Times: Rusya'nın amacı Suriye'de güvenli bölgeyi engellemek

Times: Rusya'nın amacı Suriye'de güvenli bölgeyi engellemek

İngiliz Times gazetesi, Türk hava sahasını ihlal eden uçağın düşürülmesinin ardından Rusya'nın bölgeye S-400 füzeleri gönderme kararını "Rusya ve Esad'ın, Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge kurulmasını engelleme girişimi" olarak yorumladı.

İngiliz Times gazetesinde yayımlanan "Uçurumun eşiğinde" başlıklı başyazıda, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinden sonra iki ülke arasında yaşanan kriz değerlendirildi.

Yazıda Rusya'nın uçağının düşürülmesinden sonra Suriye'ye S-400 füzeleri göndermesi Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan uçuşa yasak bölgeyi engellemeye yönelik bir girişim olarak nitelenirken, hem Rusya'nın, hem de NATO tarafının birbirleriyle uğraşmayı bırakıp IŞİD'le savaşması gerektiği vurgulandı.

Putin, IŞİD'le savaşıyor numarası yapıyor

Yazıda, Rusya'nın "IŞİD'le mücadele" mazeretini kullanarak Esad rejimine verdiği destek şu satırlarla ifade edildi:

"Rusya lideri, IŞİD'e karşı savaşıyor numarası yaparken, esasında Esad rejiminin muhaliflerini bombalıyor. Temel kaygısı, IŞİD yenildiğinde, örgütün boşluğunu diğer muhalif grupların doldurması ve bu grupların Esad'ın güçlü olduğu bölgeye saldırmaları. Rusya, Türkmen Tugayı'nı bombalıyor çünkü onu Esad'ı devirmekte kararlı olan Türkiye'nin kuklası olarak görüyor. Oysa Türkmenler hiçbir zaman Esad güçleri için ciddi bir tehdit oluşturmadı. Siyasi bir tavır için eziliyorlar."

Hava sahası ihlalinin amacı NATO'nun savunmasını sınamak

Times, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlal ederek esasında NATO'nun hava savuna sistemlerini sınadığı görüşünde.

Gazete bu noktada Moskova'nın IŞİD'e yönelik hava saldırıları için NATO ile ortak bir komuta merkezi oluşturulması önerisine de şüpheyle yaklaşıyor, "Rusya'nın temel hedefi Esad'ı iktidarda tutmak" diyor.

Asıl amaç uçuşa yasak bölgeyi engellemek

Başyazı şu satırlarla noktalanıyor:

"Moskova, savaş uçağının Salı günü düşürülmesinin ardından Lazkiye dışındaki üssüne karadan havaya atılan yeni füzeler göndereceğini açıkladı. Bu cihatçıları yenilgiye uğratma yolunda atılmış bir adım değil. Zira IŞİD'in, düşürülecek uçağı yok. Moskova daha ziyade Türklerin uçuşa yasak bölge rüyasının hayata geçmesini önlemek istiyor. Suriye'nin geleceğinde etkili olmaya yönelik bir girişim bu.

"...NATO ile Rusya arasında benzer krizlerin çıkmasını önleme yolunda ne kadar çaba harcanırsa harcansın, bunlar Sayın Putin'in zarar verici hedeflerine ulaşma çabasını önlemeyecektir."

CNN: Hava sahasını kapatacak

CNN muhabiri Matthew Chance, Rusya'nın Suriye'ye S-400 gönderme kararını yorumladı. CNN'e canlı yayında bağlanan Matthew Chance, "S-400 ülkeye geldiğinde yarıçapı tüm Suriye'yi kapsayacak. Ruslara, Suriye üzerindeki hava sahasının kontrolünü sağlayacak. Bu, Türkiye veya NATO'nun diğer ülkelerinden olsun, Suriye hava sahasında uçan tüm uçakların sadece ve sadece Rusların izniyle uçabileceği anlamına geliyor" dedi.

Vatandaş Türkiye - Rusya krizini nasıl yorumladı?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN