Son dakika! Suriye televizyonu: Rejim birkaç saat içerisinde Afrin'e girecek

Son dakika! Suriye televizyonu: Rejim birkaç saat içerisinde Afrin'e girecek

Suriye devlet televizyonu, Şam yönetimine bağlı birliklerin birkaç saat içerisinde Zeytin Dalı Harekatı'nın sürdürdüğü Afrin'e gireceğini duyurdu. Rusya destekli rejimin tehlikeli hamlesini, Suriye'nin resmi haber ajansı SANA da son dakika olarak geçti.

Suriye devlet televizyonu, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'yle Şam yönetiminin yaptığı pazarlıklara ilişkin bir son dakika gelişmesini duyurdu. Rejimin resmi haber ajansı SANA da gelişmeyi son dakika olarak geçti. 

SANA'nın haberine göre Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı milis güçleri birkaç saat içerisinde Afrin'e konuşlanacak. 

Dün Reuters'a konuşan terör örgütü YPG/PKK'ya yakın kaynaklar, PKK'nın uzantısı SDG'nin Esad rejim güçleri ile anlaştığını, Esad güçlerinin Afrin'e gireceğini iddia etmişti. 

İddiaya göre; Esad güçleri, Türkiye'nin Zeytin Dalı harekâtının hedefindeki Afrin'e girecek. Terör örgütü PKK/YPG kaynakları, Şam rejiminin sınır hattı boyunca konuşlanacağını ve iki gün içinde Afrin'e girebileceğini söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yakınlığıyla bilinen Lübnan merkezli Al Masdar News sitesi ise PYD yetkilisi Şeyko Bilo'ya dayandırdığı haberinde, hükümet güçlerinin yarın Afrin'e gireceği iddiasına yer verdi.

5 MADDELİK ANLAŞMA İDDİASI

Terör örgütü YPG ile Suriye rejimi arasında yapıldığı iddia edilen anlaşmaya henüz son şeklinin verilmediği ancak 5 maddenin netleştiği ileri sürüldü. Sızan maddeler şöyle: 

1-Afrin'in merkezinde hastane ve okullar dahil tüm devlet binaları Suriye devlet rejiminin kontrolüne geçecek.

2- 52'nin üzerinde askeri nokta Suriye devlet rejiminin kontrolüne geçecek.

3- Orta ve ağır tüm mühimmatlar, cephanelikleri de dahil Suriye devlet rejiminin kontrolüne geçecek.

4- Sivillerin ve YPG'lilerin hafif silah taşıması da yasaklanacak.

5- Yaş itibariyle Suriye rejimi için zorunlu askerlik uygulanacak.

MENBİÇ MODELİ GÜNDEMDE

Esed rejimi, Fırat Kalkanı Harekatı sırasında da Bab ilçesinin batısında TSK ve ÖSO ile PYD/PKK arasında yaşanan çatışmalarda terör örgütüne yardımcı olmuştu.

Türkiye'nin Menbiç'e yönelik operasyon ihtimaline karşı, Esed rejimi,  Menbiç'in batısında Fırat Kalkanı Harekatı bölgesine sınır hatta asker konuşlandırmıştı.

Anadolu Ajansı muhabirine bilgi veren güvenililir yerel kaynaklar, Afrin'de terör örgütünün silah bırakmak istemediği gibi, yönetimi de rejime devretmek istemediğini, bunun üzerine Menbiç modelinin müzakere edilmeye başlandığını ifade  etti.

PYD/PKK ve Esed rejiminin uzlaştığı iddia edilen Menbiç modeline göre, rejim, Afrin'e temsili sayıda askeri unsur sevk edecek.

Rejim askerleri, Zeytin Dalı Harekatı'yla cephe durumundaki bölgelere yerleşecek.

TERÖR ÖRGÜTÜ SIKIŞTI, PAZARLIĞA BAŞLADI

Anadolu Ajansı'nın haberine göre ise Afrin'de TSK ve ÖSO'nun kuzey, batı, kuzeybatı, güneybatı ve doğu yönlerinde 70'ten fazla noktayı ele geçirmesi üzerine terör örgütü PYD/PKK sıkıştı. Bunun üzerine örgüt, kendini korumaya alabilmek için Esad rejimiyle müzakere trafiğini yoğunlaştırdı. Geçen hafta içinde, İran destekli Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Mayadin televizyon kanalı, PYD/PKK'nın Afrin'i Esad rejimine devretmesi için ilk görüşmeyi yaptıklarını öne sürmüştü.

AA'nın haberine göre Halep'in kuzeyindeki Şehba kasabasında bir araya gelen terör örgütü PYD/PKK ile Esad rejimi arasındaki toplantıda uzlaşma sağlanamadı.

Esad rejimi, Afrin'deki tüm PYD/PKK üyesi teröristlerin silahlarını bırakarak teslim olması şartı koşarken, örgütün bunu kabul etmediği, görüşmelerin sürdüğü iddia edildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN