Türkmenler için güvence, Sincar’a ortak operasyon

Türkmenler için güvence, Sincar’a ortak operasyon

Bağdat’ın Kerkük operasyonuna Ankara ve Tahran da destek verdi. Türkiye’nin, Irak ve İran’ın Türkmenlerin hakları ile PKK varlığına göz yumulmayacağı konusunda verilen güvenceler üzerine Kerkük operasyonuna yeşil ışık yaktığı öğrenildi.

EROL METİN / ANKARA

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı peşmergelerden geri alınan Kerkük’te yeni bir dönem başlarken, Irak merkezi hükümetinin, Kerkük operasyonu öncesi Türkiye’yi bilgilendirdiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, İran ve Iraklı yetkililerle yapılan görüşmelerde, bölgedeki Türkmen varlığının korunması konusunda Türkiye’ye birtakım güvenceler verildi. Operasyon sonucu Türkmenlerin zarar görmeyip eski haklarının iade edileceği ve PKK unsurlarına göz yumulmayacağına ilişkin şartlarının kabul edilmesi üzerine Türkiye Kerkük harekatına yeşil ışık yaktı.

Peşmergenin 24 saat geçmeden Kerkük’ten çıkarıldığı operasyonda Türkiye’nin hassasiyeti gözetilerek, kent merkezine sadece Irak ordusu giriş yaptı. Bundan sonraki aşamada Türkiye’nin de rızası alınarak Kerkük’te birtakım adımlar atılması bekleniyor. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, ilk aşamada görevinden azledilen Necmeddin Kerim’in yerine Kerkük Valiliği’ne Sünni Arap asıllı Said Al Cuburi’yi vekaleten atadı. Irak anayasasının 140. maddesine göre statüsü ve idari yönetimi tartışmalı bölgeler arasında yer alan Kerkük’ün ABD’nin 2003 yılındaki işgali sonrası değiştirilen sosyolojik ve demografik yapısının normalleştirilmesi sağlanacak. Arap, Kürt ve Türkmenlerin eşit şekilde temsil edileceği bir yönetimin oluşması için çaba sarf edilecek. Kerkük Vilayet Meclisi’nde Türkmenler 9 üyeyle temsil ediliyor. Ancak KYB’li eski Vali Necmeddin Kerim döneminde Türkmen üyelere yönetim kademelerinde yer verilmedi. Şu anki geçiş döneminde, seçimler yapılana kadar Türkmen üyelerden biri, Kerkük Vali Yardımcılığı görevine getirilecek. Yine Türkiye’nin talebiyle Türkmenlerin 2003 yılı sonrası el konulan tapulu arazilerinin geri verilmesi sağlanacak.

BUNDAN SONRA HEDEF PKK

Eski Vali Kerim’in Kerkük’e taşıdığı PKK’llar Irak ordusunun müdahalesinin ardından ortadan kayboldu. Irak ordusunun takip başlattığı öğrenildi. Kerkük’ün ardından gözler Kerkük gibi statüsü tartışmalı Musul’un Sincar ilçesine çevrildi. Türkiye ve Irak arasındaki görüşmelerde PKK’nın Sincar’dan da temizlenmesi için ortak operasyonun masada olduğu öğrenildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN