Son dakika! NBC: Trump, FETÖ elebaşının iadesi için talimat verdi

Son dakika! NBC: Trump, FETÖ elebaşının iadesi için talimat verdi

Üç PKK’lı için 12 milyon dolar ödül koyan ABD, bu kez de Gülen’in iadesi dosyasını raftan indirdi. Amerikan NBC kanalı, Trump’ın FETÖ elebaşının Türkiye’ye nasıl iade edilebileceğine ilişkin FBI ve Adalet Bakanlığı’na talimat verdiğini öne sürdü. Trump’ın, Gülen’in ABD’de nasıl bir yasal statüyle bulunduğu hakkında da da bilgi almak istediği belirtildi.

ABD’li Rahip Brunson’un iadesi sonrası yeni aşamaya giren Ankara-Washginton ilişkilerinde bir dönüm noktası daha yaşanıyor. PKK elebaşıları Duran Kalkan, Murat Karayılan ve Cemil Bayık için 12 milyon dolar ödül koyan, Türkiye’yi İran yaptırımlarından muaf tutan ABD’nin bu kez de 15 Temmuz darbe girişiminin bir numarası Gülen’i iade etmek için hazırlık yaptığı öne sürüldü. Amerikan NBC televizyonu, Trump’ın “Gülen’i nasıl uzaklaştırabileceğimizi araştırın” talimatı verdiğini iddia etti. Carol E. Lee, Julia Ainsley ve Courtney Kube imzalı habere göre, Kaşıkçı cinayetinin ardından Türkiye’yi yatıştırmak için nasıl bir yol izleyeceğini değerlendiren Beyaz Saray, Adalet Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve İç Güvenlik Bakanlığı’na “Gülen’in ABD’den uzaklaştırılması” konusunu çalışmaları için talimat verdi. 

Amerikalı 2 yetkili ile konuyla ilgili bilgi sahibi 2 isme dayandırılan bu iddiaya göre, Trump yönetimi, Adalet Bakanlığı ile FBI’dan “Türkiye’nin iade dosyasını yeniden açması”, İç Güvenlik Bakanlığı’ndan da “Gülen’in yasal statüsü” konusunda bilgi istedi. Haberde, Beyaz Saray’ın özellikle Gülen’in ABD’deki yasal statüsünü öğrenmek istediği belirtildi, ismi açıklanmayan 2 kaynağa dayandırılarak “Gülen’in ABD’de kalıcı oturma izni sağlayan Yeşil Kart (Green Card) sahibi olduğu” ifade edildi. 

Haberde ayrıca, konuyla ilgili talimatı duyan ABD’li yetkililerin, “talebin ciddi olduğunu anladıklarında öfkelendikleri” ileri sürüldü. Trump’ın girişiminden haberdar olan yüksek yargı temsilcilerinin büyük rahatsızlık duyduğu bildirildi.   

ABD yönetimi son olarak, gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle, Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın eski başdanışmanı Suud el-Kahtani ve Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Katibi’nin de aralarında bulunduğu 17 Suudi hakkında yaptırım kararı almıştı. 

 

ABD DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Beyaz Saray, Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili herhangi bir görüşme yapmadı. Türkiye'den gelen belgelerin değerlendirmesi sürüyor." açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, "ABD yönetiminin, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayı üzerine Türkiye'yi yatıştırmak için Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iade edilmesini değerlendirdiği" iddiasını yalanlayarak, "Bu iki konu birbiriyle ilgisiz konular." dedi. 

Nauert, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Cemal Kaşıkçı suikastine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sözcü Nauert, Amerikan NBC News kanalının "ABD yönetiminin, gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayından sonra Türkiye'yi yatıştırmak için FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin yasal yolları araştırdığı" şeklindeki iddiasını  yalanladı.

'TÜRK HÜKÜMETİNİN SUNDUĞU DELİLLERİ HALEN DEĞERLENDİRİYORUZ'

Cemal Kaşıkçı olayı ile FETÖ elebaşı Gülen'in iade edilmesi arasında herhangi bir bağlantı olmadığını kaydeden Nauert, Beyaz Saray'da bu yönde bir görüşme yapılmadığını söyledi.

Nauert, "Türklerden bu konuda (Gülen'in iadesi) birçok talep aldık. Türk hükümetinin Gülen'in iadesiyle ilgili sunduğu delilleri halen değerlendiriyoruz. Bu tamamen Adalet Bakanlığı bünyesinde yürüyen bir süreç. Ancak size şunu söyleyebilirim ki bu iki konu birbiriyle ilgisiz konular. Ayrıca Beyaz Saray'da görevli arkadaşlarımızla konuştuk, bu konuyla ilgili bir tartışmanın orada yapılmadığını belirttiler." ifadelerini kullandı. 

WASHINGTON/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN