Tahran ile Şam’a İHA’lı gözdağı

Tahran ile Şam’a İHA’lı gözdağı

Düşürdükleri İran İHA’sına ait parçayla Münih’te kürsüye çıkan Netanyahu, Tahran ile Şam’a “İsrail’in kararlılığını test etmeyin” diyerek gözdağı verdi. Netanyahu, sadece Ortadoğu’daki müttefiklerine karşı değil gerekirse İran’a karşı da harekete geçebileceklerini söyleyerek “Suriye rejimi İran ordusuna izin verirse pozisyonumuzu değiştireceğiz” dedi.

İsrail 10 Şubat’ta düşürdüğü İran İHA’sıyla başlayan gerginliği sürdürmeye kararlı. Münih’te düzenlenen 54. Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu elinde düşürdükleri İran’a ait İHA’nın parnçalarıyla Tahran’a yüklendi. Netanyahu, İHA parçasını göstererek, İran’a “İsrail’in kararlılığını test etmeyin’’ diyerek gözdağı verdi. İran’ın Yahudi devletini yok etmeyi hedeflediğini, terörizme destek vererek hakimiyetini artırmak istediğini savunan Netanyahu, İran’ın ‘bugün dünya için en büyük tehdit olduğu’ ifadesini kullandı. Netanyahu, İsrail’in kırmızı çizgileri bulunduğunu, bunların sınanmaması gerektiğini belirterek, İsrail’e zarar vermesi durumunda İran’a müdahale edeceklerini kaydetti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i ‘güzel yalan konuşan biri’ olarak tanımlayan Netanyahu, Esed rejimine de mesaj verdi: “Suriye rejimi İran ordusunun ülkeye girişine izin verirse kendi pozisyonumuzu değiştireceğiz.”

Gerekirse sadece İran’ın Ortadoğu’daki müttefiklerine karşı değil, İran’a karşı da harekete geçebileceklerini söyleyen Netanyahu “İsrail asla rejimin (İran) terör ilmeğini boynumuza geçirmesine izin vermeyecek. Gerekirse sadece İran’ın vekillerine karşı değil kendisine karşı da harekete geçeriz” ifadelerini kullandı. Netanyahu, konuşması esnasında İran’ın Ortadoğu’daki etkisinin büyüdüğünü gösteren bir haritayı ABD’li ve Avrupalı diplomatlara göstererek “Maalesef IŞİD sıkıştırılırken İran içeriye giriyor,  süregiden imparatorluğunu kurmak için Yemen’in güneyinden Ortadoğu’nun etrafını çevirmeye çalışıyor. Aynı zamanda İran’dan Irak’a, Suriye’ye, Lübnan’a ve Gazze’ye bir kara köprüsü yaratmaya çalışıyor. Bu bizim için çok tehlikeli bir gelişme” dedi.

Bu arada Münih’te İran ve Suriye rejimine gözdağı veren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya İsrail polisinden kötü haber geldi. İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ‘lehte yayın karşılığı medya şirketine mali imtiyazlar sağlandığı’ yönünde suçlamaların bulunduğu 4000 numaralı dosya kapsamında bazı şüpheliler gözaltına alındı. Zarif, “Sizler bu sabah bir komediye benzeyen sirkin izleyicileriydiniz. Kendisi (Netanyahu) bir yanıtı haketmiyor” dedi.

‘NETANYAHU BİR YANITI HAKETMİYOR’

Netanyahu’ya cevap veren İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, suçlamaları ‘ciddiyetten uzak’ olarak niteledi. Zarif, Münih’te düzenlenen 54. Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada İsrail Başbakanı Netanyahu’nun İran’a yönelik suçlamalarına yanıt verdi. Netanyahu’nun konferansta yaptığı konuşmanın ciddiyetten uzak olduğunu söyleyen Zarif, “Bugün burada bir komedi sahnesine tanıklık ettik. Sizler bu sabah bir komediye benzeyen sirkin izleyicileriydiniz. Kendisi (Netanyahu) bir yanıtı haketmiyor. İzin verin ciddi meselelerden söz edelim” dedi. Konuşmasında bölgedeki terör ve aşırılık tehdidine dikkati çeken Zarif, terör örgütü IŞİD’in yenilgiye uğratılmasıyla bu tehdidin ortadan kalkmadığını söyledi. Zarif, “Güçlü bir bölge istiyoruz. Bölgede hegemonya istemiyoruz. Hegemonya dönemleri geçmişte kaldı” ifadesini kullandı. Güçlü bir bölge için gerçekçi bakış açısı ve farklılıkları kabul etmek gerektiğini ifade eden Zarif, “ABD ve bölgedeki müttefiklerinin uyguladıkları yanlış kararların bedelini ödemekte olduklarını” savundu.      

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN