Son dakika! Irak tankları Süleymaniye yolunda

Son dakika! Irak tankları Süleymaniye yolunda

Kerkük-Erbil yolunda Altınköprü'yü dün ele geçiren Irak ordusu, bugün de Kerkük-Süleymaniye yolundaki Çemçemal ilçesine ilerliyor. Irak ordusu, dün şiddetli çatışmaların yaşandığı Türkmen kasabası Altunköprü'de halen Peşmerge saldırılarının devam ettiğini duyurdu.

Tüm gözlerin çevrildiği Kerkük'ten anbean son dakika haberleri geliyor. Irak tankları, Kerkük-Süleymaniye yolundaki Çemçemal'e doğru ilerliyor. Söz konusu ilçe ve çevresi, bölgesel yönetimle Bağdat arasındaki sınırda yer alıyor.

Çemçemal daha önceden bir Türkmen ilçesiydi ancak daha sonraki müdahalelerle şu an kozmopolit bir yapıya sahip.

Mesut Barzani, tartışmalı bağımsızlık referandumundan önce Çemçemal'in Kerkük'e bağlanmasını istiyordu.

Irak Ordu birliklerinin halihazırda ilerlediği bir başka nokta, Musul'un güneyindeki Güver.

PEŞMERGE ALMAN MALI FÜZE ATEŞLİYOR

Irak ordusundan yapılan açıklamada ise, dün şiddetli çatışmaların yaşandığı Türkmen kasabası Altunköprü'de halen Peşmerge saldırılarının devam ettiği belirtildi. Açıklamaya göre, peşmerge Alman yapımı termal füzeler ateşliyor.

Altunköprü'de kontrol ordu birliklerinde, peşmerge güçleri kasabanın içinden geçen Küçükzap nehrinin kuzeyinde mevzilenmiş durumda.

KASIM SÜLEYMANİ ÜÇ KEZ ZİYARET ETMİŞ

Reuters haber ajansı İran'ın dış operasyonlarından sorumlu komutanı general Kasım Süleymani'nin Irak ordusu harekete geçmeden önce birçok kez Kürt liderleri uyardığını duyurdu.

Uluslararası ajansın haberine göre, Süleymani 16 Ekim'de başlayan operasyondan önce en az üç kez bölgeyi ziyaret etti ve Kürt liderlerle buluştu.

İran Devrim Muhafızları içinde yer alan Kudüs Gücü'nün komutanı olan Süleymani, Talabanilerin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisi yöneticilerine net bir mesaj verdi. İranlı general, Süleymaniye'de gerçekleşen randevuda peşmergenin tartışmalı bölgelerden çekilmediği takdirde Irak ordusu ve milislerin savaşa girişeceğini söyledi.

CEP TELEFONUNDAKİ TUHAF MESAJ

Kasım Süleymani, son dönemde İran'ın parlayan yıldızı. Suriye ve Irak'ta çok önemli roller oynayan Süleymani, adını ilk kez İran-Irak savaşında duyurdu.

Al Jazeera'da yer alan Süleymani portresi, şu cümlelerle başlıyordu: "Benim adım Kasım Süleymani. Şunu bilmelisin ki İran’ın Irak, Lübnan, Gazze ve Afganistan politikalarını ben kontrol ederim.' Irak’taki ABD işgal güçlerinin komutanı General David Petraeus, 2008 baharında, bir toplantı esnasında Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin uzattığı cep telefonundaki bu tuhaf mesajı okuduğunda fazla şaşırmadı. Çünkü mesajın sahibini gayet iyi tanıyordu: İlkokul mezunu eski bir inşaat işçisi olan ve Irak’ta kendilerine yıllardır kök söktüren Kudüs Gücü’nün başındaki Kasım Süleymani."

Suriye'de Şam rejiminin yanında savaşan İranlı komutan, terör örgütü DAEŞ sonrası Irak'ta da net bir şekilde devreye girmiş oldu.

SİLAH VE TOP SESLERİ SUSMADI

Irak ordu birlikleri ve peşmerge, Saddam döneminde bölgesel sınır olan Türkmen kasabası Altunköprü'de dün gün boyunca çatıştı. Irak askerlerinin peşmergeyi kasabanın dışına püskürtmesiyle başlayan çatışmalarda çok sayıda havan topu kullanıldı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani'nin yayın organları birçok Irak zırhlı aracının imha edildiğini savunuyor ancak bu bilgiler henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmış değil. Çatışmada iki taraftan da yaşamını yitirenler oldu.

Bağdat yönetimi gün içinde yaptığı açıklamayla Kerkük vilayetinin tümünde kontrol sağladığını ilan etti.

36. PARALELİN GÜNEYİNDE OPERASYON

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin bağımsızlık referandumundan geri adım atmaması üzerine operasyon başlatan Bağdat yönetimi, Kerkük, Sincar, Tuzurmatu, Şengal gibi kritik kentlere girdi. Bu bölgeler neredeyse çatışmasız ele geçirilirken, dün Irak ordusu ilk kez Kerkük-Erbil yolundaki Peşmergelerle çatıştı. Haşdi Şabi milislerinin de katıldığı ve saatler süren çatışmaların ardından Erbil’e 50 km mesafede, kentin kapısı konumundaki Altınköprü kasabası ele geçirmişti. Böylece, Irak ordusu 2014’te Peşmerge’nin girdiği tartışmalı bölgelere başlattığı operasyonda bir yerleşim bölgesini daha denetim altına alındı. Irak Başbakanı Haydar İbadi “kente ilerlemeyin” talimatı verdi. Ancak, İran destekli Irak ordusunun son hamlesi, operasyonun stratejik hedefleri ve Barzani yönetimine çizilen sınırı da şekillendirdi. Birinci Körfez Savaşı’nda Saddam yönetimi için uçuşa yasak bölge ilan edilen 36. paralel, bu kez KDP ve KYB için sınır oldu.

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Altınköprü’nün ele geçirilmesi yeni sınırın ve operasyonun hedefinin şekillendiğini söyledi. Ağar; Duhok, Zaho ve Erbil ile Süleymani, Germiyan ve Halepçe’de iki ayrı Kürt bölgesininin kurulmasının amaçlandığını kaydederek şunları ifade etti: “Irak ordusu Altınköprü’yü ele geçirdi. Şimdi de Erbil’in tam altında bulunan Kuştepe’ye doğru ilerledikleri konuşuluyor. Peşmerge de dayanamıyor. Bir anlaşma var ve bu anlaşmaya bakıldığı zaman 36. Paralel’in tekrar devreye gireceği ve bir şekilde IKBY’nin ikiye parçalanacağı görülüyor. Barzani tarafında Duhok, Zaho ve Erbil, bir tarafta da Süleymani’ye, Germiyan ve Halepçe kalacak. Yani Barzani’ye ait KDP ve Talabani ve Goran’a bağlı KYB bölgesi ortaya çıkacak. Bununla ilgili gizli bir anlaşmadan söz ediliyor. 36. Paralel’de Musul vardı ama Musul dahil edilmedi.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN