Son dakika! BM'de Trump'a soğuk duş: Konuşmasını kimse alkışlamadı

Son dakika! BM'de Trump'a soğuk duş: Konuşmasını kimse alkışlamadı

New York'ta Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temsil ettiği Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, BM Genel Sekreteri Guterres'in konuşmasıyla başladı. Genel Kurul'da konuşan BM Genel Sekreteri Guterres, "Suriye'de, Yemen'de savaşlara son veremeyişimize öfke yağıyor. Arakanlılar sefalet içinde sürgünde ve adalet istiyor" dedi. Salondakiler Trump'ı alkışlamayarak 'sessizce' protesto etti. Trump konuşmasında, ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyi'nden çekildiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Genel Kurul üst düzey toplantıları çerçevesinde dünya liderlerine hitabında ABD'nin ulusal egemenliğine vurgu yaptı.

Devlet ve hükümet başkanları ile onların temsilcilerinin BM Genel Kurulunda her yıl eylül ayının ikinci haftasından sonra gerçekleştirilen BM Genel Kuruluna hitabları başladı.

BM Sekreteri Antonio Guterres'in açılış konuşmasının ardından BM 73. Genel Kurulu'na ilk hitap eden isim Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer olurken, ikinci konuşmayı olan ABD Trump'ın salona ulaşması gecikince, konuşma sırası Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno'ya geçti.

Trump,  "ülkemizin tarihinde neredeyse her yönetimden daha fazlasını gerçekleştirdi" sözleriyle yönetimini övdüğü sırada salonda gülüşe neden olurken, Trump hafif bir gülümsemeyle, "Bu tepkiyi beklemiyordum, ama bu iyi" dedi.

TRUMP KONUŞMASINDA ŞU İFADELERİ KULLANDI

"ABD'nin ekonomisi gelişiyor. Güvenliğimizi gittikçe arttırdık. Askeri gücümüzü en güçlü hale getirdik. Benim göreve başlamadan, iki yıldan daha az bir süre öncesiyle kıyaslandığında ABD daha güçlü, daha güvenli, daha zengin bir ülkedir. Biz bunları sadece ABD halkı için değil dünya için yapıyoruz. Ulusların komşularının haklarını koruduğu ortamlarda, güvenlik, barış ve özgürlük yükselişte olur."

Hitabında Tahran yönetimine Başkan Trump, "İran’ın yozlaşmış diktatörlüğü İran’ın liderleri ulusun zenginliklerini Orta Doğu’daki ve ötesindeki kargaşayı yaymaya davet ediyorlar." suçlamasında bulundu.

Genel Kurula hitabında, Ortadoğu'daki politikasının "tarihi değişim" getirdiğini ileri süren Trump, büyük bir insani krizin yaşandığı Yemen'de operasyon yürüten Suudi Arabistan'ı "Yemen'deki sivil savaşı sona erdirme çabası" gerekçesiyle tebrik ettiği dikkat çekti.

Trump'ın konuşmasına öne çıkan konulardan biri de gümrük birliğini savunması olurken, ABD'nin egemenliğine vurgu yaptı.

Hitabında "Küresellik ideolojisini reddediyoruz" diyen Trump, "Amerika’nın egemenliğini seçilmemiş bir küresel bürokrasiye asla teslim etmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

İran dışında Venazuela'ya da yüklenen Trump dünyanın en zengin ülkelerinden biri iken en fakir ülkeleri haline geldiğine değinerek sosyalizmi eleştirdi. Trump, Konuşmasını "Tanrı Dünya uluslarını korusun" sözüyle bitirdi.

GUATERRES'İN UYARISI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya liderlerine hitabında, kurallara dayalı bir düzene karşı yenilenmiş bir bağlılık çağrısında bulundu.

Bir gün önce dağıtılan metni okuyan Guterres de giderek artan kaotik düzene ve kötümserlik siyasetine karşı liderlerini uyaran bir konuşma yaptı. Guterres, çok taraflılığın, en çok ihtiyaç duyulan dönemde, ateş altında olduğunu kaydetti.

KONUŞMA ÖNCESİNDE ERDOĞAN VE MACRON İLE KARŞILAŞTI

Geciktiği konuşması öncesinde Genel Kurul salonuna gelişi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile karşılaşan Trump, iki liderle ayrı ayrı kısa ve samimi bir havada geçen bir görüşme (sohbet) gerçekleştirdi.

Trump ve Erdoğan'ın samimi bir havada geçen ayak üstü görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan da eşlik etti. 

KİMSE ALKIŞLAMADI

ABD Başkanı Trump, konuşmasının başında “2 yıldaki yönetimim neredeyse ABD'deki tüm yönetimlerden daha fazla başarı sağlamıştır” diyerek alkış bekledi. Ancak bu alkış gelmeyince gülümseyerek "Beklediğim reaksiyon bu değildi" dedi.

BM- SELÇUK ACAR / KARAR 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN