Son dakika! ABD Başkanı Trump: Prens Selman cinayetten bilgi sahibi olabilir

Son dakika! ABD Başkanı Trump: Prens Selman cinayetten bilgi sahibi olabilir

Kaşıkçı cinayetine ilişkin raporunu açıklayan CIA, Riyad’ın örtbas çabalarına karşın “Emri Veliaht verdi” dedi. Talimatın Saray’dan geldiğine ilişkin en net bilgilerin yer aldığı dosya önüne konmasına rağmen Trump, Suudilere kalkan olmayı sürdürdü. Prens’in vahşetteki sorumluluğuna ilişkin muğlak ifadeler kullanmakla yetindi: Trajik olaya ilişkin bilgi sahibi olabilir. ABD Başkanı Donald Trump CIA raporu iddialarıyla ilgili yüzde yüz bir saptama olmadığını söyledi. Trump Arjantin'deki G-20'ye katılarak ilk yurt dışı ziyaretine çıkacak Veliaht Prens Selman'la görüşebileceğini açıkladı.

ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan ilişkilerine dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada iki ülkenin ticari ilişkilerine dikkat çeken Trump,  Washington ve Riyad arasında rekor seviyede yatırım anlaşmaları yapıldığına  işaret etti.

Kaşıkçı cinayetini “berbat” ifadesiyle tanımlayan Trump açıklamada,  ABD’nin bu cinayete karşı sert adımlar attığını savundu.

"Bağımsız araştırmalar sonucunda bu berbat cinayet hakkında çok fazla  detayı biliyoruz." ifadelerini kullanan Trump, şunları kaydetti:

BELKİ OLDU BELKİ OLMADI

"Suudi Arabistan yetkilileri, Kaşıkçı’yı ‘devlet düşmanı’ ve İhvancı  şeklinde tanımlıyor, fakat bizim bu kabul edilemez cinayet konusundaki  kararlarımızda bu tanımlamalar rol oynamadı. Kral Selman ve Veliaht Prens  Muhammed bin Selman, Kaşıkçı cinayetinin işlenmesi ya da planlanması konusunda  bilgilerinin olduğunu sert bir şekilde reddediyor.  Bizim istihbaratımız  bilgileri toplamaya devam ediyor, fakat Veliaht Prens pekala bu trajik olay  hakkında önceden bilgi sahibi olmuş olabilir, belki oldu, belki olmadı."

Trump açıklamasında, "Bunların yanı sıra, Kaşıkçı cinayeti hakkında  asla tam olarak fikir sahibi olamayız." ifadesine yer vererek, Suudi Arabistan’ın  İran’la karşı mücadelede önemli bir müttefik olduğunu belirtti.

"ABD  Suudi Arabistan’la sarsılmaz partnerliğini devam ettirmek  istiyor." mesajı veren Trump, şu ifadeleri kullandı:

"Kongre üyeleri arasında, siyasi ya da başka sebeplerden dolayı farklı  bir yöne doğru gitmek isteyenler var ve bunu yapmakta serbestler. ABD’nin  güvenliğiyle aynı doğrultuda olduğu müddetçe bana sunulan bütün fikirleri  değerlendireceğim. ABD’den sonra Suudi Arabistan en fazla petrol ihraç eden ülke.  Bizimle yakın bir şekilde çalıştılar ve petrol fiyatlarını düşük tutmaları  yönündeki isteğime karşılık verdiler, bu dünya adına önemliydi. ABD Başkanı  olarak bu çok tehlikeli dünyada Amerika’nın ulusal güvenliğini sağlamaya ve bize  zarar vermek isteyen ülkelere karşı durmak niyetim var. En basit şekilde söylemek  gerekirse, ilk önce Amerika."

TRUMP İLE PRENS SELMAN ARJANTİN'DE GÖRÜŞEBİLİR

ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman 30 Kasım ile 1 Aralık tarihlerinde Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılacak olan G-20 Zirvesi'nde görüşme gerçekleştirebilirler.

ABD Başkanı Donald Trump CIA raporu iddialarıyla ilgili yüzde yüz bir saptama olmadığını söyledi. Trump Arjantin'deki G20'ye katılarak ilk yurtdışı ziyaretine çıkacak Veliaht Prens Selman'la görüşebileceğini açıkladı.

BM: TÜRKİYE'DEN SORUŞTURMA TALEBİ YOK

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile BM Genel Sekreteri Guterres bir araya gelerek Kaşıkçı cinayetini görüştü. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, görüşmeye ilişkin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kaşıkçı cinayetine yönelik BM tarafından bir uluslararası soruşturma başlatılması için Türkiye’den resmi bir talep gelmediğini söyledi.

MBS G-20'YE KATILACAK

Cemal Kaşıkçıcinayetinin ardındaki isim olarak gösterilen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Arjantin’de yapılacak olan G20 Zirvesi’ne katılacak. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın bu ay sonunda Arjantin’de yapılacak olan G20 Zirvesi’ne katılacağını açıkladı. El-Falih basın toplantısında yaptığı açıklamada, Veliaht Prens Selman’ın, birkaç ülkeyi kapsayacak olan yurtdışı gezisi kapsamında zirveye katılacağını belirtti.

WASHINGTON/AA

18-11/20/emir.jpg

18-11/21/biz.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN