Son dakika! Suriye İdlib'e karadan saldırdı

Son dakika! Suriye İdlib'e karadan saldırdı

Reuters, Suriye ordusunun, İdlib bölgesini topçu ateşiyle vurmaya başladığını duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, muhaliflerin harekata hazırlandığı sırada, İdlib'e füzeler düştüğünü açıkladı. Saldırının ardından Rusya 'İdlib'de hedefi belli operasyonlar yapıyoruz' açıklamasını yaptı. Özgür Suriye Ordusu, Esed güçlerine bağlı bir tankın vurulduğunu duyurdu. ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, Çavuşoğlu ve Pompeo görüşmesinde tarafların İdlib'e askeri operasyonun çatışmayı kabul edilemez biçimde tırmandıracağında hemfikir olduğunu duyurdu. Türkiye Maslahatgüzarı ise, "İdlib'e müdahaleyle ilgili Türkiye'yle aynı endişeleri taşıyoruz" dedi. Ankara ve Moskova, İdlib konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Rusya'dan "İdlib'deki sorun çözülmeden Suriye normale dönemez" açıklaması geldi.

Dün Rus savaş uçakları, ABD'nin tüm karşı çıkmalarına karşın 22 günlük aranın ardından İdlib'e yönelik hava saldırısı düzenlemeye başlamıştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, muhaliflerin harekata hazırlandığı sırada, İdlib'e füzeler düştüğünü, Suriye ordusunun İdlib bölgesini topçu ateşiyle vurmaya başladığını açıkladı. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yetkilisi Rami Abdel Rahman, "Rus savaş uçakları 22 günlük aranın ardından İdlib'i yeniden vurmaya başladı" açıklamasında bulundu.

 

18-09/05/su.jpg

KÖPRÜ HAVAYA UÇTU

Suriye ordusu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı muhaliflerin sıkıştığı İdlib vilayetine top ateşi açarken, muhalifler ordunun taarruza başlama ihtimaline karşılık tedbir olarak bir köprüyü daha havaya uçurdu.

Rusya ve İran'ın desteklediği Şam yönetimi, Türkiye'ye komşu İdlib vilayeti ve çevresindeki toprakları almak için taarruz hazırlığı yapıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü hükümet yanlısı güçlerin dün başlattığı top atışının bugün erken saatlerde Cisr el Şuğur kentini hedef alarak devam ettiğini bildirdi. Bölge, İdlib'in batısında yer alıyor.

18-09/05/son-dakika-idlib-e-karadan-saldirdilar-esed-in-tanki-vuruldu-12268622.jpg

MUHALİFLER TANK PATLATTI

Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı muhalifler, güdümlü anti-tank füzeleriyle (ATGM) Esed güçlerinin tankını yok ettiklerini duyurdu. T-72 model tankın, Ghab bölgesinde konuşlu olduğu da bugün öğle saatlerinde  internetten yapılan açıklamada belirtildi. Olayın görüntüleri de yayımlandı.

ABD: TÜRKİYE İLE AYNI ENDİŞELERİ TAŞIYORUZ

ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier, İdlib'e yönelik operasyonla ilgili bir açıklama geldi. Kosnet, "İdlib'e müdahale ile ilgili Türkiye ile aynı endişeleri taşıyoruz" dedi.

18-09/05/ii2.jpg

RUSYA: HEDEFİ BELLİ OPERASYONLAR YAPIYORUZ

Saldırının ardından Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, İdlib'deki sorun çözülmeden Suriye'nin normalleşemeyeceğini savundu. 

'OPERASYON ZİRVE SONRASI BELLİ OLACAK'

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, İdlib bölgesinde bir operasyon başlatılıp başlatılmayacağının 7 Eylül'deki Rusya-Türkiye-İran zirvesinden sonra belli olacağını da söyledi.

İDLİB'DE TEDİRGİN BEKLEYİŞ

Havadan ve karadan çevresi vurulan Suriye'nin İdlib kent merkezinde milyonlarca insan tedirgin bekleyişini sürdürüyor. İdlib'de yaşayan siviller, cuma günü Tahran'da yapılacak olan Türkiye, Rusya, İran zirvesinden, katliama dönüşecek olası operasyonu engelleyecek sonuç çıkmasını bekliyor. Hatay ile sınır komşusu olan ve son dönemde rejim kontrolüne giren bölgelerdeki muhaliflerin de yerleşmesiyle nüfusu 4 milyona ulaşan Suriye'nin İdlib kenti, Esad rejiminin yeni hedefi oldu. Dera'da kontrolü sağlamasının ardından Suriye yönetimi, rejim karşıtlarının son kalesi olarak değerlendirilen ve Heyeti Tahriri Şam (HTŞ) kontrolündeki İdlib'i terörist olarak adlandırdığı silahlı gruplardan temizlemek için operasyon başlatacağını duyurdu. 4 milyon kişinin yaşadığı İdlib'e yönelik askeri operasyonu katliama dönüşeceği için Astana süreci ile garantör ülke olan Türkiye, Rusya ve İran operasyon seçeneği dışındaki çözüm yolları için diplomasi trafiği yürütüyor.

18-09/05/ii-1536145141.jpg

TÜRKİYE ÖNLEMLERİNİ ARTIRDI

Öte yandan yaşanan hareketliliğin ardından sınır hattında önlemlerini artıran TSK, Astana mutabakatı kapsamında garantör ülke olarak İdlib'de kurduğu 12 gözlem noktasında da teyakkuz durumuna geçti. Araç ve personel takviyesi yapılan gözlem noktalarının çevresi de Türkiye'den gönderilen beton bloklar ve oluşturulan barikatlar ile güçlendirilerek olası saldırılara karşı daha güvenli hale getirildi.

RUSYA: 47 İHA'MIZ İMHA EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı Resmi Temsilcisi İgor Konaşenkov, son bir ayda Rusya'nın Suriye'deki Hmeymim hava üssüne saldıran 47 insansız hava aracının (İHA) imha edildiğini açıkladı.

Açıklamada, "Rus uçakları sadece belirlenen ve birçok kanal tarafından doğrulanan terör örgütlerinin yaşam noktalarının dışında bulunan yapılara ateş açtı" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN