‘Schnitzer Paşa’ katliamı için Berlin’den tazminat talebi

‘Schnitzer Paşa’ katliamı için Berlin’den tazminat talebi

Tanzanya, I. Dünya Savaşı öncesi yapılan katliamlar dolayısıyla Almanya’dan tazminat talebinde bulunacağını açıkladı. Alman Koloni İdaresi, Maji Maji İsyanı olarak bilinen olaylarda 300 bin kişinin ölümüne neden olmakla suçlanıyor. Bölge halkını cezalandırmak için yapılan seferlerden birine Mısır için çalışan Alman kökenli Isaac Eduard Schnitzer’in lakabına ithafen Emin Paşa adı verilmişti.

KARAR / BERLİN

Namibya’dan sonra Tanzanya da Birinci Dünya Savaşı öncesi yapılan katliamlar nedeniyle Almanya’dan tazminat talebinde bulunacak. Tanzanya Savuna Bakanı Hussein Mwinyi, tazminat talepleri için önce Almanya hükümetine resmi başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Maji Maji İsyanı olarak bilinen olaylarda Alman Koloni İdaresi, sayıları 75 bin ile 300 bin arasında değişen Tanzanyalının savaş ve açlık nedeniyle ölümüne neden olmakla suçlanıyor. Tazminat talep eden ülkeler arasına Togo, Kamerun ve Güney Pasifik Adaları vatandaşlarının da katılması bekleniyor. 

Alman Doğu Afrikası olarak bilinen bölgedeki katliamlar Alman Doğu Afrika Kolonisi Kurucusu Carl Peters’in yazdığı kitapta da anlatılıyor. Kitapta “Bizimkiler Massai cesetlerinin kafalarını koparıyor... Tepeden aşağı fırlatıyorlardı... Köyü yağmalayın. Evleri ateşe verin. Yanmayan her şeyi de parçalayın” gibi ifadeler bulunuyor. Wagogo ve Massai halkları Peters’e karşı isyan etmişler ve bunun karşılığında katliama uğramışlardı. Peters’ın öncülüğünde Afrkalı isyancıları bastırmak ve cezalandırmak için yapılan seferlerden birine ‘Emin Paşa seferi’ ismi verilmişti. Emin Paşa (Isaac Eduard Schnitzer) Mısır için çalışan Alman kökenli Yahudi bir doktordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN