Son dakika! Trump, Dışişleri Bakanı Tillerson'ı görevden aldı

Son dakika! Trump, Dışişleri Bakanı Tillerson'ı görevden aldı

ABD Başkanı Trump'un Dışişleri Bakanı Tillerson yerine CIA Direktörü Pompeo'yu atayacağını duyuruldu. Kararını önce sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Trump, daha sonra kameralar karşısına geçerek kararının nedenini açıkladı. ABD Başkanı, İran'la yapılan anlaşma sonucunda Tillerson'la yolları ayırma kararı aldığını belirtti. Rex Tilleron görevden alındığı haberi Twitter'dan öğrendi.

Amerika'nın en saygın gazetelerinden The Washington Post, ABD Başkanı Donald Trump'un Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'u görevinden alacağını duyurdu.

Trump, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden Tillerson yerine CIA Direktörü Mike Pompeo atanacağını ve yeni CIA Direktörü'nün Gina Haspel'in olacağını duyurdu. 

Trump, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın görevden alınacağını şu tweet'le duyurdu:

"CIA Başkanı Mike Pompeo yeni dışişleri bakanımız olacak. Mükemmel işler yapacak. Rex Tillerson'a yaptıklarından dolayı teşekkür ediyorum. (CIA'in Başkan yardımcısı) Gina Haspel CIA'in ilk seçilen kadın başkanı olacak. Hepsine başarılar,"

18-03/13/aaa.jpg

Trump'ın açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Afrika ziyareti dönüşünden saatler sonra gelmesi dikkat çekti.

TRUMP'TAN BASIN AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden alıp yerine CIA Direktörü Mike Pompeo'yu getirmesinin ardından kameraların karşısına geçti: "Aslında oldukça iyi anlaşıyorduk ama bazı konularda anlaşmazlık yaşıyorduk. İran'la (nihai nükleer) anlaşmaya bakın. Korkunç bir anlaşma olduğunu düşünüyorum ama sanırım Tillerson sorun olmadığını düşünüyordu. Biz anlaşmayı bozmak ya da başka bir şeyler yapmak istedik ama Tillerson bizden biraz daha farklı düşünüyordu."

Trump, bu kararı kendi başına aldığını da sözlerine ekledi.

18-03/13/donald.jpg

TİLLERSON TRUMP'A 'MORON' DEDİ

Görevden alınan Rex Tillerson'un bir toplantı esnasında Trump için 'moron' ifadesini kullandığı ifade edilmişti. 

Bu haberin ardından kamera karşısına geçen Tillerson, "Bu görevden ayrılmayı hiçbir zaman düşünmedim. Başkan'a ve ülkeme bağlılığım göreve başladığım günden bu yana aynı. Bunun tersi iddiaların hepsi yanlış" demişti. 

KARARI TWİTTER'DAN ÖĞRENDİ

Tillerson'ın görevden alındığını Twitter üzerinden öğrendiği ortaya çıktı. AFP'nin aktardığına göre, Tillerson 'görevden alınma nedeni' hakkında bilgi sahibi değil. 

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA 

Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili de, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore ile görüşme ve yeni ticaret anlaşmaları pazarlıklarını yeni ekiple yapmak istediği ve bu nedenle değişiklikleri hemen yaptığını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ile Dışişleri Bakanı Tillerson arasında neredeyse her önemli konuda ortaya çıkan fikir ayrılıklarının 'tamiri zor bir' hal almaya başladığı konuşuluyordu. Trump ve Tillerson'ın bugüne kadar Kuzey Kore, İran ve Katar krizi konularında kamuoyu önünde sık sık birbirine ters düşen açıklamalar yapmaları ise ikili arasındaki fikir ayrılıklarının basın yoluyla mesajlaşmaya vardığını gösteriyor. 

Yeni CIA Direktörü Gina Haspel, internette fotoğraflarının bulunamamasıyla bilinen bir isim. Bugün pek çok haber sitesi de Haspel yerine, başka isimlerin fotoğraflarını kullandı.

İŞTE İLK KADIN CIA DİREKTÖRÜ

18-03/13/gina.Jpeg

"POMPEO BU KRİTİK DÖNEMDE DOĞRU KİŞİ"

Beyaz Saray açıklamasında Pompeo’nun bu kritik dönemde bu pozisyon için doğru kişi olduğu belirtildi.

Reuters’a konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Trump’ın devam eden ticaret müzakereleri ve Kuzey Kore’yle yapılacak görüşmeler öncesinde yeni  bir ekip istediğini ifade etti.

POMPEO, İSRAİL'İ SAVUNMA KONUSUNDA OLDUKÇA 'ŞAHİN' BİR İSİM

İsrail’in Haaretz gazetesi, Pompeo’nun İsrail’i savunmak konusunda oldukça 'şahin' bir isim olduğunu duyurdu. İran’la yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Pompeo’nun Tahran’ı “dünyanın en büyük terör destekçisi” olarak nitelediği de, Tillerson’un görevden alınmasının ardından tekrar yayımlanan analiz yazısında hatırlatıldı.

İLK ZİYARETİ TÜRKİYE'YE

TRT World'den Ece Göksedef, Trump’un ABD Başkanı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı ilk telefon görüşmesinden bir gün sonra (9 Şubat 2017) Pompeo'nun CIA Direktörü titriyle Türkiye’ye geldiğini ve Trump yönetiminden Türkiye’yi ziyaret eden ilk yetkili olduğunu belirtti. Pompeo, CIA Direktörü olarak ilk yurt dışı ziyaretini de Türkiye’ye yapmış olmuştu. 

AFRİKA TURUNDAN DÖNER DÖNMEZ GÖREVDEN ALINDI

Amerikan medyası aylardır Trump'ın Tillerson'ı kovacağı yönünde haberler yapıyordu ve ABD lideri her seferinde bu haberleri yalanladı. Ancak Tillerson, ilk Afrika turundan döner dönmez görevinden alındı.

18-03/13/mmm.jpg

MİKE POMPEO KİMDİR?

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkanıyken ABD Başkanı Trump tarafından Dışişleri Bakanlığına atanan Mike Pompeo, Trump ile benzer dünya görüşlerini paylaşan muhafazakar bir isim olarak biliniyor.

Cumhuriyetçi Parti içerisindeki muhafazakar Çay Partisi hareketinden gelen eski kongre üyesi Pompeo, boğulma hissi veren su işkencesine desteği ve kürtaj karşıtı görüşleri ile gündeme gelmişti.

Eski bir asker olan Pompeo, ABD Kara Kuvvetleri'ne subay yetiştiren West Point'teki Askeri Akademi'den 1986 yılında sınıf birincisi olarak mezun oldu. Harvard Üniversitesi'nde hukuk fakültesinden mezun oldu.

SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE ORDUDA GÖREV YAPTI

Mike Pompeo'nun Temsilciler Meclisi'ndeki kişisel sayfasında yer alan bilgilere dayandırdığı haberine göre eski CIA Başkanı, Berlin Duvarı yıkılmadan önce Demir Perde'nin devriyesinden sorumlu birlikte görev yaptı.

Pompeo, 2010 yılında Kansas eyaletinden Temsilciler Meclisi'ne girdi.

İran ile yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Pompeo, 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi günü Twitter'da Türkiye'yi "totaliter İslamcı diktatörlük" olarak tanımlamıştı.

"Erdoğan hükümetinin anca İran yönetimi kadar demokratik olduğu" ifadelerini de kullanan Pompeo daha sonra bu Tweet'ini silmiş ve Twitter hesabını da kapatmıştı.

MÜSLÜMAN DİN ADAMLARINA ELEŞTİRİ

Mike Pompeo'nun 2013 yılında da "İslamcı teröristleri sert bir şekilde eleştirmeyen Müslüman din adamlarının terör saldırılarında suç ortağı olduklarına" yönelik sözleri, Demokratlar ve Müslüman lobi kuruluşları tarafından kınanmıştı.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın Guantanamo Üssü'nü kapatma planına da karşı çıkan Pompeo, 2013'te cezaevini ziyarettikten sonra, açlık grevinde olan mahkumlar hakkında "Bana pek çoğu kilo almış gibi geldi" demişti.

Pompeoi su işkencesinin de, "hayati bilgilerin elde edilmesi için" kullanılabileceğini savunmuştu. İnsan hakları kuruluşları ABD Senatosu'na, Pompeo'nun CIA Başkanlığı'nı onaylamama çağrısı yapmıştı.

18-03/13/mike.jpg

Pompeo, devlete dair gizli belgeleri gazetecilere sızdıran eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden'ın "idam edilmesi gereken bir vatan haini" olduğunu düşünüyor.

Trump'ın başkanlık seçimindeki rakibi Demokrat aday Hillary Clinton'a yönelik eleştirileriyle bilinen Pompeo, Clinton'ı 11 Eylül 2012'de Libya'nın Bengazi kentinde ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırının "üzerini örtmekle" suçlamıştı.

Mike Pompeo, annenin hayati tehlikesinin bulunması haricinde kürtaja da karşı çıkıyor.

ÇEVRECİLERE KARŞI

Pompeo, Kongre üyeliği öncesi petrol sahalarına malzeme sağlayan bir firmayı yönetiyordu ve karbon salımını azaltmaya çalışan ABD Çevre Koruma Ajansı'nı da eleştiriyordu. 

ABD'de CIA Başanlığı için geleneksel olarak partiler dışı bir isim seçiliyor. Mike Pompeo'nun adaylığı, Cumhuriyetçi bir kongre üyesi olması nedeniyle tartışma yaratmıştı.

İngiliz Guardian gazetesi ise Pompeo'nun Trump'ı da eleştirmekten çekinmediğini, Trump'ın kadınları rızaları dışında elle taciz ettiğine ve öptüğüne ilişkin bir kayıt ortaya çıktığında bunun "korkunç, saldırgan ve savunulamaz" olduğunu söylediğini yazdı.

Mike Pompeo, Senato'da Kongre üyelerinin sorularını yanıtlarken, Rusya'nın ABD'de Başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin istihbarat bulgularının "akla yatkın" olduğunu söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN