Son dakika! Merkel-Seehofer krizinde yeni gelişme... İstihbaratın başı görevden alındı

Son dakika! Merkel-Seehofer krizinde yeni gelişme... İstihbaratın başı görevden alındı

Almanya'da hükümet krizine neden olan Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen bu görevden alınarak, İçişleri Bakanlığı Müşteşarlığı görevine getirildi.

MİKDAT KARAALİOĞLU / FRANKFURT

Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen görevinden alındı. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, Maassen’in hükümet ortakları CDU- CSU ve SPD’nin yönetim kadrosunun ortak kararıyla görevden alındığı açıklandı. Başbakan Angela Merkel ile İçişleri Bakanı Horst Seehofer arasındaki siyasi çatışmanın sembol ismi olan Maassen bundan böyle İçişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapacak.

Chemnitz’deki olaylar sonrasında aşırı sağcı şiddeti küçümseyen açıklamaları ile kamuoyunun tepkisin çeken Maassen’e hükümet kanadının CSU’lu İçişleri Bakanı Horst Seehofer hariç herkes karşı cephe almıştı. Olay Merkel ile Seehofer arasında daha önceden varolan siyasi çekişmesinin de sembolü haline gelmişti. Hükümetin sosyal demokrat ortağı SPD Maassen’i istemediğini açıklamış, Seehofer ise Maassen’e güveninin tam olduğunu bildirmişti. Bu atamayla birlikte hükümet içinde yaşanan krize de geçici bir çözüm bulunmuş oldu. 

Bugün biraraya gelen hükümetin ortağı üç partinin (CDU-CSU ve SPD) yetkilileri Maassen’in Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanlığı’ndan alınıp İçişleri Bakanlığı Müşteşarlığı’na gönderilmesi konusunda karar birliğine vardılar.

Maassen, Chemnitz’de meydana gelen aşırı sağcı eylemlerden sonra, şiddetin boyutunu önemsemeyen açıklamalarda bulunmuş ve kamuoyunda ağır eleştirilerinin hedefi haline gelmişti. Maassen’nin Federal Anayası Koruma Teşkilatı Başkanlığı’ndan alınarak İçişleri Bakanlığı Müşteşarlığı görevine alındığı bildiriliyor. Ancak Maassen yeni görevinde Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nı da kontrol eden bir görev yapacak . Anayasayı Koruma Teşkilatı İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışıyor.

Maassen’nin memur kademesi olarak daha yüksek bir göreve atanması, Hem Merkel ve Seehofer arasındaki çatışmayı hem de hükümetin SPD kanadının eleştirilerini geçici bir süre için yatıştıracak. Maassen’nin bir atama olmadan görevden alınması Seehofer’in de bakanlığını tehlikeye düşürecekti. Gözlemciler Maassen hakkındaki bu zoraki uzlaşmanın yakında daha büyük krizlere neden olabileceğini bildiriyor. 

18-09/18/manset-copy-1537196699.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN