Son dakika! ABD'de 'Kaşıkçı' hamlesi: Silah satışları durdurulsun

Son dakika! ABD'de 'Kaşıkçı' hamlesi: Silah satışları durdurulsun

ABD Başkanı Trump'ın "Kaşıkçı olayı için Suudi Arabistan'dan uzaklaşmak istemiyoruz" açıklamasının hemen ardından Riyad yönetimini kızdıracak hamle Temsilciler Meclisi'nden geldi. Kaşıkçı olayı nedeniyle Suudi Arabistan'a tüm silah satışlarının ve yardımların durdurulması için yasa tasarısı sunuldu.

ABD'de Temsilciler Meclisi Massachussets eyaleti vekili Jim McGovern, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayı nedeniyle Suudi Arabistan'a tüm silah satışlarının ve yardımların durdurulması için meclise yasa tasarısı sunduğunu açıkladı.

Demokrat vekil, Temsilciler Meclisine resmen sunduğu yasa tasarısıyla ilgili açıklamasını Twitter hesabından yaptı.

EMİR VERMEDİKLERİ TESCİL EDİLENE KADAR

McGovern, açıklamasında, "Bakan Pompeo, Suudi Arabistan Hükümetinin 'Cemal Kaşıkçı'nın ortadan kaybolması veya öldürülmesine ilişkin emir veya direktif vermediğini' tescil edene kadar Suudi Arabistan'a tüm askeri yardım ve satışların yasaklanması için Temsilciler Meclisine yasa tasarısını resmen sundum." ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi, tasarının içeriğini henüz kamuoyu ile paylaşmazken, tasarıya şu ana kadar 6 Demokrat ve 2 Cumhuriyetçi temsilcinin de destek verdiği belirtildi.

CUMHURİYETÇİLERİN DESTEĞİNİ ALMASI GEREKİYOR

Dış İlişkiler Komitesine sunulan tasarının hem komitede hem de mecliste oylanıp kabul edilebilmesi için çoğunlukta olan Cumhuriyetçilerin desteğini de alması gerekiyor.

Trump yönetimini Kaşıkçı konusunda eleştiren bazı Cumhuriyetçi meclis üyeleri ve senatörler, konunun bir an önce aydınlatılması ve gerekirse Riyad yönetimine karşı sert tedbirlerin alınması gerektiği yönünde birçok açıklama yapmışlardı.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu, olayın üzerinden yaklaşık 2 hafta geçmesinin ardından Suudi Arabistan’a yollamıştı.

Pompeo, Riyad’da yaptığı üst düzey görüşmelerin ardından Ankara’ya geçerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüştü.

TRUMP'IN SON AÇIKLAMASI: RİYAD'DAN VAZGEÇMEYİZ

ABD Başkanı Donald Trump ABD ve dünya gündemine ilişkin sorulara yanıt verdi. AP,  Donald Trump ile gerçekleştirdiği mülakatta Başkan'a, Suudi Kralı Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la (MbS) telefonda ne konuştuğunu sordu.

Daha önce Kaşıkçı vakası yüzünden Suudi Arabistan'a 110 milyar dolarlık silah satışını kısıtlayamayacağını söyleyen Trump şu şekilde yanıt verdi:

'KONU HAKKINDA HİÇBİR ŞEY BİLMİYORLAR'

"Veliaht Prens kendisi ve babasının bu konuda hiçbir şey bilmediğini söyledi. Ve bu çok önemliydi. Onunla (Dışişleri Bakanı) Mike Pompeo oradayken konuştum. Dün (15 Ekim) kralla, bugün (16 Ekim) veliaht prensle konuştum; neler olup bittiğini bilmek istiyordum. Ve bana çok güçlü şekilde söyledi ki, kendisi ve babası bunun hakkında hiçbir şey bilmiyor, ama ortaya çıkarmak için çok büyük bir soruşturmayı zaten başlatmışlar. Yani cevaplar yakında gelecek."

'EMİRLERİN DIŞINA ÇIKANLARIN İŞİ'

Kral Selman'la görüşmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada, ABD Başkanı'nın izlenimi, Suudi Kralı'nın serseri katillerin işi olduğunu düşündüğü yönündeydi. AP'nin "Bu sohbetlerde serseri katiller fikrini gündeme getirdiler mi" sorusu üzerine Trump şunları söyledi:

"Sanırım bir kavram olarak getirdiler. Bugün o kadar çok hissetmedim, ama dün babayla konuşurken bana öyle geldi ki, bunu o yapmamış. Bu konuda bilgisi yoktu ve serseri katiller kavramından söz ediyor gibiydi. Ama bilemiyorum. Bence soruşturma bir cevaba götürecek. Ve onlar da çok titiz bir soruşturma yürütecek. Türkiye ile birlikte çalıştıklarına inanıyorum."

TRUMP'TAN VELİAHTA ŞÜPHE GÖLGESİ: PRENSLE DEĞİL KRALLA

Gazetecilerin, 'Ama bunu (serseri katilleri) o gündeme getirmedi mi? Yoksa sohbetinizin ardından sizin ortaya attığınız bir şey miydi' diye ısrar etmesi üzerine Trump, "Sadece bir kavram olarak. Hayır, bu sadece benim kralla konuşmamdan hissiyatımdı, veliaht prensle değil, kralla…" dedi.

TRUMP: YİNE BAŞLADIK...

Trump'a, "Kral ve Veliaht Prens'e inanıyor musunuz? Bu konuda onları güvenilir buluyor musunuz? 'Artık ABD- Suudi Arabistanilişkilerinin yeniden değerlendirilmesi, başka türlü yürütülmesi gerektiğine' dair pek çok yorum geliyor, çoğu açıdan sizin müttefikiniz olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham de bu yönde görüş bildirenlere dahil. Siz ne düşünüyorsunuz" sorusunu yöneltildi.

Trump soruya şu şekilde yanıt verdi:

"Öncelikle ne olduğunu çömeliyiz diye düşünüyorum. Yine başladık, 'masumiyetin kanıtlanana dek suçlusun' muamelesi yapmaya. Bundan hoşlanmıyorum. (Kendisi tarafından Yüksek Mahkeme'ye atanan, ama cinsel saldırı suçlamalarıyla karşılaşan) Yargıç Kavanaugh ile ilgili bunları yaşadık. Ve o tümden masumdu. Dolayısıyla benim endişem yok."

"Ne olup bittiğini bulmalıyız ve onlar çok büyük bir soruşturma yürütüyor. Türkiye de öyle. Bunu birlikte de yapıyorlar. Umarım bir yanıt bulacaklar. Benim söyleyeceğim şey, bildiklerine dair yalanlamalarını çok güçlü yaptıkları."

'SORUŞTURMA 2 HAFTADA TAMAMLANACAK DEDİLER'

Suudilerin takvim verip vermediği sorusu üzerine "Ben diyeyim, bir hafta. Bu benim izlenimim. O bana 2 hafta dedi. Ama bir haftadan kısa sürede yapmaya çalışacaklar."

'SUUDİ ARABİSTAN'DAN UZAKLAŞMAK İSTEMİYORUZ'

Trump, Fox Business Network'ün sorularına verdiği yanıtta da, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu'nda kaybolmasına ilişkin soruşturma nedeniyle Riyad yönetiminden uzaklaşmak istemediklerini kaydetti.

Sputnik'in aktardığı habere göre Trump, Washington'ın terörle mücadelede Suudi Arabistan'a ihtiyaç duyduğunu da belirtti.

"SİLAH ANLAŞMASI İPTAL OLSUN"

ABD Temsilciler Meclisi'nde Kaşıkçı olayı nedeniyele tüm silah satış satışlarının ve yardımlarının durdurulması için yasa tasarısı sunuldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN