Sırbistan-Kosova tren krizi büyüyor! Küstah tehdit

Sırbistan-Kosova tren krizi büyüyor! Küstah tehdit

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'dan yola çıkıp izin almadan Kosova topraklarına girmeye çalışan trenle başlayan kriz büyüyor. Sırbistan, kendi toprağı olarak saydığı komşusu Kosova’yı asker göndermekle tehdit etti.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad ile Kosova’nın kuzeyinde Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitrovica şehri arasında yapılması planlanan seferlerin tanıtımı amacıyla cumartesi günü yola çıkan tren, Kosova’dan izin alınmadan ülkeye girmek istemesi üzerine geri çevrildi.
Sırbistan bayrağının renklerini taşıyan trenin üzerinde 21 dilde “Kosova Sırbistan'dır” yazısı bulunuyordu.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Sırp milliyetçi simgeleriyle donatılmış yolcu treninin Mitroviça'ya sefer yapmasının engellenmesi üzerine, Kosova'yı savaş kışkırtıcılığı yapmakla suçladı.
Kosova, izin alınmadan Belgrad'dan Kosova'nın kuzeyine tren seferlerini başlatmak isteyen Sırbistan'ın bu girişimini tehlikeli bir provokasyon olarak niteledi.

‘ASKER GÖNDERİRİZ’

İki ülke arasında gerginliğe yol açan bu olaya değinen Sırp Devlet Başkanı Tomislav Nikoliç, gerektiği takdirde Kosova'daki Sırpları korumak için Kosova'ya silahlı güçlerini gönderebileceğini açıkladı.
“Kosova'da Sırp nüfusun tehdit ile karşı karşıya kalması durumunda Sırbistan Kosova'ya silahlı kuvvetlerini göndermekte tereddüt etmeyecektir” ifadesini kullanan Nikoliç, trenin Kosova'ya girmesinin engellenmesini provokasyon olarak tanımladı.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, Sırbistan'ın çatışma istemediğini de vurguladı.

‘TRENİN KOSOVA’YA GİRİŞİ KABUL EDİLEMEZ’

Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Sırbistan'dan milliyetçi afişlerle gelen trenin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Kosova, hareket özgürlüğüne saygı duymakta ancak Kosova anayasasına aykırı içerikteki bir tren girişi kabul edilemez.” değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN