Son dakika! Hakan Atilla'nın 18 ay sonra serbest kalması bekleniyor

Son dakika! Hakan Atilla'nın 18 ay sonra serbest kalması bekleniyor

ABD'nin New York kentindeki Güney Bölgesi ABD Federal Mahkemesi’ndeki Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla davasına bakan Hakim Richard Berman, Atilla'ya 32 ay hapis cezası vereceğini bildirdi. Atilla'nın indirimlerle birlikte 13 ila 18 ay arasında cezaevinde kalması bekleniyor.

 NEW YORK (KARAR) - SELÇUK ACAR

Hakim Berman, New York'ta yargılanan ve isnat edilen 6 suçlamanın 5'inde jüri tarafından suçlu bulunan  Atilla'nın karar duruşmanın başında yaptığı açıklamada Atilla'ya "küçük ceza" vereceğini açıklamıştı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları tarafından ABD'de tutuklu olan İran asıllı iş adamı Rıza Sarraf soruşturması kapsamında gözaltına alınıp tutuklu yargılanan Hakan Atilla'nın davasının karar duruşması Manhattan'daki Güney Bölgesi ABD Federal Mahkemesi'nde görüldü.

Davaya bakan Hakim Richard Berman duruşmanın başında, duruşmada yaşanan her şeyin İngilizce ve Türkçe tam transkriptini bugün mahkemenin dosya sisteminde yayınlayacakları bilgisini verdi.

Önündeki uzun ceza çizelgesini okuyan Hakim Berman, Atilla'ya, birkaç suçtan ceza indirimi yapacağını bildirdi.

Berman, Atilla’nin yeminli ifadesinde yalan söylediğini ileri sürerek,  işlenen suçlar arasına "adaletin seyrini engelleme"yi ekledigini söyledi.

ATİLLA'YI DESTEKLEYEN İFADELER

Hakim Berman'ın çeza çizelgesinde Atilla'yı destekleyen ifadeleri dikkat çekti.

Atilla'nın bu davayla hayatının alt üst olduğunu, Türkiye'deki ailesinden, arkadaşlarından uzakta kaldığını bildiren Berman, ABD'de cezaevinde kalmasının Atilla'yı olumsuz etkilediğini söyledi.

Berman, Atilla'nın eğitim, askerlik hizmetine, aile hayatına, profesyonel başarılarına Türkiye'de örnek bir hayatının olduğunu ifade etti.

Mahkemede Atilla'ya 101 arkadaşı ailesi ve yakınlarından gelen mektupları kalın bir dosya içinde getiren Berman, bu mektupların verdiği kararda etkili olduğunu belirtti. Berman Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği'nin de bir mektup gönderdiğini, mektupta Atilla'nın serbest kalmasını talebinin olduğunu ve burada yer alan suçlamalara katılmadıklarını söyledi.

Atilla'nın iyi bir Türk vatandaşı olarak daha önce hiçbir suç işlemediğini ve cezaevi raporunun da oldukça pozitif olduğunu bildiren Berman, Atilla'nın İran'a yönelik yaptırımların mimari veya organizatörü olarak görmediğini kaydetti.

İşlenen suçtan en fazla İran ile birlikte Halkbank'ın ve Sarraf'ın fayda sağladığını ifade eden Berman, Sarraf'ın "Atilla tekerime taş koydu" lafını 3 defa hatırlattı.

Hakim Berman ceza rehberini okuduktan sonra yaptığı açıklamada,  Atilla'ya 32 ay hapis cezasi verme niyetinde olduğunu bildirdi. Şu ana kadar 14 ay hapis yatan Atilla'nın iyi hal indirimleriyle birlikte iyi hal indirimleri göz önüne aldığında 18 ay ile 13 ay arasında cezaevinde kalması bekleniyor. Hakim Berman savcılığın talebine rağmen Atilla'ya para cezası öngörmedi.

Berman açıklamasında, "denetimli serbestlik" olmayacağını ve cezanın tamamı çekildikten sonra Atilla'nın ülkesine dönebileceğini ifade etti.

AVUKATLAR EN FAZLA 46 İLA 56 AY CEZAYI NORMAL BULMUŞTU

Berman'a sunulan raporda, Atilla’nın 105 yıl maksimum hapisle cezalandırılmasını istense de Atilla'nın avukatları ise 46 ila 56 ay arasındaki hapis cezasının normal olacağını belirtip, hakimden merhametli olmasını talep etmişti.

New York Güney Bölgesi ABD Savcılığı (federal) da mahkemeye sunduğu dilekçede Atilla’nın 188 ay (15 yıl) hapis ve 50 bin dolar ile 500 bin dolar arasında bir para cezası verilmesi talebinde bulunmuştu. Savcılığın daha sonra yaptığı başvuruda ise Atilla için 168 (14 yıl) ila 210 ay  (17.5 yıl ) arasında bir hapis ceza verilmesi şeklinde değiştirmişti.

27 Mart 2017’de New York’tan Londra'ya uçmak üzereyken JFK Havalimanı'nda gözaltına alınarak cezaevine konan Atilla, bir gün sonra yapılan mahkemede Hakim James C. Francis tutuklu yargılanması kararını vermesinin ardından görülen davada, aralarında FETÖyle bağlantıların da olduğu taraflı tanıklar ve Rıza Sarraf'ın da aleyhinde ifade vermesiyle, sıradan Amerikalı vatandaşlardan oluşan jüri heyeti tarafından, isnat edilen 6 iddianın 5'inden suçlu bulunmuştu.

Atilla'ya ABD ve özellikle de "ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırmak için kumpas kurma", "Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurma", "bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma", "bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma", "kara para aklama" ve "kara para aklamak için kumpas kurma" suçlamaları yöneltilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN