Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çad darbecilere karşı mücadelede bize destek verdi

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çad darbecilere karşı mücadelede bize destek verdi

Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi, Maarif Vakfı'nın Çadlıların eğitimine katkı sağladığına dikkati çekerek, "Artık okullarımız teröristlerin elinde değil, güvenli ellerde bulunmaktadır ve çocuklarımız iyi koşullarda eğitimlerini almaya devam edeceklerdir. Çocuklarımız artık teröristlerin elinde eğitim görmeyecek." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çad Cumhurbaşkanı Debi, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Debi, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Erdoğan'ın Çad'a düzenlediği ziyaretin iki ülke arasındaki tarihi ilişkiler açısından ilk ziyaret olduğunu belirterek, "Ben de kendi şahsım ve Çad halkı adına bu dostane ziyaretten ne kadar memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında birçok anlaşmanın imzalandığına dikkati çeken Debi, "Bu anlaşmaların yoğunluğu da iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar yoğun olduğunu bir kere daha bize gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

17-12/26/8589523.jpg

TÜRKİYE BÜYÜK BİR ÜLKE'

Debi, yapılan anlaşmalarla iki ülke arasındaki iş birliği ve dostluğunu daha da güçleneceğinin altını çizerek, "Bu iş birliği tüm alanları ve sektörleri kapsamaktadır. Bunun da iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Anlaşmaların yanı sıra iki ülkenin iş adamlarının da bir araya geldiğini ve iş birliği olanaklarını değerlendirdiklerini ifade ederek, "Türkiye büyük bir ülke. Çok uzun bir tarihi var. Bilinmiş ve dünyaca ünlü bir ülke. Türkiye tarihte hem insanlık adına hem de Müslüman topluluğu adına önemli rol oynamış çok önemli bir ülkedir." dedi.

Debi, Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Arap dünyası arasında bir köprü oluşturduğunu ve aynı zamanda Çad'ın da aralarında bulunduğu sahel ülkeleriyle de yakın ilişkileri olduğunu belirterek, "Bu eski iş birliği hala mevcudiyetini koruyor." değerlendirmesinde bulundu.

17-12/26/8589518.jpg

"ARTIK OKULLARIMIZ TERÖRİSTLERİN ELİNDE DEĞİL"

Türkiye ile Çad arasındaki eski iş birliğinin yeniden canlandırılması için bir fırsat bulduklarının altını çizen Debi, iki ülke arasında birçok iş birliği olanağının mevcut olduğunu söyledi.

Debi, Maarif Vakfı'nın Çadlıların eğitimine katkı sağladığına dikkati çekerek, "Artık okullarımız teröristlerin elinde değil, güvenli ellerde bulunmaktadır ve çocuklarımız iyi koşullarda eğitimlerini almaya devam edeceklerdir. Çocuklarımız artık teröristlerin elinde eğitim görmeyecek." dedi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) 2015'te Çad'da ofis açtığını hatırlatan Debi, "Görüşmelerde TİKA'nın çalışmalarıyla ilgili konuları ele aldık." diye konuştu.

Terörizm konusunun da görüşüldüğünü ifade eden Debi, "Kardeşim Recep Tayyip Erdoğan da 15 Temmuz tarihinde bir terörist eylemden kurtuldu." değerlendirmesinde bulundu.

Debi, terörizme karşı mücadelenin son derece önemli olduğunu belirterek, "Bizler yaptığımız görüşmeler çerçevesinde terörizmle mücadele konusunda da iş birliği yapma kararını aldık." ifadelerini kullandı.

Terörizmle mücadele için G5 Sahel'in kurulduğunu ve son zirvenin 13 Aralık'ta gerçekleştirildiğini hatırlatan Debi, "İslam'ın istismar edilmemesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.

Debi, terörle mücadelenin ortak bir mücadele olduğunun altını çizerek, ayrıca Filistin konusunun da hem İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nde hem de gerçekleştirilen görüşmelerde ele alındığını belirtti.

ERDOĞAN, TÜRKİYE-ÇAD İŞ FORUMU’NDA KONUŞTU

Türkiye-Çad İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ziyaretimin ekonomi ve ticaret alanında ivme kazandırmasını ümit ediyorum. Mevcut seviyeyi yeterli görmüyorum. 95 milyon iki kardeş ülkenin nüfusu var. 41-42 milyon dolarlık ticari hacim bize yakışır mı yakışmaz. Paralarımıza imkanlarımıza sahip çıkmamız lazım. Yeraltı yerüstü zenginliklerimizin kontrolünde olmasını doğru bulmuyorum. Adımlarımızı buna göre atmamız lazım. 15-16 yıl önce göreve geldiğimizde Türkiye’nin IMF borcu 23.5 milyar dolardı. 2013’te IMF’ye e borcumuzu sıfırladık. Aradan iki yıl geçti IMF bizden 5 milyar Euro borç istedi. Borç alan sonra da emir alır. Şimdi öyle yapmıyorlar mı? Borç değil güya ufak hibeler veriyorlar ardından emirler. Afrika’ya böyle sömürmeye devam ediyorlar. Afrika artık küllerinden ayağa kalkıyor. Bu asrın sonuna doğru bugünkü Afrika’yı bulamayacaklar. Çok güçlü Afrika bulacaklar" dedi.

"DEVLETLERİN YÖNETİMİ CEPTEKİ HAZIR PARA KAYNAKLARIYLA OLMAZ"

"İş adamlarımız, ziyaretimiz vesilesiyle Çadlı muhataplarıyla işbirliği imkanlarını ele almak için burada bulunuyor. Her iki ülke iş adamlarının iş forumu vesilesiyle ortaklık teşkil edeceğini düşünüyorum” diyen Erdoğan, “Devletlerin yönetimi cepteki hazır para kaynaklarıyla olmaz. Kaynakların çeşitlendirilmesiyle olur. Biz geldiğimizde batmış bir Türkiye vardı. Şua an farklı Türkiye var. Giotin sistemini, PPP sistemini devreye soktuk. Bunların gelişiyle Türkiye bir anda gelişmeye başladı. Bu arada yatırıma hazır bir ülke var. Bu konuyla ilgili bakanlarımıza gerekli talimatlarımızı verdik. Verin el ele bu adımları atın. Biz nasıl bu noktada ayağa kalktıysak kişi başı gelir 3 bin 50 dolar iken nasılsa 10 bin dolara çıktıysa Çadlı kardeşlerimizde milli gelirini yükseltir” diye konuştu.

"GÖREVE BAŞLADIĞIMDA 12 BÜYÜKELÇİLİK VARDI ŞİMDİ 39 BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ VAR"

Türkiye -Çad karma ekonomik komisyonunun 1. dönem toplantısının Ankara’da düzenlendiğini ve toplantı kapsamında 4 antlaşma imzalandığını belirten Erdoğan, “2016 Kasım ayında Türkiye- Afrika ekonomi işbirliği forumunda İstanbul’da ağırlamıştık. İş adamlarımız için hukuki adımları attık ve 7 antlaşma imzalandık. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin ahdi seviyesi artıkça ilişkilerimizin seviyesi de artacaktır. Çad bizim için çok kritik ülkelerdir. Göreve başladığımda 12 büyükelçilik vardı şimdi 39 büyükelçiliğimiz var. İnşallah bu sayı Afrika’nın tamamına sirayet eder” şeklinde konuştu.

"TERÖR KONUSUNDA PYD /PKK, DEAŞ, DHKP-C İLE MÜCADELE EDİYORUZ"

Küresel terörle ilgili konuşan Erdoğan, "Çad’ın teröre kurban edilmesini asla istemiyoruz. Zira terörün ne olduğunu biz gayet iyi biliriz. Teröre çok kurban verdik. Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar. Terör konusunda PYD /PKK, DEAŞ, DHKP-C ile mücadele ediyoruz" dedi.

ENCEMİNE / AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN