Sykes-Picot’tan sonra en büyük türbülans

Sykes-Picot’tan sonra en büyük türbülans

Başbakan Yardımcısı Işık, Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeleri değerlendirirken “Bölgemiz 100 yıl sonra Sykes-Picot Anlaşması’ndan sonra en büyük türbülansı yaşıyor” dedi. Işık, bölgede sınırların anlamsız hale geldiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Rakka’da PYD’lilerin terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan fotoğrafları altında poz vermesine tepki gösterdi. Işık “Hâlâ fırsat varken tekrar uyarıyoruz; ABD’nin yöneticileri Rakka’nın idaresini kesinlikle PYD terör örgütüne teslim etmemelidir. PYD terör örgütünün unsurları Rakka’nın yönetiminde asla görev almamalıdır. Eğer alırsa çok daha büyük sorunların yaşanması mukadderdir” dedi. Yalova’da konuşan Işık, dünyanın bir belirsizlik süreci içine girdiğini söyledi. “Adeta aklını yitirmiş birisinin yapacağı bir hamlenin dünyayı kaosun, hatta savaşın eşiğine getirebilecek kadar kritik bir süreci yaşıyoruz” diyen Işık, şöyle devam etti: “Bölgemiz 100 yıl sonra Sykes-Picot Anlaşması’ndan sonra en büyük türbülansı yaşıyor. Pek çok devletin maalesef sınırları anlamsız hale geldi. Pek çok ülkede devlet otoritesi kayboldu. Maalesef bu yerlerin tam ortasında da Türkiye var.” Bağımsızlık referandumunun ardından Kerkük’te yaşanan çatışmalara değinen Işık, IKBY lideri Mesut Barzani’ye de “Ne oldu? Kâr mı etti, kazançlı mı çıktı? Bölgede bu işten kim kazandı. Bu şehrin huzurunu niye bozuyorsunuz?” diye tepki gösterdi. 

SURİYE PETROLÜ PYD’NİN ELİNDE

Suriye’nin 4’te birinde hakimiyet sağlayan PKK’nın bu ülkedeki uzantısı PYD, Fırat Nehri’nin doğusundaki Deyrizor’da IŞİD’in kontrolündeki ülkenin en büyük petrol sahasını ele geçirdi. PYD’nin 9 Eylül’de ABD desteğiyle başlattığı Deyrizor operasyonu kapsamında kentin kuzey kırsalında ilerleyişi devam etti. Deyrizor’un doğu kırsalında bulunan ve ülkenin en zengin petrol yatağı El-Ömer petrol sahası PYD’nin kontrolüne geçti. PYD, 23 Eylül’de Deyrizor’un kuzeydoğusundaki en büyük gaz tesisi Konoko’yu ele geçirmiş, bu ay başında Cafra petrol sahasında kontrolü sağlamıştı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN