Rusya: Türkiye'ye uygulanan yaptırımlar bu hafta kaldırılacak, domatese umut doğdu

Rusya: Türkiye'ye uygulanan yaptırımlar bu hafta kaldırılacak, domatese umut doğdu

Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç, "Rusya ile Türkiye arasındaki tüm engeller ve yasaklar bu hafta kaldırılacak" dedi. Dvorkoviç'in domates yasağının kaldırılmasıyla ilgili yerli üreticiyle bir araya gelmesi de dikkat çekti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Türkiye'ye uygulanan yaptırımların iptal etmesi için gereken bir dizi belgenin bu hafta içerisinde hazırlanacağını söyledi.

Dvorkoviç gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu hafta içerisinde bütün anlaşmalar gerçekleştirilecek. Erdoğan ile Soçi'de varılan anlaşmaların neredeyse yüzde 99'u şu anda kağıtlarla belirli" dedi.

Aynı zamanda hükümetin de ilgili taslakları hazırladığını belirten Dvorkoviç, "Taslaklar üst düzey hazırlık halinde. Protokolleri imzalar imzalamaz kısıtlamalar kaldırılmaya başlanacak" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Erdoğan, 10 Mayıs'ta Soçi'de gerçekleştirdikleri görüşmede, Türkiye'ye hizmet, ürün, tekstil ve inşaat sektörlerinde uygulanan yaptırımların neredeyse hepsinin iptali konusunda anlaşmaya varmıştı.

Türkiye'den domates alımına ve Türk vatandaşlarına vize uygulanmasına yönelik kısıtlamalarınsa devam ettirileceği açıklanmıştı.

DOMATES YASAĞI KALKABİLİR

turkrus.com sitesinin haberine göre ise, Türk domatesine yasağın “kısmen kaldırılması” konusunda da bu ay sonuna kadar Rusya’da karar alınabileceği bildirildi.

Dvorkoviç bu kapsamda önceki gün Moskova’da büyük yerli domates üreticileri ile bir araya geldi. İzvestiya gazetesi bu toplantıyı "Türk domatesine Rusya'da kapı açılıyor" başlığı ile duyurdu. Zirvede "Türk domatesine yasağın hangi şartlarda nasıl kaldırılacağının" ele alındığı belirtildi. Dvorkoviç’in Türkiye ile yaptırım konusunu çözüne bağlamak için Moskova’da hazırlıklar yaptığı ve yakında Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev’e bir rapor sunacağı bildiriliyor.

İzvestiya gazetesi, Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleştirilmesi kapsamında yapılan toplantıda, Türk menşeli domatese uygulanan genel yasağın hangi şartlarda nasıl hafifletilebileceği konusunun masaya yatırıldığını duyurdu. Rus tarafında masada olan seçeneklerden birinin, Türk domatesine sadece yerli üretimin talebi karşılayamadığı kış döneminde izin vermek olduğu belirtiliyor.

Bazı kaynaklar, Dvorkoviç’in uçak krizi sonrası konan vize hariç tüm yaptırımların kaldırılması konusunda çalışmaları yürüttüğünü vurguladılar. 22 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak olan Karadeniz Ekonomik İşbirliği zirvesinin bu açıdan önemine işaret eden kaynaklar, “Erdoğan Soçi zirvesinde Putin’i zirveye davet etti. Putin gelirse yaptırımların kaldırıldığı müjdesiyle gelmesi çok büyük ihtimal. Ancak Putin’in katılımı kesin değil” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN