Putin, Rusya'nın Malezya uçağını vurduğuna yönelik iddiaları reddetti

Putin, Rusya'nın Malezya uçağını vurduğuna yönelik iddiaları reddetti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağının düşürülmesinde kullanılan füzenin, Rus füzesi olmadığını savunarak, “Rusya, dahil edilmediği bir soruşturmanın sonuçlarını kabul etmeyecektir.” dedi.

Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu kapsamında katıldığı  oturumda, güncel küresel siyasi ve ekonomik konulara ilişkin değerlendirmelerde  bulundu.

Küresel ticarette, inşa etmesi yıllar süren çok taraflı iş birliği  anlayışının gelişmesine engel olunduğuna işaret eden Putin, “Küresel ekonomi, bir  sarmal gibi büyüyen korumacı önlemler nedeniyle yıkıcı bir krizin içerisine  düşebilir.” diye konuştu.

Taraflar arasında yaşanacak güven kaybının, büyük değişikliklerin  yaratacağı “türbülansa” dönüşebileceği uyarısında bulunan Putin, “Bu unsurlar,  dünyanın daha önce görmediği bir sistematik krize dönüşebilir.”  değerlendirmesinde bulundu.

İran ile varılan nükleer anlaşmanın bozulmasına ilişkin tehlikelere  değinen Putin, “İran anlaşmasının bozulması, tüm bölgeye zarar verecektir ve  Kuzey Kore etrafında şekillenen sorunların benzerini yaratacaktır. Eğer İran bu  anlaşmanın dışına ittirilirse, bu İsrail için daha mı iyi olacak? Bunun  gerçekleşmesi halinde İran’ın nükleer programı herkes için bir bilinmez haline  gelecek.” ifadelerini kullandı.

Putin, ABD’nin tek taraflı bir şekilde çekilmesiyle, İran anlaşmasının  tümüyle kaybedilmediğini vurgulayarak, “Eğer anlaşmayı korumak istiyorsak,  uluslararası sürecin sonuca ulaşabilmesi için tüm kapıların açık bırakılması  gerekiyor.” dedi.

UKRAYNA'DA DÜŞÜRÜLEN MALEZYA UÇAĞI

Konuşmasında, Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibi’nin (JIT)  Ukrayna’nın doğusunda 2014’te Rus ordusuna ait bir füzenin Malezya uçağını  vurduğuna yönelik açıklamasını da değerlendiren Rus lider, “Söz konusu araştırma  komisyonuna alınmadık. Dolayısıyla Rusya, dahil edilmediği bir soruşturmanın  sonuçlarını kabul etmeyecektir.” diye konuştu.

Uçağı vuran füzenin Rus füzesi olup olmadığına ilişkin soruyu  yanıtlayan Putin, “Elbette hayır. Bu konuda öne sürülen farklı iddialar var,  bunlardan birisi de füzenin Ukrayna’ya ait olduğu.” dedi.

JIT, 2014'te Ukrayna'da düşürülen Malezya Havayollarına ait MH17 sefer  sayılı uçağın Rus ordusuna ait bir füze tarafından vurulduğunu tespit etmişti.  JIT, füzenin Kursk'ta bulunan Rus askeri birliğine ait 53. Tugay Birliği'nden  olduğunu belirtmişti.

MH17 sefer sayılı uçak, 17 Temmuz 2014'te 283 yolcu ve 15 kişilik  mürettebatı ile Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a gitmek üzere Ukrayna hava sahasında  yol alırken Ukrayna-Rusya sınırına 40 kilometre mesafede düşürülmüş ve uçaktaki  298 kişiden kurtulan olmamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN