Tutanaktan ‘soruşturmayı durdur’ talebi çıktı

Tutanaktan ‘soruşturmayı durdur’ talebi çıktı

ABD Başkanı Trump ile eski FBI Direktörü James Comey arasındaki görüşmelerin tutanakları Kongre tarafından yayımlandı. Belgelerde, Trump’ın Rusya soruşturmasını kastederek Comey’e “Umarım bu konuya bakarsın” dediği görüldü.

ABD Başkanı Donald Trump ile seçildikten kısa bir süre sonra FBI Direktörlüğü görevinden aldığı James Comey arasında devam eden gerilim, yeni bir aşamaya taşındı. Comey’in FBI şefi olduğu dönemde Trump ile yaptığı görüşmelerin tutanakları, Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerinin talebiyle yayımlandı. Comey, daha önce Kongre’ye verdiği ifadede, Trump’ın kendisinden Rusya’nın seçimlere müdahalesi soruşturmasını durdurmasını istediğini söylemişti. Açıklanan belgeler, bu ifadenin doğru olduğunu ortaya koydu.

Tutanaklarda Comey’in, Beyaz Saray’da Trump ile yaptığı bir görüşmenin ardından, Başkan’ın Rusya soruşturmasının kastederek “Umarım buna bakarsın” şeklinde bir not tuttuğu görülüyor. Bu durum, Trump’a yönelik ‘adaleti engelleme’ suçlamasının gündeme getirilmesine neden olabilir. ABD Başkanı’nın, devam eden bir yargı sürecinde FBI şefine baskı yapmasının, ‘adaleti engelleme’ sayılabileceği belirtiliyor.

Bu ise ABD Anayasası’na göre Trump’ın başkanlıktan azledilmesinin yolunu açabilir. Ancak Trump farklı görüşte. Tutanakların yayımlanmasından sonra Twitter’dan mesajlar yayımlayan Trump, “James Comey’in notları biraz önce yayımlandı. Bu notlar adaleti engelleme ve [Rusya ile] gizli anlaşma olmadığını açıkça gösteriyor. Ayrıca Comey gizli bilgileri sızdırdı. Vay! Cadı avı hala devam edecek mi?” ifadelerini kullandı.

Daha önce de Comey’i birçok kez gizli bilgileri sızdırmakla suçlayan ve bu yüzden yargılanması gerektiğini savunan Trump, kendisi ve ekibine yönelik Rusya soruşturmasını ise ‘cadı avı’ olarak tanımlıyor. Tutanaklarda Trump’ın, FBI’a yalan ifade verdği gerekçesiyle istifaya zorladığı eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’le ilgili görüşmeler de yer alıyor. Trump’ın Flynn için “Bu herifin yargıyla ciddi sorunu var” dediği görülüyor.

ABD’deki Rusya soruşturmasını yürüten FBI’ın başındaki James Comey’i Mayıs 2016’da görevden alan Donald Trump, soruşturma için Özel Savcılık makamının kurulmasının yolunu açmıştı. Soruşturmayı devralan Özel Savcı Robert Mueller, Trump’ın ekibi ile Rusya’nın seçimlere müdahalesi arasında bağlantı olup olmadığını soruşturuyor. James Comey ise geçen haftalarda ‘Daha Yüksek Bir Sadakat: Gerçekler, Yalanlar ve Liderlik’ isimli bir kitap çıkarmıştı. Comey, tutanaklarda yer alan bilgileri kitabında iddia olarak dile getirmiş, Trump da Twitter’dan Comey için ‘kaypak, yalancı, tarihin en kötü FBI Direktörü’ gibi ifadeler kullanmıştı.

TRUMP'I SARRAF'IN AVUKATI SAVUNACAK

ABD Başkanı Trump’ın hukuk ekibinin başındaki Michael Cohen’in evinin FBI tarafından basılmasının ardından, ekibe yeni bir kişi katıldı. Bu isim, Türkiye’de de Rıza Sarraf davası dolayısıyla bilinen Rudolph Giuliani. Daha önce New York Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Giuliani, seçim kampanyası döneminde Trump’a danışmanlık yapmış, kabineye de gireceği iddia edilmişti. Trump’ın avukatlarından Jay Sekulow, konuya ilişkin açıklama yaparak başkan için yeni bir hukuk ekibi kurulduğunu ve Giuliani’nin de bu ekipte yer aldığını belirtti. Sekulow, “Rudy müthiştir. Benim çok uzun yıllardır dostumdur ve ülkenin iyiliği için bu konuyu kısa zamanda çözmek ister” dedi.

PUTİN HAYAT KADINI TEKLİF ETMİŞ

Yayımlanan tutanaklarda, Donald Trump’ın 2013’te Dünya Güzellik Yarışması için gittiği Moskova’da bir grup hayat kadınıyla birlikte müstehcen görüntüleri olduğuna ilişkin iddialar üzerine yapılan konuşmalar da yer alıyor. Tutanaklara göre Trump konuyu Comey ile görüşmelerinde iki kez gündeme getirmiş. Ancak ABD Başkanı’nın endişesi, bu görüntülerin varlığı değil. Zira Trump. hayat kadınlarıyla asla birlikte olmadığını üstüne basa basa vurguluyor. Ancak eşi Melania’nın, bu iddiaların doğru olduğunu düşünmesinden endişe ediyor. Tutanaklarda ayrıca Trump’ın, Putin’in kendisine “Dünyanın en güzel hayat kadınları bizde” dediği aktarılıyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN