Tanzanya'da kaju krizinde ordu devreye girdi

Tanzanya'da kaju krizinde ordu devreye girdi

Tanzanya'da kaju fıstığının fiyatları yüzünden çıkan krizi çözmek için ordu görevlendirildi. Böylece ordu, hükümetin belirlediği fiyat üzerinden çiftçilerden kaju fıstığını satın alacak.

Cumhurbaşkanı John Magufuli, ülkenin tüccarlarına hükümetin onay verdiği fiyatlardan kaju fıstıklarını satın almaları için Pazartesi gününe kadar müddet vermişti.

Çiftçiler haftalardır ürünlerini tüccarların verdiği fiyatların çok düşük olmasını gerekçe göstererek satmayı reddediyordu. Cumhurbaşkanı Magufuli'nun muhafleri ise siyasetçiyi ülkenin en büyük ihracat kalemi olan kajuyu siyasi amaçları için kullanmakla eleştiriyor.

Magufuli, şimdiye kadar kajuların kilogramını 1,3 dolardan almayı teklif eden 13 şirketi geri çevirdi. Orduya ise ülkenin güneyindeki üreticilerden kajunun kilosunu 1,43 dolara alma emrini verdi. Cumartesi günü Tanzanya lideri kriz yüzünden tarım ve ticaret bakanlarını görevden almıştı.

18-11/13/tanzanya-kaju-krizi2.jpg

PARLAMENTODAN ONAY ELEŞTİRİSİ

Cumhurbaşkanı, binlerce çiftçinin adil bir kazanç sağlaması ve ülkenin yaşamsal önemdeki ihracat kazancından mahrum kalmaması için çalıştığını söylüyor.

Ancak muhalifleri Magufuli'yi, bu kararı vermeden önce parlamentodan onay almaması yüzünden eleştirerek üretimin yapıldığı Mtwara bölgesinde oylarını artırmaya çalışmakla itham ediyor.

Magufuli, kriz sırasında Tanzanya'nın kaju kurumunu da lağvetti. Tanzanya'da daha önce de kaju krizi yaşanmıştı. 2013'te kaju üreticilerinin protestoları sonucu 20 ev yakılmıştı. Protestolar tüccarların üreticilere uzlaşılan fiyatın altında ödeme yapmasıyla başlamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN