Suudi Arabistan sinema yasağını kaydırıyor

Suudi Arabistan sinema yasağını kaydırıyor

Suudi Arabistan, 2018'in ilk aylarından itibaren ülkede sinemaların serbest bırakılacağını açıkladı.

Suudi Arabistan yıllardır varolan sinema yasağını sonlandırıyor. Yasağın sonlandığını Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı duyurdu.

'SİNEMA SALONLARI 2018 BAŞINDA FAALİYET GÖSTERMEYE BAŞLAYACAK'

Bakanlık'tan yapılan açıklamada " 35 yılı aşkındır ilk kez ticari sinemaların faaliyet göstermesine 2018 yılı başında izin verilecek" dedi.

Sinemaların Mart 2018 tarihinde açılmasının beklendiği ifade edildi. Bakanlık Suudi hükümetinin bir an önce sinema salonlarına lisans vermeye başlayacağını da belirtti.

'KÜLTÜR EKONOMİSİNİN GELİŞİMİNDE DORUK NOKTASI'

Açıklamayı yapan Kültür ve Enformasyon Bakanı Awwad Alawwad "Bu kültür ekonomisinin gelişiminde bir doruk noktası. Sinemaları açmak ekonomik büyüme ve ekonomik çeşitlilikte katalizör görevi görecek" dedi. 

Son karar ülkede Veliaht Prens Selman'ın başlattığı 'Vizyon 2030' adlı reform planı çerçevesinde alındı. Geçen ay yaptığı 'Ilımlı İslam'a geçiyoruz' açıklaması ile ses getiren Veliaht Prens Selman ülkede kadınlara yönelik araç kullanma yasağını da kaldırmıştı. 

Ülkede Haziran 2018 itibarıyla kadınalrın trafiğe araçlarıyla çıkması bekleniyor.

2030 İTİBARIYLA 300 SALONUN AÇILMASI PLANLANIYOR

1970'li yıllarda Suudi Arabistan'da çok sayıda sinema salonu vardı ve bu salonlar 'İslam'a aykırı' olarak nitelenmiyordu. 1980'li yıllara gelindiğinde ise açılan çok sayıda sinema salonunun tamamı ülkedeki muhafazakarlığın artması sonucu kapatılmıştı. 

Suudi Arabistanlılar sinema filmlerini uydu, DVD ya da sosyal paylaşım platformlarında izleyebiliyordu.

Financial Times'ın aktardığına göre, Suudi Arabistan hükümeti 2030 itibarıyla 2.000'den fazla gösterimin yapılacağı 300 sinema salonunu açmayı ve bu sayde 30.000 yeni iş yaratarak ekonomiye 24 milyar dolar katkı yapmayı planlıyor. 

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, daha önce yaptığı açıklamalarda ülkenin bir reform sürecine gireceğini ve 'ılımlı İslam'a' dönüş yapacağını söylemişti.

Suudi Arabistan'da kısa bir süre önce kadınların araba kullanmasının önündeki engeller de kaldırılmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN