Suriye'de uçak gerilimi... Rusya sert uyardı, İsrail reddetti

Suriye'de uçak gerilimi... Rusya sert uyardı, İsrail reddetti

Türkiye ve Rusya'nın İdlib'de mutabakata vardığı gün Rus uçağının Suriye'de düşürülmesi bölgede tansiyonu yükseltti. Rusya'nın sorumlu tuttuğu İsrail'in Moskova Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman'la yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'i daha önce Suriye'deki Rus güçleri için tehlike oluşturmama konusunda uyardıklarını, cevap verme hakkını elinde bulundurduklarını belirtti. İsrail uçağın düşürülmesi ile ilgili sorumluluk suçlamalarını reddetti.

Suriye'de İsrail uçaklarının Rus İl-20 uçağını Suriye ordusunun savunma sistemlerinin hedefi haline getirip düşmesine yol açmasıyla ilgili olarak, İsrail'in Moskova Büyükelçisi, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı.

RUSYA'DAN İSRAİL'E TEHDİT GİBİ UYARI

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Şoygu, İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman'la Akdeniz'de Rus İl-20 uçağının düşmesi ile ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Şoygu görüşmede "Rus uçağının düşmesinin sorumluluğu tamamen İsrail'e aittir. Rusya Savunma Bakanlığı olarak İsrail'i daha önce birçok kez farklı kanallar üzerinden Suriye'de Rus güçleri için tehlike teşhil edebilecek saldırılar gerçekleştirmemesi konusunda uyarmıştık" dedi.

'CEVAP VERME HAKKIMIZI ELİMİZDE BULUNDURUYORUZ'

Şoygu, iki ülke arasındaki Suriye'de tehlikeli olayların önlenmesi için imzalanan anlaşmalara rağmen, İsrail ordusuna ait F-16 uçağının gerçekleştireceği operasyonla ilgili sadece 1 dakika önce bilgi verildiğini kaydetti. İsrail'in eylemlerinin ikili ilişkilerin ruhuna aykırı olduğunu belirten Şoygu, bu adıma cevap verme hakkını ellerinde bulundurduklarını vurguladı. 

İSRAİL REDDETTİ

İsrail ise Rus askeri uçağının Suriye'de Esed güçleri tarafından vurularak düşürülmesinde sorumluluğu olduğu suçlamasını reddetti. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Rus askerlerin ölümünden dolayı üzgünüz, ama sorumlusu Esad, İran ve Hizbullah'tır. İsrail jetleri çoktan üslerine dönmüştü" denildi.

KREMLİN: İDLİB ANLAŞMASI ETKİLENMEYECEK

Kremlin Sözcüsü Peskov, "Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib anlaşmasının, Suriye’nin geleceği açısından son derece önemli olduğunu belirterek, "Suriye’de düşen Rus uçağı bu anlaşmayı asla etkilemeyecek." dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova’da, dün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Soçi’de varılan İdlib mutabakatını gazetecilere değerlendirdi.

Anlaşmanın önemine dikkatini çeken Peskov, "Bu Suriye’nin geleceği açısından son derece önemli bir anlaşma. Suriye krizinin çözümü için Moskova ve Ankara’nın fedakarlıklarda bulunarak uzlaşmacı ve etkili çözümler bulma kabiliyetini gösteriyor. Suriye’de düşen Rus uçağı bu anlaşmayı asla etkilemeyecek." diye konuştu.

Erdoğan ile Putin dün Soçi’de yaptığı görüşmede, İdlib'de silahlardan arındırılmış bölge oluşturulmasına ilişkin anlaşmaya varmıştı.

Kremlin'den yapılan açıklamada "Rus uçağının düşürülmesi endişe verici, durum değerlendiriliyor" denildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı da İL-20 model uçağının, İsrail jetleri yüzünden Suriye hava savunma sisteminin hedefi olduğunu duyurdu. Açıklamada, "Uçağımız İsrail jetleri yüzünden Suriye Hava Savunma Sitemi'nin hedef oldu" ifadeleri kullanıldı. 

İSARİL'E TEHDİT GİBİ UYARI

Rus Savunma Bakanlığı'nın açıklaması şöyle: 

"Radarda kaybolan uçağımızı Esed güçleri vurdu ve buna İsrail sebep oldu. İsrail'in sorumsuz davranışı nedeniyle 15 askerimiz öldü. İsrailli pilotlar askeri uçağımızı Suriye hava savunma sisteminin olduğu yöne itti. İsrail planlanan operasyondan sadece 1 dakika önce bizi uyardı. Ancak bu süre savaş uçağımızın güvenli alana geçmesi için yeterli değildi. 15 askerimiz İsrail'in sorumsuz davranışları nedeniyle öldü. İsrail'in Rusya'daki davranışları provokasyona neden oluyor. İsrail ordusunun uçağımızı inişe hazırlanırken görmemesi imkansız. İsrail'in bu düşmanca davranışına uygun ölçülerde karşılık verme hakkına sahibiz."

İsrail ise sorumluluğu olduğu suçlamasını reddetti.

FRANSA: OLAYDA MÜDEHALEMİZ YOK

Fransa Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Patrik Steiger ise iddialarla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, "Fransa'nın olayda herhangi bir müdahalesi bulunmadığını" söyledi.

PUTİN: TÜRKİYE'Kİ OLAYLA KARIŞTIRMAYIN

Bütün bu açıklamaların ardından, Moskova'da Macaristan Başbakanı Viktor Orban'la düzenlediği ortak basın toplantısında suskunluğunu bozan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in kendi uçaklarını vurmadığını tekrarladı. Bu olaya tepki olarak, Suriye'deki personellerinin güvenliğini artıracaklarını vurguladı.

Rus uçağının vurulmasını da "trajik koşullar zincirinin sonucu" olarak tanımladı.

KKTC'DEN DUYULDU

Rus savaş uçağının füzeyle vurulma anında ortaya çıkan patlama sesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de (KKTC) duyuldu.

Demirören Haber Ajansı muhabiri Sefa Karahasan, Kuzey Kıbrıs'ın Gazimağusa ve İskele kentlerinde yaşayanların sesleri duyduğunu aktarıyor. Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, patlama sesiyle kentte kısa süreli panik yaşandığını söyledi.

Mersin Silifke'den Zafer İnceler isimli vatandaş, dün gece düşürülen Rus uçağıyla ilgili olarak saat 22:17 sularında patlama sesini duyduğunu iddia etti. Patlama sonrası 5 adet kırmızı paraşütlü işaret fişeği atıldığını söyledi.

İLK AÇIKLAMA RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN

Rusya Savunma Bakanlığı, İl-20 model Rus askeri uçağının dün gece Akdeniz üzerinde radardan kaybolduğunu duyurmuştu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 14 askeri taşıyan uçakla temasın Suriye'deki Hmeymim Üssü'ne dönüşü sırasında Akdeniz üzerinde kesildiği belirtilmiş, uçağın, İsrail'e ait 4 F-16 savaş uçağının Suriye'nin Lazkiye kentine gerçekleştirdiği saldırı sırasında kaybolduğu bilgisi verilmişti.

Açıklamada, Akdeniz'de bulunan Fransa'ya ait bir fırkateynden bölgeye yönelik füze saldırısı yapıldığının da tespit edildiği öne sürülmüştü.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, içinde 14 asker bulunan Rus İl-20 askeri uçağının, Rusya'nın Suriye'deki Hmeymim üssüne dönüşü sırasında Akdeniz üzerinde radardan çıktığı bildirilmişti. Uçağın, İsrail'e ait dört F-16 savaş uçağının Suriye'nin Lazkiye kentine gerçekleştirdiği saldırı sırasında kaybolduğu belirtilen açıklamada, Akdeniz'de bulunan Fransa'ya ait bir fırkateynden bölgeye yönelik füze saldırısı yapıldığının da tespit edildiği belirtilmişti.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN