Trump Müslüman ülkelere seslenirse...

Trump Müslüman  ülkelere seslenirse...

ABD Başkanı, dış politika çelişkilerine bir yenisini Ortadoğu turunda ekledi. 11 Eylül’den sorumlu tuttuğu Suudilerle ‘terörle mücadele’ anlaşması yapan Trump, 50 Müslüman ülkeye seslendiği konuşmasında da ‘İslamcı terör’ ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği Suudi Arabistan’da, Müslümanlara seslendi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50 ülkenin katıldığı Arap-İslam Ülkeleri Zirvesi’ne katılan Trump, burada İslam dünyasına hitaben bir konuşma yaptı. “Müslüman ülkeler, teröre karşı mücadeleye öncülük etmeli” diyen Trump, IŞİD ve diğer radikal terör örgütlerinin en ölümcül etkiyi ve hasarı yine Arap ülkelerine vermiş olduğunu vurguladı. Trump, “Ortadoğulu milletler, kendilerinin yerine Amerikan gücünün düşmanlarını ezmesini bekleyemez” dedi. Kendi yaşam tarzlarını başkalarına dayatmada bulunmayacaklarını, ziyarete kimseye ders vermek için gelmediğini belirten Trump, Ortadoğu’nun doğal güzellik bakımından zengin olduğunu, küresel ticaretin en büyük merkezleri arasında yer alması gerektiğini söyledi. Trump ayrıca Ortadoğu ülkelerini, ‘radikal İslamcı terörizmi her türlüsüne karşı koymaya’ çağırdı. Trump’ın konuşmasında ‘radikal İslamcı terörizm’ ifadesini kullanması dikkat çekti. Bu ifade, Müslüman ülkeler tarafından tepkiyle karşılanıyor, Trump ise bu tabiri kullanmayan Batılı liderleri eleştirmesiyle biliniyordu.

Trump’ın bu konuşmayı yapmak için Suudi Arabistan’ı seçmesi ise dikkat çekiciydi. Zira Trump, başkan olmadan önce yaptığı birçok açıklamada, ‘aşırıcı’ olarak nitelendirdiği Suudileri, 11 Eylül 2001 terör saldırılarından da sorumlu tutmuştu. Bu ziyaret ayrıca Trump’ın verdiği dış politika sözlerinden bir geri dönüş daha oldu. Daha önce Rusya ile ilişkileri düzeltmeyi, Çin’e karşı ise daha agresif bir politika izlemeyi vaadeden Trump, görev süresindeki dört ay boyunca bunun adeta tam tersini uygulamış durumda. Trump ayrıca Suudilerle tutarı 300 milyar doları aşan bir silah satışı anlaşması yaptı, Arap ülkelerini Suudilerin öncülüğünde bölgesel bir ittifak kurmaya çağırdı. Trump, Suudi Arabistan’la yapılan askeri anlaşmalara da değindi. ABD Başkanı, “Suudi dostlarımızın, harika Amerikan savunma şirketleriyle kazançlı anlaşmalar yapmalarına yardım edeceğiz” sözünü verdi. Trump, “terörle mücadelenin, inançlar arası bir çatışma değil, iyi ile kötü arasında bir mücadele olduğunu” söyledi. Suudi Kralı Selman da etkinlikte yaptığı konuşmada, “Cinayet işlemenin onuru olamaz. İslamiyet, barış ve hoşgörü dinidir” vurgusu yaptı.

TERÖR FİNANSMANINA KARŞI ‘KONTROL MERKEZİ’

ABD ve Körfez ülkeleri arasında, terör finansmanını engellemek amacıyla ‘para trafiği kontrol merkezinin kurulması’ için mutabakat zaptı imzalandı. Terörün finanse edilmesini engellemek amacıyla yapılan anlaşmayı, Körfez ülkeleri adına Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif, ABD tarafından Dışişleri Bakanı Rex Tillerson imzaladı. Başkent Riyad’daki Kral Abdulaziz Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde, ABD- Körfez Ülkeleri Zirvesi’nden önce gerçekleştirilen törende anlaşmanın tarafı olan ülke liderleri hazır bulundu. Söz konusu mutabakat zaptı uyarınca terör finansmanını engellemek için ABD ve Körfez ülkeleri arasında para trafiğini kontrol edebilecek bir merkez kurulacak.

‘MÜSLÜMAN YASAĞI’NI DA O YAZMIŞ

ABD Başkanı Trump’ın, Riyad’da İslam dünyasına hitap ettiği konuşmayı yazan kişinin, aynı zamanda geçen aylarda uygulamaya konan, ancak yargı engeline takılan ‘Müslüman yasağı’ uygulamasının mimarı olduğu ortaya çıktı. Trump’ın konuşması, danışmanı ve metin yazarı Stephen Miller’ın elinden çıktı. Miller, Steve Bannon’la birlikte Trump’ın kabinesindeki aşırı sağcı isimlerden biri olarak biliniyor. Trump’ın ekibine girmeden önce de Müslümanlara ve göçmenlere karşı açıklamalarıyla bilinen Miller, Trump’ın yedi Müslüman ülkeye vize ve iltica yasağı koyan başkanlık kararnamesini de kaleme alan kişiydi.

‘DİKKAT EDİN DE BİR 11 EYLÜL DAHA OLMASIN’

Suudi Kralı Selman ve konuğu ABD Başkanı Donald Trump, açıklamalarında İran’ı hedef aldı. Suudi Arabistan ve İran bölgede rekabet halinde olan güçlerken, Trump da İran karşıtı çizgisiyle biliniyor. Trump, 50 Müslüman lidere yaptığı konuşmasında Ortadoğu’daki istikrarsızlıktan İran’ı sorumlu tuttu. İran’ın eğittiği ve silahlandırdığı milislerin, Ortadoğu’nun dört bir yanına yıkım ve kaos yaydığını söyleyen ABD Başkanı, Suriye’de Beşar Esad rejiminin işlediği suçların da İran’ın desteğiyle sağlandığını öne sürdü. Suudi Kralı Selman da İran için ‘Küresel terörizmin en ön sırasında’ ifadesini kullandı. Bu açıklamalara yanıt, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’ten geldi. Trump’ın daha önce 11 Eylül saldırıları nedeniyle Suudileri suçladığını hatırlayan Zarif, bunun gibi başka saldırıların olmaması için Suudileri destkeleyen Batılı ülkeleri dikkatli olmaya çağırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN