Son dakika! Barcelona'da ikinci saldırı girişimi: 5 şüpheli öldürüldü

Son dakika! Barcelona'da ikinci saldırı girişimi: 5 şüpheli öldürüldü

İspanya'nın Barcelona'da şehrinde bir minibüs kalabalığın arasına daldı. Çok sayıda kişinin yaralandığı olayda minibüsü süren kişi olay yerinden kaçtı. İspanyol polisi, olayın terör eylemi olduğunu, saldırıda 13 kişinin öldüğünü, 100'den fazla vatandaşın yaralandığını açıkladı. Barcelona'da 13 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası kentin 120 kilometre güneyinde bulunan bir sahil kasabasında, ikinci bir saldırı hazırlığında oldukları açıklanan 5 kişi öldürüldü.

İspanya'nın Barcelona kentinde bir minibüsün kaldırıma çıkarak kalabalığın arasına dalması sonucu 13 kişinin öldüğünü, 100'den fazla kişinin yaralandı. Şehrin en kalabalık caddelerinden biri olan Las Rambla'daki araçlı saldırı 'Maccabi' isimli bir koşer restoranının dışında gerçekleşti. Kaçan teröristlerden biri polis tarafından kıstırıldı. İspanyol basını çıkan çatışmada 1 teröristin öldürüldüğünü yazdı. Saldırıyla ilgili biri Fas asıllı iki şüpheli de gözaltına alınırken eylemi terör örgütü DEAŞ üstlendi.

İKİNCİ SALDIRI GİRİŞİMİ

Katalonya yerel polis kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Barcelona'da dün öğleden sonra yapılan ve 13 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının hazırlayıcıları oldukları ve benzer bir saldırı girişimine daha hazırlandıkları belirtilen 5 şüpheli, Katalonya bölgesindeki turist yerleşim yerlerinden Cambrils'de sabaha karşı çıkan çatışmada etkisiz hale getirildi.

Barcelona kentinin 200 kilometre kadar güneyindeki Tarragona kentinin Cambrils ilçesindeki Maritimo Caddesi'nde gece yarısı yaşanan olayda Barcelona'dakine benzer bir şekilde araçla terör saldırısı gerçekleştirildi. Polis, araçla 5'i sivil 1'i polis toplam 6 kişiyi ezen teröristlerin güvenlik ekipleri tarafından açılan ateş sonrasında öldürüldüklerini bildirdi.
Polis kaynakları ayrıca, Katalonya bölgesinin güneyindeki Alcanar kentindeki bir evde iki gün önce meydana gelen patlamayla, terör saldırıları arasında bağlantı olduğuna ilişkin araştırma başlattığını açıkladı. 1 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı söz konusu patlamanın nedeni gaz kaçağı olarak açıklanmıştı.

1 TÜRK VATANDAŞI AĞIR YARALI

Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği'nden alınan bilgiye göre, Barcelona'yı hedef alan saldırıda bir Türk vatandaşı ağır yaralandı. Erkek olan yaralı Türk vatandaşının isminin ailesine haber verilmeden önce açıklanmayacağı belirtildi.

Katalan hükümetinin yaptığı açıklamaya göre, İspanya, Fransa, Almanya, Hollanda, Arjantin, Venezuela, Belçika, Peru, Romanya, İrlanda, Küba, Yunanistan, Makedonya, İngiltere, Avusturya, Pakistan, Tayvan, Kanada, Ekvator, ABD, Filipinler, Kuveyt ve Çin vatandaşlarından da yaralananlar var. 

Dünyayı şoke eden saldırı ve sonrasındaki gelişmeler şöyle: 

13 ÖLÜ, YÜZLERCE YARALI VAR

Polis ilk açıklamasında çok sayıda kişinin yaralandığını duyurdu. Şehirdeki tüm metro ve tren seferleri durduruldu. El Pais gazetesi minibüsle yapılan saldırıda 2 kişinin öldüğünü, 20 kişinin yaralandığını duyurdu. Gelen son dakika bilgilerine göre İspanyol polisi ise saldırıda 13 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'den fazla kişinin ise yaralandığını açıkladı. Barcelona polisi ise saldırganın yakınlardaki bir barda kıstırıldığını açıkladı. Barcelona Valiliği ve polisi ölü sayısını uzun süre 1 olarak duyurdu. Yerel basın ise 13 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı. Katalan Hükümeti'den gelen son açıkalamada ise kanlı saldırıda 13 kişinin hayatını kaybettiğini beliritildi. Saldırıdan sonra kaçan teröristlerden biri çıkan çatışmada ölü olarak ele geçirildi. 

17-08/17/son-dakika-haberi-barcelonada-bir-minibus-kalabaligin-arasina-daldi-tbjlumslykudwhnhaptndg.jpg

Görgü tanıkları çok sayıda kişinin olay yerinden çığlık alarak kaçtığını aktardı. Polis, kaçan saldırganı bulmak için arama çalışmalarının devam ettiğini aktardı.  Yerel basın, saldırganın mavi çizgili beyaz bir gömlek giyen uzun boylu bir kişi olduğunu yazdı. 

17-08/17/1-1502984006.jpg

POLİS ŞÜPHELİNİN PEŞİNDE

El Pais sitesinde yer alan habere göre, sivil polisler saldırıda kullanılan minibüsün, Santa Perpetua de la Mogada kasabasında Driss Oukbir adlı bir adam tarafından kiralandığını söyledi.

17-08/17/4354ef6700000578-4799836-image-m-117_1502990507865.jpg
El Pais saldırgana ait olduğu ileri sürülen bir fotoğrafı yayınladı.

Görgü tanıkları saldırganın, 1.70 boylarında, mavi çizgili beyaz bir gömlek giymiş bir şahıs olduğunu söyledi. Katalan acil servis yetkilileri, bölgedeki metro istasyonlarının boşaltılmasını ve kapatılmasını istedi. Bu arada Jandarma, terör şüphelisi olarak aranan iki kişiden birinin kimliğini Driss Oukabir olarak açıkladı.

BİR KAMYONET ŞÜPHE ÜZERİNE DURDURULDU

İkinci bir terör saldırısı şüphesiyle Vic mahallesinde bir kamyonet bulunduğu belirtildi. Katalan polisi halka sokağa çıkmama tavsiyesinde bulundu. Katalonya özerk yönetimi hükümeti güvenlik merkezi acil olarak toplandı.

17-08/17/5995bd267152d81738ad0bd7.jpg
Terör saldırısında kullanılan minübüs. 

BİR KİŞİ GÖZALTINDA

Saldırıda kullanılan minibüsün kiralık araç olduğu belirtildi. Barselona'nın 70 kilometre kuzeyindeki Vic şehrinde polis ekipleri, saldırıyla bağlantılı olduğu sanılan ikinci bir minibüsü ele geçirdi.

Bölgede saldırıyla bağlantılı olduğu sanılan bir şahıs polis tarafından gözaltına alındı. Driss Oukabir adlı şahsın 25 yaşında, Fas asıllı bir İspanyol vatandaşı olduğu belirtildi. Oukabir'in Santa Perpetua de la Mogada şehrinde minibüsü kiraladığı iddia edildi.

'BAŞKA SALDIRI İHTİMALİ'

Barcelona’daki saldırının görgü tanıklarından Yunus Emre Erbaş, CNN Türk’e verdiği bilgilerde Barcelona yerel basınının ikinci bir minibüs ihtimalinden bahsettiğini belirtti. Yerel basının polis kaynaklarına dayandırdığı habere göre, saldırıyı gerçekleştiren beyaz minibüs dışında ikinci bir minibüs daha kiralanmış ve saldırı ihtimali bulunuyor.

Terör örgütü DEAŞ, daha önce de Londra'nın da aralarında bulunduğu birçok Avrupa başkentinde benzer saldırılar düzenlemişti. 

TRUMP VE MACRON KINADI

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel Fransa'daki terör saldırısını kınayan açıklamalar yaptı.

SALDIRIYA TEPKİLER

Yerel belediye, eyalet ve merkezi hükümet yetkilileri, saldırıyla ilgili acil eylem planı geliştirmek üzere olağanüstü toplandı.

İspanya Başbakanı Rajoy, olayın ardından yaptığı açıklamada tüm yetkililerle iletişim içinde olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da olayla ilgili konuşarak, "Tüm dünyadaki teröristler bilmelidir ki, ABD ve müttefikleri sizi bulup adalete teslim edecektir," dedi.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, ABD Başkanı Trump'ın eşi Melanie Trump, İngiliz İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn gibi çok sayıda isim de terör saldırısıyla ilgili sosyal medyadan paylaşım yaparak, başsağlığı ve dayanışma mesajları verdiler.

AVRUPA BİRLİĞİ: KORKAKÇA BİR SALDIRI

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sosyal medya hesabındaki açıklamasında, tüm Avrupa'nın Barcelona ile olduğunu belirterek, "Düşüncelerim kurbanlar ve bu korkakça saldırıdan etkilenen masum kişilerle." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, yazılı açıklamasında, Barcelona'daki saldırıyı büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirterek, "Bu korkakça saldırı, aileleri ve dostlarıyla zaman geçiren ve hayatın tadını çıkaranları kasten hedef aldı. Böylesine saldırılar bizi asla sindiremez." ifadesine yer verdi. Juncker, AB Komisyonu'nun her türlü gerekli yardım ve destek için hazır olduğunu da bildirdi.

NATO: TERÖRE KARŞI BİRARADAYIZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya hesabından, "Barcelona'daki korkunç saldırıyı kınıyorum. Düşüncelerim saldırıdan etkilenenlerle. Terörle mücadelede biraradayız." mesajını paylaştı.

İNGİLTERE: İSPANYA AYAKAT DURUYOR

İngiltere Başbakanı Theresa May, İspanya'daki gelişmelere ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Düşüncelerim bugün Barcelona'daki korkunç saldırının kurbanları ve bu olayla ilgilenen acil hizmetlerle. İngiltere, terörün karşısında İspanya ile ayakta duruyor." ifadesini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da aynı platformdan paylaştığı açıklamasında, "Barcelona saldırısından dolayı üzgün ve endişeliyim. Düşüncelerimiz olaydan etkilenenlerle. Britanya vatandaşlarının yardıma ihtiyaçları olup olmadığının tespiti konusunda elimizden geleni yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter'dan paylaştığı mesajında birlik ve kararlılığa vurgu yaparak, "Fransa'nın dayanışması ve tüm düşüncelerim Barcelona'daki trajik saldırının kurbanlarıyla." ifadelerine yer verdi.

İspanyol kökenli Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da saldırıyı kınayan bir mesaj yayınlayarak, Paris ve Barcelona'nın paylaşma, aşk ve hoşgörü kentleri olduğunu, bu değerlerin terörizmden daha güçlü olduğunu belirtti.

ALMANYA'DAN DAYANIŞMA MESAJI

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, kurbanlarının yasını paylaştıklarını kaydederek, İspanya ile dayanışma içinde olduklarını vurguladı. 

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, sosyal medyadaki açıklamasında, saldırı nedeniyle derin bir şok içinde olduğunu ifade ederek, "Kurbanlar ile onların yakınları ve dostlarının acısını paylaşıyoruz." ifadesine yer verdi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya hesabından, "Barcelona'da suçsuz insanlara yönelik saldırıdan çok korkunç görüntüler var. Dünyanın her tarafından bir araya gelen insanlar olduğu bir yerde yapılan saldırı kara bir gündür." mesajını paylaştı.

Avusturya Başbakanı Christian Kern, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, "Barcelona'dan korkunç haber, dualarım mağdurlar ve yakınlarıyla." mesajına yer verdi.

Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz da sosyal medya hesabından, "Masum insanlara yönelik gerçekleştirilen bu kanlı saldırıyı en sert şekilde kınıyorum. Dualarım mağdurlarla. Terör başarılı olamayacak." paylaşımında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN