Putin’in ‘kirli eli’ bu kez Hollanda’nın üstünde

Putin’in ‘kirli eli’ bu kez Hollanda’nın üstünde

Hollanda anti terör birimleri Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne siber saldırı düzenlemeye hazırlanan 4 Rus ajanı suçüstü yakaladı. Sınırdışı edilen ajanların İngiltere’de Skripal cinayatinde kulanılan zehri inceleyen laboratuvara da sızma girişiminde bulundukları belirtiliyor.

Avrupa’nan değişik ülkelerinde Rus ajanların adının karıştığı skandallara bir yenisi daha eklendi. Hollanda Askeri İstihbarat Servisi’nin (MIVD), Nisan ayında Rus gizli servisi tarafından Lahey merkezli Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) yönelik bir siber saldırıyı önlediği açıklandı. Hollanda, 13 Nisan’daki saldırı girişiminin ardından, olaya karışan 4 Rus subayını aynı gün sınır dışı ettiğini duyurdu.

Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld, Lahey’de düzenlediği basın toplantısında, OPCW’ye yönelik siber saldırı girişiminde bulunan Rus görevlilerinin kimliklerini açıkladı. Bijleveld’ın verdiği bilgiye göre, saldırı girişiminde bulunan Rus subaylar 10 Nisan’da diplomatik pasaportla Lahey’e geldiler. Saldırı girişimi Rus ordusuna bağlı bilgisayar operatörleri Aleksej Sergejvich Morentes, Yevgeny Mikhailovixh ile istihbarat uzmanları Oleg Miajlovich Serebrjakov ve Alaksi Valeryvich Minin tarafından greçekleştirildi. Rus ajanlar, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı OPCW’nin Wİ-Fİ ağına girmeye çalışırken, Hollanda istihbaratı müdahale etti. Ajanlarla birlikte çok sayıda telefon, siber saldırı için teknik malzeme, bilgisayarlar ve gizli anten tesisatları bulundu. Yanlarında Rusya Büyükelçiliği’nden bir diplomatın da bulundu ajanların bilgisayar ve ekipmanlarına el konularak aynı gün sınır dışı edildi.

MALEZYA SAVCISINA DA SALDIRMIŞLAR

Rus ajanlardan birinin bilgisayarında Malezya da dahil olmak üzere farklı ülkelerle bağlantı saptandı. Bu bilgisayarın Ukrayna üzerinde Temmuz 2014’te Ruslar tarafından düşürüldüğü açıklanan MH-17 sefer sayılı uçağın soruşrurmasını yürüten Malezya savcısı ile polisine yönelik siber saldırıda da kullanıldığı belirlendi. Hollanda’ya göre, Lahey’deki uluslararası kurumlar nedeniyle Rus casuslar bu kentte oldukça aktif. Ruslar ayrıca MH-17 faciası ile ilgili bilgi elde etmeye de çalışıyordu.
Hollanda Savunma Bakanı Bijleveld, Rusya’ya, uluslararası siber saldırılardan vazgeçmesi çağrısı yaptı. Hollanda hükümeti de, Rusya’nın Lahey Büyükelçisi’ni çağırarak saldırı girişimin protesto etti.

SKRİPAL BAĞLANTILARI DA VAR

Lahey’deki operasyona İngiliz istihbaratının da katıldığı iddia ediliyor. Kaynak ise İngiliz Guardian gazetesi. Gazete Hollanda Askeri İstihbarat Servisi’nin operasyonunu İngiliz Gizli Servisi’nin de destek verdiğini yazdı. Habere göre 4 Rus ajan İngiltere’de Novoçok isimli kimyasal bir zehirle suikaste uğrayan eski Rus ajan Skripal olayanı da karıştı. Habere göre İngiliz istihbaratı, Rus ajanların, Novoçok’un analiz edildiği Down Kimyasal Silah Labarovutarı’na yönelik siber saldırı düzenlediğinin tespit etti. İngiltere’nin Hollanda Bülükelçisi Peter Wilson yakalanan Rus ajanlardan ele geçirilen bilgisayar ve teknik aletlerin incelenmesi sonucu Rus Askeri İstihbarat Servisi GRU’nun bütün taktiklerini çözeceklerini ve bunu müttefikleri ile paylaşacaklarını da duyurdu.
Skandal ile ilgili Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve İngiltere Başbakan Theressa May’in ofislerinden de ortak açıklama geldi. Açıklamada Rusya’nın bu saldırısının uluslararası kurumların işleyişine yönelik en büyük tehdidi oluşturduğu vurgulanarak “Bugünkü müdahalemiz uluslararası kurumları savunma adına verilmiş güçlü bir mesajdır” denildi.

BÜYÜK SALDIRILAR PLANLIYORLARDI

MIVD Başkanı Onno Eichelseim, ise başında bulunduğu birimin bu tür gizli operasyonlar konusunda ilk kez bu kadar ayrıntılı açıklama yaptığını söyledi. Buna gerekçe olarak da, ABD yönetimin Rus istihbaratı ile ilgili yapacağı ayrıntılı açıklamaya katkıda bulunmak istemelerini gösterdi. İngiltere hükümeti de, Rus gizli servisinin, Batı demokrasilerini baltalamak için bir dizi küresel siber saldırı hazırlığında olduğunu açıkladı. Hollanda askeri istihbaratı Ocak ayında, “ABD’de son başkanlık seçimlerindeki Rus manipülasyonu” konusunda FBI tarafından yürütülen soruşturmada önemli rol oynayan belgeler elde etmişti. AIVD, bu bilgileri Rus hacker grubu “Cozy Bear”den (Süslü Ayılar) elde ettiğini açıklamıştı.

STOLTENBERG: RUSYA BUNA BİR SON VERMELİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, son skandala tepki göstererkek “Rusya, düşüncesiz davranışlarına son vermelidir.” açıklamasında bulundu. Saldırının Hollanda ve İngiltere ile beraber önlendiğini açıklayan Genel Sekreter, İngiltere’nin, Rus istihbarat servisinin birçok siber saldırıdan sorumlu olduğuna yönelik bilgi aktardığını ifade ederek, bu saldırıların hem vatandaşları olumsuz etkilediğini hem de büyük ekonomik maliyeti olduğunu belirtti. Stoltenberg, Rusya’nın komşularına karşı güç kullanımı, seçim süreçlerine müdahale ve yanlış bilgi yayma kampanyaları gibi faaliyetlerinin uluslararası hukuku ihlal ettiğine dikkati çekti. NATO’nun siber alan başta olmak üzere tüm hibrit tehditlere karşı savunma ve caydırıcılık gücünü artırmaya devam edeceğini aktaran Stoltenberg, bu çerçevede Siber Operasyonları Merkezi’nin kurulması ve ulusal siber kabiliyetlerin entegre edilmesi konularının öncelikli olduğunu dile getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN