"Trump, ABD halkına yalan söylüyor"

"Trump, ABD halkına yalan söylüyor"

ABD Eski Dışişleri Bakanı John Kerry, dünyanın iklim değişimiyle mücadelede küresel anlamda ihtiyaç duyulandan çok uzak bir noktada olduğunu belirterek, "İklim değişimi ve küresel ısınma konusunda şu an karşılaştığımız her problem çözülebilir. Karamsar olmak istemiyorum ancak konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan bir başkan, ABD halkına yalan söylüyor." dedi.

Kerry, Küresel İklim Hareketi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, 2020  sonrası iklim değişikliği rejiminin çerçevesini oluşturan ve 2015 yılında kabul  edilen Paris Anlaşması'nda ABD'nin, Çin gibi küresel iklim hareketine etkisi  büyük olan ülkeleri ikna etmek için çok çaba sarfettiğini söyledi.

Mevcut durumda, ABD'nin bu anlaşmadan çıkma kararının büyük bir hata  olduğuna işaret eden Kerry, "Paris Anlaşması her ulusun yerine getirebileceği  adımları içeriyordu, KyotoProtokolü öyle değildi ancak Paris Anlaşması her  ulusun yapabileceği bir işti. Ben, Paris Müzakereleri'ni yönetmek gibi çok önemli  bir şerefe nail oldum, bu anlaşma için yaklaşık 700 gün müzakere yapıldı."  değerlendirmesinde bulundu.

Kerry, ABD'nin "Ölüm kalım meselesi" olan böyle bir durumdan bütçesel  anlamda kısıntıya gitmesinin tehlikeli olduğunu vurguladı. Kerry, sözlerini şöyle  sürdürdü: 

"Çok açık ve net olacağım bugün burada bir çok ülkeden temsilcilerle  buluştuk. Dünya iklim değişimiyle mücadelede küresel anlamda ihtiyaç duyulandan  çok uzak bir noktada. İklim değişimi ve küresel ısınma konusunda şu an  karşılaştığımız her problem çözülebilir. Karamsar olmak istemiyorum ancak konu  hakkında hiçbir bilgisi olmayan bir başkan (Donald Trump), ABD halkına yalan  söylüyor."

Kerry, herşeye rağmen ABD halkının çevre ve iklim konusunda gösterdiği  hassasiyetin önemine işaret ederek, "ABD halkı bu başkandan çok daha akıllı, bu  yüzden de ABD'nin 38 eyaleti sahneye çıktı ve Paris Anlaşması'na bağlı olmaya  devam edeceğini açıkladı." ifadesini kullandı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ BÜTÇESİ

Kerry, ne olursa olsun Paris Anlaşması'ndan ayrılmayacaklarını  belirterek, ABD'nin tarihinde ilk kez 385 milyar doları sadece yenilenebilir  enerjinin geliştirilmesine ayırdığını aktardı. Kerry, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hepimiz bir ekosistem içinde yaşıyoruz ama sanırım Başkan bunu  anlayabilmiş değil. Bugünlerde mantık ve gerçekler bazen işe yaramıyor gibi, çok  ilginç bir dünyada yaşıyoruz. Şu anda yaşanan fırtınalar okyanuslardaki ısının  yükselmesinden kaynaklanıyor. Uzun yıllar iklimle mücadele zirvelerinde bulundum.  Bilimsel gerçeklere uymayan bir siyasi eyleme şahit oluyoruz."

Kerry, sorumluluklarına sırtını dönen insanlardan hesap sorulmazsa,  kendilerinin sorumsuz vatandaş olacağını dile getirerek, "100 milyar dolarlık  temiz iklim fonunu almalıyız. Bu bir hayatta kalma meselesi." şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN