Rusya: Afrin'e askeri üs kurmuyoruz, ateşkesi izleme merkezi olacak

Rusya: Afrin'e askeri üs kurmuyoruz, ateşkesi izleme merkezi olacak

Uluslararası haber ajansı Reuters, Rusya'nın, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG ile anlaşarak, bu ülkenin kuzeyinde üs kuracağını iddia etti. YPG sözcüsüne dayandırılan haberde Rus birliklerinin Afrin'e ulaştığı da öne sürüldü. Rusya Savunma Bakanlığı, YPG ile yapılan anlaşma çerçevesinde Afrin'de üs kurulacağaına dair iddiaları yalanladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin PKK terör örgütünün uzantısı olarak gördüğü PYD/YPG kontrolündeki Afrin bölgesinde açılacak olanın “üs değil”, “Ateşkes izleme merkezi” olacağını bildirdi.

ATEŞKESİ İZLEME MERKEZİ OLACAK

Türkiye-Rusya ve İran arasında bu yılın başında Moskova’da varılan anlaşma uyarınca, üç ülke Suriye’de varılan ateşkesin izlenmesi için mekanizmalar oluşturmuşlardı.

Rus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, Afrin’de kurulacak olanan “Suriye’deki ateşkesi izleme merkezinin bir şubesi” olacağı bildirildi.

Rusya’nın, Suriye’de terör örgütü PYD kontrolünde bulunan bölgede askeri bir üs kuracağı ve buradaki militanları modern bir orduya dönüştürmek üzere eğiteceği öne sürüldü.

TERÖR ÖRGÜTÜ ANLAŞTIK DEMİŞTİ

Terör örgütü PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin sözcüsü Redur Halil, Reuters ajansına yaptığı açıklamada pazar günü Rusya ile anlaştıklarını söylemişti. 

Halil, mutabakat kapsamında Rusya'nın, PYD’nin kanton ilan ettiği Afrin bölgesinde askeri üs kuracağını belirtti. Rus ordusuna bağlı birliklerin zırhlı araçlar ve personel taşıyıcılarla Afrin’e ulaştığını kaydeden Halil, yaptığı yazılı açıklamada “Suriye’de faaliyet gösteren Rus güçleriyle terörle mücadele bağlamında işbirliği yapılacak. Rusya, bizim güçlerimiz modern savaş alanında eğitimine yardım edecek ve Rus birlikleriyle doğrudan iletişim için bir birim kurulacak” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE AFRİN'E İLERLEME MESAJI VERMİŞTİ

Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonu ile TSK destekli Özgür Suriye ordusu önce Cerablus’u, ardından da el Bab’ı almışlardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan El Bab sonrası için Fırat Kalkanı’nın YPG/PYD kontrolündeki doğuda Menbiç’e ya da El Bab-Cerablus’un batısında yer alan Afrin’e doğru ilerleyebileceği mesajını birkaç kez vermişti.

Operasyonun Menbiç’e ilerleme ihtimaline karşı Menbiç kent merkezine ABD askerleri yerleşirken, Menbiç’in El Bab’la komşu köyleri ise YPG/PYD tarafından Esad rejimine bırakılmıştı. Esad’a bırakılan bölgeye de "yardım götürme” bahanesiyle, Rus askerleri de konuşlandırılmıştı.

El Bab-Cerablus’un batısında kalan, yine PYD/YPG kontrolündeki Afrin’de ise ne ABD, ne Rus, ne de Esad rejim askeri bulunuyordu. Bu çerçevede, Türkiye’nin yönünü Batı’daki Afrin’e döndürebileceği kulislerde konuşulmaya başlanmıştı.

Rusya’nın Afrin’de kuracağı bu “ateşkesi izleme” merkezi ile, TSK destekli Özgür Suriye Ordusu güçlerinin bu bölgeye yönelik harekata geçme ihtimali azaldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Moskova'ya geçen hafta yaptığı ziyarette, kamuoyu önünde Moskova'daki PYD ofisinin kapatılması gerektiğini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN