Son dakika! Hamas'tan intifada çağrısı

Son dakika! Hamas'tan intifada çağrısı

Hamas lideri İsmail Haniye, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasıyla, Filistinlilere 'yeni bir intifada' çağrısında bulundu. Kudüs'te kararı protesto eden Filistinlilere İsrail polisi tazyikli suyla müdahalede bulundu. Esnaf kepenk indirdi.

ABD lideri Trump'ın dünyaya meydan okuyup Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması New York'tan Cezayir'e, Birleşmiş Milletler'den Yeni Zelanda'ya, Mısır'dan Türkiye'ye, Gazze'den İsveç'e yeryüzünün her noktasında depreme yol açtı. Hamas, bu sabah İsrail'e karşı yeni intifada çağrısı yaptı. Neredeyse her dakika Trump ve İsrail'i hedef alan yeni bir tepki geliyor.

FİLİSTİNLİLER KEPENK İNDİRDİ

Filistin'de göstericiler sabah erkenden Gazze Şeridi'nde sokağa çıktı, İsrail polisi biber gazı ve tazyikli su kullanıyor. Batı Şeria'daki Ramallah'ta ise derin bir sessizlik var, dükkanlar kapalı.

Hamas lideri İsmail Haniye, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasıyla ilgili konuştu.

Haniye tüm Filistinlilere İsrail'e karşı 'yeni bir intifada' çağrısı yaptı. 

17-12/07/8442559.jpg

Arapça 'ayaklanma' anlamına gelen intifada kavramı, Filistinlilerin ele geçirilen topraklar nedeniyle İsrail'e karşı ayaklanmasını anlatmak için kullanılıyor. 

Filistin mücadelesi tarihinde ilki 1987-1993 yılları arasında ikincisi 2000-2005 yılları arasında olmak üzere iki intifada bulunuyor.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN TEPKİ

Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri, bu sabah Kudüs'ün başkent olarak tanınmasını kınadı. Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasında Arap ve Müslüman dünyasında kararın öfke yaratacağı belirtildi.

17-12/07/8442766.jpg
Filistin'de bu sabah derin bir hayal kırıklığı ve öfke hakim. Filistinliler kararı protesto etmek için kepenk indirdi...

17-12/07/ofke1.jpg
Gazze Şeridi'nde göstericiler sabah erkenden sokağa çıktı, İsrail polisi biber gazı ve tazyikli su kullanıyor.

ABD'DE PROTESTO

ABD New York'taki Manhattan'da toplanan Filistin ve Müslüman ülkelerden öğrenciler, kararı protesto etti.  'Özgür Kudüs, Özgür Filistin' yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, 'Hey Trump, Gazze kuşatması kalkmak zorunda, bunun farkında değil misin?', 'Kudüs ağlama, Filistin hiçbir zaman ölmeyecek', 'Kudüs hiçbir zaman İsrail'e ait olmadı' sloganları attı.

Kararın açıklandığı Beyaz Saray önünde de gösteri vardı. Aralarında bazı Yuhadi dernekleri, Amerikan Müslüman toplu temsilcileri ve Ulusal Kiliseler Konseyi üyelerinin bulunduğu grup, dayanışma içinde Trump'a karşı çıktı.

BM: BİR B PLANI YOK!

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "İki devletli çözümün hiçbir alternatifi yoktur. Bir B Planı yok" diyerek Trump'ı hedef aldı. Kutsal kentin hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin başkenti olması gerektiğini vurgulayan Guterres, tarafların müzakere masasına dönmesi için her şeyi yapacağını söyledi.

FRANSA VE ALMANYA KARŞI ÇIKTI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, açık şekilde karara karşı çıktı. Macron, "Başkan Trump'ın sadece ABD'yi işin içine katan tek taraflı kararını onaylamadığıma dair pozisyonumu koruyorum. Üzüntü verici karar hem uluslararası hukukla, hem de BM kararlarıyla çelişiyor" diye konuştu.

Almanya'dan da saatler içinde açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, "Büyükelçiliğimiz diğer Avrupa büyükelçiliklerinin de yer aldığı Tel Aviv'de bulunuyor. Bunun nedeni sadece tek taraflı adım atmamak değil, aynı zamanda eşlik ettiğimiz müzakere sürecinin bir gereği. Bu karar nihai olarak İsrail ve Filistin halkları arasında alınacak" ifadesini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Trump'ın hamlesinin BM kararlarını çiğnediğini belirterek "Kışkırtıcı karar yeni bir intifadaya, şiddet ve radikalliğe yol açacaktır" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN