Son dakika! Merkel kaybederek kazandı, SDP koalisyona yeşil ışık yakmadı

Son dakika! Merkel kaybederek kazandı, SDP koalisyona yeşil ışık yakmadı

Alman ARD kanalının seçim sandıklarının kapanmasının hemen ardından duyurduğu ilk seçim tahminlerine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar Partisi (CDU) yüzde 32.5 oyla ilk parti oldu. Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ise yüzde 21 ikinci parti olurken, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi ise yüzde 13.5 oylar üçüncü parti oldu. Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) muhalefette kalacağını açıkladı. SPD Genel Başkanı Martin Schulz, partisinin başında kalacağını ve Sosyal Demokrat Parti'ye muhalefette liderlik edeceğini söyledi.

MİKDAT KARAALİOĞLU / FRANKFURT

Almanya’da bugün yapılan seçimlerde ilk açıklanan sonuçlara göre Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CUS yüzde 33.5 oranıyla beklenen şekilde birinci parti oldu. Sosyal Demokratlar (SPD) yüzde 21’lik bir oy toplayarak beklenenin üstünde oy kaybetti. Günlerce süren kimin ücüncü olacağı sorusunun cevabı ise aşırı sağcı AfD oldu. Yüzde 13 alan AfD ücüncülüğü yakaladı. Yüze 10 alan liberal parti FDP dördüncü parti oldu. Yeşiller yüzde 9 oranında oy aldı. Sol Parti de yüzde 9 oranında oy aldı. 

CDU/CSU geçen seçimlere oranla (yüzde 41) oy kaybı yaşadı. SPD de geçen seçimlerde yüzde 25,7 olan oy oranının koruyamadı.

HÜKÜMET DÜŞTÜ

Almanya’ya hükümet eden partiler çoğunluğu sağlamalarına rağmen SPD koalisyon kurmayacağını açıkladı. SPD Mecklenbur Vorpommer Eyaleti Başbakanı Manuela Schwesig tarıfından yapılan açıklamada aşır oy kaybı yaşanması nedeniyle koalisyon kurmayacakları açıkladı. SPD seçimlerde yüzde 20,8 oranında oy alarak ikinci dünya savaşından sonra aldığı en kötü sonucu aldı.  

Yeni sonuçlara göre normalde CDU/CSU ve SPD mecliste çoğunluğu sağlayacak kadar milletvekiline sahip. Ancak SPD’nin üst düzey yöneticleri Schwesig’in koalisyona girmeyeceği açıklamalarını destekledi. Buna göre CDU/CSU, FDP ve Yeşiller’den oluşan üçlü bir koalisyon kurulacak. Bu alternatifden başka çoğunluğu oluşturacak başka bir koalisyon mümkün değil. 

BU ÜLKEYİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

Aşırı sağcı AfD ise sonuçlar üzerine yaptığı yazılı açıklamada, "Bu ülkeyi değiştireceğiz" ifadesini kullandı. 

4 yıl önce yapılan genel seçimlerde yüzde 5’lik baraja takılan aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve Hür Demokrat Parti'nin oy oranlarını önemli ölçüde artırarak bu kez meclise girdiği görülüyor.  Sandık çıkış anketlere göre, AfD yüzde 13,5 ile üçüncü olarak ilk kez mecliste yer alacak. FDP de yüzde 10 ile dördüncü parti olacak ve yeniden meclise girecek.

Yeşiller yüzde 9 ile beşinci sırada yer alırken, Sol Parti de yüzde 9 oy oranına ulaşarak meclise girdi. ARD’nin sandık çıkış anketlerine göre Almanya Federal Meclisi’nde milletvekili dağılımı ise şu şekilde: CDU ve CSU 216, SPD 133, AfD 89, FDP 70, Yeşiller 63, Sol Pati 60.

Sayıları 800 bin civarında dolduğu tahmin edilen Türk kökenli seçmenlerin kimi tercih ettiği hakkında kesin bilgi bulunmuyor. Ancak önceki seçimlerde yüzde 60’lara varan düzeyde SPD’yi seçen Türklerin, SPD’nin adayı Martin Schulz’un Türkiye ve Erdoğan karşıtı açıklamaları nedeniyle bu kez bu partiyi tercih etmediği tahmin ediliyor. 

AfD SİYASETE DAMGA VURDU

Koalisyonun iki ortağı CDU/CSU (yüzde 32.9)  ve SPD (yüzde 20.2) tarihlerinin en düşük oylarını aldı. SPD’nin yeterli çoğunluğa sahip olmasına rağmen koalisyona girmeyeceğini açıklaması nerdeyse deprem etkisi yarattı. SPD ana muhalefet partisi olacak. Ancak bu sonuçlar Merkel için de  yeni krizlerin habercisi. Bu zamana kadar CDU içinde liderliği tartışılmayan Merkel’in seçimi kazanmasına rağmen oy kaybetmesi parti içi muhalefetin sesini yükselteceği anlamına geliyor. 
 
Büyük partilerin oy kaybetmesinin görünen nedeni, göçmen politikaları. Özellikle AfD’ye giden oylar hükümetin seçmen tarafından liberal görünen göçmen politikaları ile açıklanıyor. Ancak SPD Genel Bakanı Martin Schulz’un  seçim propagandalarının merkezine yerleştirdiği Türkiye ve Erdoğan karşıtı söylemin kendisinde daha çok AfD’ye yaradığı görülüyor. 
 
Hükümet CDU/CSU, FDP ve Yeşiller’den oluşacak. Bu üç parti uzlaşma sağlarsa hükümet kurulacak. Uzlaşmanın sağlanması halinde CDU/CSU’nun matematiksel olarak SPD ile koalisyon kurmasında başka imkan bulunmuyor. SPD koalisyon kurmayacağını açıklamasına rağmen, üçlü koalisyonun kurulamaması halinde yenidin hükümet girebilir.
 
Yeni dönemde en önemli siyasi sorun  AfD’nin meclise girmesi . Merkel de seçim sonrası yaptığı açıklamada AfD’ye kaybedilen oyların yeniden kazanılmasını en önemli görevlerden birisi olarak görüyor. AfD hükümete girmediği halde, siyasete etkileyeceğe benziyor.  Yeni hükümetin göçmen, uyum vs. konularında daha sert bir tavır sergilemesi muhtemel. 
 
Türkiye ile ilişkilerin ne şekilde seyredeceğini söylemek henüz erken. Çünkü başında Cem Özdemir’in bulunduğu Yeşiller de hükümetin ortağı olacak. SPD’nin aksine Yeşiller’in Türkiye karşıtı söylemleri partiye zarar vermemiş görünüyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN