Son dakika! Suudi yetkili kaşıkçı cinayetinin detaylarını anlattı

Son dakika! Suudi yetkili kaşıkçı cinayetinin detaylarını anlattı

Veliaht Prens Selman'ın masum olduğu algısını oluşturmaya çalışan Riyad yönetimi cinayetin üç beş devlet görevlisinin işi olduğunu ispatlamaya çalışıyor.Reuters'e servis edilen 'örtbas'a yönelik son bilgiler bu kuşkuyu pekiştirdi. Bir Suudi yetkili, Cemal Kaşıkçı'nın ölümü ile ilgili "Müzakere ekibinin şaşkınlığı olayın üstünü örtmelerine neden oldu. Cesedi halıya sarıp çıkardılar. Kaşıkçı konsolosluktan çıkıp raporu yazdılar" açıklamasını yaptı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğünü önceki gün kabul eden Suudi Arabistan'dan bugün yeni bir açıklama geldi.

Uluslararası haber ajansı Reuters'a konuşan bir Suudi yetkili, Cemal Kaşıkçı cinayetinin müzakere ekibinin bir hatası olduğunu söyledi. Yetkili, "Müzakere ekibinin şaşkınlığı olayın üstünü örtmelerine neden oldu" dedi.

18-10/21/rtt.jpg

CİNAYETLE PLANI ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan isminin açıklanmasını istemeyen Suudi yetkilinin iddiasına göre,  15 kişilik Suudi ekip İstanbul'a gelerek Kaşıkçı'yı Suudi Arabistan'a dönmeye ikna edecekti.

Plana göre bu ekip, Kaşıkçı'yı İstanbul dışında güvenli bir evde "bir süre" alıkoyabilecek, ancak ikna olmazsa serbest bırakacaktı.

Yine Suudi yetkilinin iddiasına göre, olaylar başından itibaren yanlış gitti ve ekip yetkisini aşarak şiddet uyguladı.

Konsolosun odasına götürülen Kaşıkçı, “Suudi Arabistan'a dönmeyeceğini, dışarıda kendisini bir kişinin beklediğini ve 1 saat içinde çıkmazsa Türk yetkililerle iletişime geçeceğini” söyledi.

'İLAÇ VERİP SENİ KAÇIRACAĞIZ'

"Beni kaçıracak mısınız" diye soran Kaşıkçı, "evet ilaç verip seni kaçıracağız" yanıtını alınca bağırmaya başladı.

Bunun üzerine Suudi ekip panikledi. Kaşıkçı'yı engellemek için boğazını sıkıp ağzını kapattılar. Ve kaşıkçı bu sırada öldü.

Olayın üstünü örtmek isteyen ekip Kaşıkçı'yı bir halıya sardı ve konsolosluk aracı ile dışarı çıkardı... Cesedi yok etmesi için "yerel bir işbirlikçiye" teslim ettiler.

18-10/21/pree.jpg

Ekipteki adli tıp uzmanı kalıntıları temizledi.

Ekipteki bir diğer kişi ise, Kaşıkçı'nın konsolosluğu terk ettiği görüntüsünü vermek için Kaşıkçı'nın kıyafetlerini giyip, gözlüklerini takıp konsolosluktan çıktı.

Kaşıkçı'nın akıllı saatini çıkarken konsolosluğun arka kapısında bırakan bu kişi, Sultanahmet tarafına gidip kıyafet ve gözlüğü de orada attı.

15 kişilik Suudi ekip, olay açığa çıkmadan bir an önce Türkiye'yi terk edebilmek için yanlış rapor yazdı. "Kaşıkçı'yı bir kez uyarıp serbest bıraktık" dediler.

Reuters'a konuşan Suudi yetkili, Kaşıkçı'nın cesedini teslim alan yerel işbirlikçinin İstanbul’da ikamet ettiğini söyledi. Ama hangi milletten olduğunu paylaşmadı.

Yetkili, 15 kişilik Suudi ekibin, 3 yerel şüpheli ile birlikte Suudi Arabistan'da gözaltına alındığını ve soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

PRENS'İ AKLAMA ÇALIŞMASI

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan'ın İstanbul başkonsolosluğunda öldürüldüğünü kabul etmek zorunda kalan Kral Selman bin Abdulaziz Al Suud, üst düzey 5 kişiyi de görevden aldı.

Görevden alınan isimlerin Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a en yakın şahıslardan oluşması gözlerden kaçmadı.

Kendisine yakın isimler görevden alınırken, Veliaht Prens Bin Selman'a dokunulmamasının ise "onun masum olduğu" algısını oluşturmayı amaçladığı belirtiliyor. Görevden alınanlardan ikisi Arap ülkeleri kamuoyunda en fazla öne çıkan isimler arasında yer alıyor. Bu isimlerden ilki Veliaht Prens’in en yakınındaki danışmanlarından birisi olan Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud bin Abdullah el-Kahtani.

Kral Suud Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Suud Kahtani, Arap Emniyet Bilimleri Nayif Üniversitesinde de yüksek lisansını tamamladı. 

Suudi Arabistan Kraliyet Divanında bakan düzeyinde görev yapan 40 yaşındaki Suud Kahtani, daha önce de Kraliyet Divanındaki Basın İşleri ve Araştırma Merkezi Genel Müdürlüğü ve Kral Abdullah döneminde Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ofisinde danışmanlık görevlerini üstlenmişti.

Suud Kahtani, özellikle Veliaht Prens'in göreve gelmesiyle oluşan Suudi Arabistan'ın yeni politikalarını benimseyen önemli kişilerden biri olarak biliniyor.

Bir diğer üst düzey yetkili ise Yemen'de Husilere karşı meşru hükümeti desteklemek amacıyla Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan Arap koalisyonunun sözcülüğünü yürüten Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Tümgeneral Ahmed Asiri. Asiri Yemen’deki gelişmelerle ilgili yaptığı basın açıklamalarından dolayı Arap kamuoyu tarafından yakından tanınıyor.

Suudi Arabistan'ın Asir kentinde 1959 yılında dünyaya gelen Ahmed Asiri, Fransa'da bir askeri uzmanlık okulundan mezun olduktan sonra Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetlerine bağlı askeri okuldan yüksek lisans diplomasını aldı.

Prens Halid bin Sultan'ın ofisinde müdür olarak görev yapan Tümgeneral Asiri, 2014 yılında Suudi Arabistan Savunma Bakanı Askeri Danışmanı oldu ve 2015 yılında da Yemen'de Husilere karşı meşru hükümeti desteklemek amacıyla Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan Arap koalisyonunun sözcülüğüne atandı.

Kral Selman önceki gün yayımladığı kararnameyle, Genel İstihbarat Başkanlığının yeniden yapılanması için Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında bakanlık komitesi kurulması talimatı vermişti. 

GÖREVDEN ALINAN DİĞER VEKİLLER

Görevden alınan ve kamuoyunda fazla tanınmayan diğer üç ismin de istihbaratçı olması dikkati çekiyor.

Diğer üç ismin, Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Pilot Muhammed bin Salih er-Rumeyh, Genel İstihbarat Başkanlığını Koruma İdaresi Müdürü Refad bin Hamid el-Mihmadi ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Abdullah bin Halif eş-Şayi olduğu kaydedildi.

'ÖLDÜRÜLDÜ, ANCAK MASUMUZ'

Arap ülkelerinin kamuoyu ve sosyal medyasında, Veliaht Prens Muhammed’e çok yakın isimlerin görevden alınmasına rağmen kendisine dokunulmamasının, Veliaht Prens’in masum olduğu algısını oluşturmayı hedeflediği konuşuluyor.

Kaşıkçı’nın konsolosluk içinde yaşanan arbede neticesinde öldüğünün açıklanması ise "Kaşıkçı’yı öldürdük ancak masumuz" mesajı olarak yorumlanıyor. Gözaltına alındığı açıklanan 18 isim henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Türkiye'ye geldiği belirlenen 15 kişinin  gözaltına alınanlar arasında olup olmadığı da merak konusu.

"Arbede" açıklamasını inandırıcı bulmayan Arap sokağında ise şimdi sorulan soru şu: "Ceset nerede?"

SUUDİ MEDYASINDA 'ADALET GERÇEKLEŞTİ' YAYINLARI

Suudi Arabistan medyası ise ülkede adaletin gerçekleştiği yönünde haberlere yer veriyor.

Bu medya organlarından Ukaz gazetesi gibi önde gelen kuruluşlar, yüksek rütbeli 5 yetkilinin görevden alınması ve 18 kişinin de tutuklanmasının ardından Kaşıkçı konusunda adaletin gerçekleşmeye başladığını yazdı.

Al Arabiya gibi televizyon kanalları da benzer yayınlar yapıyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN