Son dakika! Halep'te Eski Kent'i rejim aldı, muhalifler ateşkes istedi

Son dakika! Halep'te Eski Kent'i rejim aldı, muhalifler ateşkes istedi

Rejim ve Rusya Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin yüzde 70'ini aldı. Rejim birlikleri dört yıldır giremedikleri eski şehrin kontrolünü de ele geçirdi. Muhalifler, rejimin ilerleyişi karşısında kentin doğusundaki hastalar ve sivillerin tahliyesi için beş günlük acil ateşkes çağrısı yaptı...

Suriye'nin kuzeyindeki Halep'te günlerdir devam eden bombardıman ve kuşatmayla sıkışan muhalifler, son olarak kentin eski şehir bölümünü tamamen yitirdi. Şam rejimine karşı mücadele eden muhalifler dört yıldır ellerinde tuttukları tarihi bölgeden çekilmeye başladı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rusya'nın desteğiyle ilerleyen ordu birliklerinin eski şehir bölgesine girdiğini duyurdu.

MUHALİFLERDEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Halep'teki muhalifler, rejimin ilerleyişi karşısında sivillerin güvenliği için acil olarak beş günlük ateşkes çağrısı yaptı. Uluslararası ajansların son dakika olarak geçtiği açıklamaya göre, muhalifler kentin doğusundaki 500 kritik hastanın güvenli bölgeye tahliyesini istiyor. Ayrıca çatışma bölgesinden ayrılmak isteyen sivillerin de şehrin kuzeyine tahliyesi talep ediliyor.

KERRY VE LAVROV BULUŞUYOR

Dün Washington'ın iptal ettiği ateşkes görüşmesi ise bu akşam yapılacak. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, muhaliflerin Halep'ten ayrılmasını sağlayacak ateşkesi görüşmek üzere Almanya'da bir araya geliyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peşkov da, halen çok az muhalifin Halep'ten ayrıldığını ve kenti terk etmeyenlerin 'terörist' sayılacağını söyledi.

NEREDEYSE 4'TE 3'ÜNÜ KAYBETTİLER

Rejimin aldığı 4 bin yıllık Halep'in eski şehri büyük hasar gördü. Kentin simgelerinden Emevi Camii, kale ve sur tahribata maruz kalan çok sayıda tarihi yerlerinden sadece bazıları.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, gece yaptığı açıklamada rejim güçlerinin Halep'in doğusunda stratejik önemdeki El Şaar da dahil beş bölgeyi daha ele geçirdiğini bildirmişti. Ordunun son kazanımlarıyla birlikte muhalifler Doğu Halep'te daha önceden ellerinde tuttukları bölgelerin yaklaşık dörtte üçünü kaybetmiş oldu.  

16-12/07/5273510.jpg

RUS ALBAY ÖLDÜRÜDÜ

Rusya ise, Suriye askerleriyle birlikte Halep'te savaşan askeri danışmanlardan birinin muhaliflerin top ateşinde öldüğünü açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ruslan Galitsly isimli albayın yaralandıktan sonra hayatını kaybettiğini aktardı.

Suriye'deki rejimin en önemli koruyucusu Rusya, Eylül ayından bu yana muhalif grupları havadan bombardımana tutuyor. Halep'teki son taarruz ise, 15 Kasım'da başlamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN