Fransa: Türkiye bir numaralı ülke, bu çabaları büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz

Fransa: Türkiye bir numaralı ülke, bu çabaları büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu ve Suriye'deki iç savaşa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Türkiye ziyareti kapsamında Suriyelilerin barındığı konteyner kentte incelemelerde bulunmak üzere, uçakla Gaziantep'e geldi. Burada yetkililer tarafından karşılanan Ayrault ve beraberindekiler, havaalanında gazetecilerin Musul'u kurtarma operasyonu ve Suriye'deki çatışmalara ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Fransa olarak terörizme ve IŞİD’le mücadelede ortak mücadelenin içinde yer aldıklarını ifade eden Ayrault, Musul’daki mücadelenin önemini çok iyi bildiklerini anlattı.

‘SURİYELİLERİN TEK UMUDU BARIŞ İÇİNDE SURİYE’YE GERİ DÖNMEK’

IŞİD’in Irak’ta, Musul’u ‘baş şehir’ olarak seçtiğine işaret eden Ayrault, şunları söyledi:

"Çok büyük bir şehir, zor şartlarda yaşayan çok önemli nüfusu var, IŞİD’in zulmündün bu nüfusu ve Irak’ı da kurtarmamız gerekiyor. Hep birlikte terörizmden korunmamız gerekiyor ve nitekim bu yüzden Fransa olarak, Musul mücadelesinden sonra 'ne olacak' sorusunu irdelemek üzere, Paris'te konuyu ele alacağız. Barışı getirmemiz gerekiyor, Irak’taki nüfus çeşitliliğini, dini çeşitliliği korumamız gerekiyor ve herkese saygı gösteren bir yönetişimin başlatılması gerekiyor. Şu andan itibaren bunu hazırlamamız gerekiyor. Bugün buraya, Gaziantep’e gelmemizin sebebi de bu."

TÜRKİYE BİR NUMARALI ÜLKE

Ayrault, Türkiye’deki ziyaret programında Suriyeli sığınmacıların barındığı Nizip'teki merkezi ziyaret etmeyi özellikle istediğini bildirdi. Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacıları ağırlayan çok önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Ayrault, şöyle devam etti:

“En çok Suriyeli mülteciyi ağırlayan ülke Türkiye'nin bu çabalarını dayanışmayla karşılıyoruz. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Fransa bunlarda bu konuda katkı veriyor ama Türkiye bir numaralı ülke, bu çabaları büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Burada birkaç Suriyeli aile ile görüşeceğim. Biliyorum ki Suriyeli mülteciler, Türkiye'de de olsalar, Ürdün’de de olsalar, İrlanda da Avrupa’da da olsalar, Fransa’da, Almanya da olsalar tek bir umut taşıyorlar, barış içinde Suriye'ye geri dönmek istiyorlar.”

SAVAŞIN DEVAM ETMESİ BİR ÇÖZÜM DEĞİL

Basın toplantısını düzenlediği Gaziantep Havalimanı'nın Suriye'nin Halep kentine 50 kilometre mesafede bulunduğunu anımsatan Ayrault, konuşmasını şöyle tamamladı: “Savaşın devam etmesi bir çözüm değildir, bunu söylemeye geldim. Bunu Türk yetkililere de söyleyeceğim, Türkiye dost bir ülkedir ve birçok konuyu irdelememiz gereken bir ülkedir.” 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN