Dünyada yeni dönem: Ve Donald Trump ABD Başkanı oldu | Son dakika haberleri

Dünyada yeni dönem: Ve Donald Trump ABD Başkanı oldu | Son dakika haberleri

ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump, bu akşam Türkiye saatiyle 20.00’de başlayan tören ile başkanlık görevini selefi Barack Obama’dan devraldı. Yüz binlerce kişinin töreni izlemek için akın ettiği başkent Washington’da Demokrat Parti’den çok sayıda siyasetçi töreni boykot etti. Trump "Washington DC'deki iktidarı alıyoruz ve sizlere halka veriyoruz" dedi

ABD Başkanlığı görevini devralmak üzere New York'tan başkent Washington'a gelen Trump ve eşi Melania, Beyaz Saray'da Obama çifti tarafından karşılandı. ABD'nin 45. başkanı seçilen Donald Trump, Barack Obama'dan görevi devralmak üzere Beyaz Saray'a geldi. Tören öncesi geleneksel olarak bir mektup yazan Obama'nın mektubu Trump'a ilettiği öğrenildi. Trump yemin ederek ABD'nin 45. Başkanı oldu. 

İşte dakika dakika yaşananlar

TRUMP'IN BAŞKANLIK KONUŞMASI: İKTİDARI HALKA VERİYORUZ

Trump yemin törenin "ABD'nin başkanlık makamını sadakatle yürüteceğime ve elimden gelenin en iyisini yaparak ABD Anayasası'nı muhafaza edeceğime, koruyacağıma ve savunacağıma yemin ederim." yemini tekrarladı.

"Yüksek Mahkeme Baş yargıcı, sayın başkan Bush, Obama, Clinton ve herkese çok teşekkürler. Biz Amerika'nın vatandaşları olarak büyük bir ulusal çaba içerisinde girmiş bulunuyoruz. Ülkemizi tekrar tesis etmek istiyoruz. Herkesten çok iyi bir çaba görüyoruz. Amerika ve dünya bu çabanın sonuçlarını görecek. Karşımıza zorlukla çıkacak. Pek çok zorlukla karşılaşacağız ama işimizi başaracağız. Bu basamaklarda yıllardır bu şekilde toplanıyoruz. Sayın Başkan Barack Obama ve Michelle Obama'ya katkıları için teşekkür ediyorum. Muhteşemdiler"

"ONLARIN BAŞARILARI SİZİN BAŞARINIZ OLMADI"

"Washington DC'deki iktidarı alıyoruz ve sizlere halka veriyoruz. Washington gelişti ancak bu varlığı ne yazık ki insanlar alamadı. Pek çok fabrika kapandı, işlerini kaybeden insanlar oldu ama Washington hep kendini korudu, halkını korumadı. Buradaki zaferler sizin zaferlerle olmadı, onların elde ettikleri başarı sizlerin başarısı olmadı. Kutlanacak şeyler halk için kutlanacak şeyler değildi. Değişim başlıyoru çünkü bu an sizin anınız. Bu an size ait"

17-01/20/resimid_5731913.jpg

"Herkes şu an sizi dinliyor. Bu ana kadar böyle bir şey görülmedi. Eğitim sistemi nakit içinde boğulmasına rağmen gençlerimizi ve çocuklarımızı bilgiden mahrum edecek şekilde tesis edilmiş. Suç örgütleri, çeteler birçok insanın hayatını mahfetti. Bütün bu hikaye burada nihayetlenmiş bulunuyor. Biz bir milletiz, tek milletiz. Her birimizin acısı bizim acımız. Onları hayalleri bizim hayallerimiz. Bizim başarımız ancak onların başarısı olursa önemli."

"BUNDAN SONRA GELECEĞE BAKACAĞIZ"

"Bütün Amerikalılara yeminim şu olacak. Onlarca yıldır Amerikan sanayiini zora sokacak şekilde uluslararası ticarete yönlendik. Ve bizim askeri gücümüzü ve ordumuzu zayıflatacak hareketlere giriştik. Öyle bir noktaya geldik ki, trilyonlarca dolar harcamışız yurt dışında. Bunlar olup biterken Amerika'nın altyapısı onarılamaz bozukluğa doğru ilerlemeye başladı.

17-01/20/resimid_5731910.jpg

Diğer ülkeleri zenginleştirirken bizim ülkemizdeki refah neredeyse kaybolmaya başlamış. Yatırımcılar topraklarımızdan uzaklaşmaya başlamış. Ve milyonlarca Amerikalı çalışanı yolda bırakmış. Orta sınıfın refahı dünyadaki farklı yerdelere dağıtılmış. Şimdi ve bundan sonra sadece geleceğe bakacağız"

"2 BASİT KURALI TAKİP EDECEĞİZ"

"Sizi asla yarı yolda bırakmayacağım. Köprüler, havalimanları, tüneller, bu şahane ulusun hizmetine sunacağız. İnsanları işsizlik maaşından çıkartıp tekrar işe yerleştireceğiz ve Amerikan iş gücünü merkeze koyacağız. 2 basit kuralı takip edeceğiz. Amerikalılar tarafından yapılacak her şey ve Amerikalılar işe alınacak. Tüm dünyadaki uluslarla dostane ilişkiler kuracağız. Tabii ki her ulus ve ülke kendi öncelikleri dahilinde ilerlemeyi tercih eder. Biz de ABD olarak kendi önceliklerimizle parlayacağız. Radikal İslamcı teröristlere karşı savaşacağız ve bu dünyanın üzerinden onları tamamen sileceğiz"

"HER ZAMAN BİRLİK İÇERİSİNDE OLACAĞIZ"

"Bizim önyargıya hiç yerimiz yok. İncil bize Tanrı'nın insanlarının birlik halinde yaşamasının şahane bir şey olduğunu söylüyor. Dürüst bir şekilde konuşacağız ancak her zaman birlik içerisinde olacağız. ABD birlik olursa kesinlikle durdurulamaz. Hiçbir korku olmasına gerek yok. Korunuyoruz ve her zaman da korunmaya devam edeceğiz. Askeri kuvvetlerimizdeki erkekler ve kadınlar tarafından korunuyoruz. En önemlisi Tanrı tarafından korunuyoruz, korunmaya devam edeceğiz"

17-01/20/resimid_5732019.jpg

"Bir ulus olarak ancak uğraş vermeye devam ettiğimiz sürece ayakta kalırız. Hep konuşulan ama hiç harekete geçilmeyen politikadan uzak duracağız. Artık boş konuşma zamanı geçti, harekete geçme zamanı. Biz siyah da olsak, kahverengi de olsak bu milleti seven kan hepimizde var. O kanı paylaşıyoruz. Milliyetçi kanımız ortak. Aynı zaferi düşleyen düşlerimiz var. Aynı bayrağın altında kalbimiz çarpıyor."

20.04: TRUMP ABD BAŞKANI OLDU

Donald Trump, Yüksek Mahkeme Yargıcı John Roberts'ın huzurunda ABD'nin 45. Başkanı olarak yemin etti.

20.00: PENCE YEMİN ETTİ

Mike Pence, Yüksek Mahkeme Yargıcı Clarence Thomas'ın huzurunda ‘başkan yardımcısı' olarak yemin etti.

17-01/20/resimid_5731718.jpg

Pence, yemin etmesinin ardından Obama ve eski Başkan Yardımcısı Biden'le el sıkıştı.

19.51: TRUMP ALANDA

ABD Başkanı Barack Obama'dan görevini devralacak olan Donald Trump yemin töreni alanına Başkan Yardımcısı Mike Pence ile geldi.

17-01/20/1-1484931823.jpg

Görev süresi biten ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden da tören alanında.

Tören alanında eski ABD başkanlarından Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush bulunuyor.

19.50: İLK KONUŞMA BAŞPİSKOPOSTAN

Başpiskopos Timothy Micheal Cardinal Dolan törendeki ilk konuşmayı gerçekleştirirken, ardından Ulusal Hispanik Hristiyan Liderliği'nden Samuel Rodriguez ve Yeni Kader Hristiyan Kilisesi'nden Paula White-Cain sahneye çıktı.

19.36: PENCE ALANA GELDİ

Trump döneminde başkan yardımcısı olarak görev yapacak olan Mike Pence alana geldi.
Seçilmiş başkan yardımcısı, tören alanındaki kalabalığı selamladı.

17-01/20/resimid_5731730.jpg

19.15: CLİNTON'DAN MESAJ

Hillary Clinton başkanlık yeminine yönelik Twitter mesajında "Bugün demokrasimizi ve onun dayanıklı değerlerini onurlandırmak için buradayım. Ülkemize ve geleceğine inanmayı asla bırakmayacağım" ifadelerini kullandı.

19.05: YILDIRIM BAŞARILAR DİLEDİ

Başbakan Binali Yıldırım, ABD'de bugün başkanlık koltuğuna oturacak Trump'a başarılar diledi.

Trump'ı zorlu günler beklediğini söyleyen Yıldırım, "Hem küresel anlamda hem de küresel ekonomik krizin, küresel refaha dönüştürülmesi konusunda alacağı kararlar, atacağı adımlar önemli olacaktır. Tekrar başarılar diliyorum" diye konuştu.

19.02: SİYAH BİRLİK'TEN PROTESTO

Trump karşıtı göstericiler camları kırdı, çevredeki araçlara zarar verdi

Kendilerine ‘Siyah Birlik' adını veren Trump karşıtı göstericiler, başkentteki kafe, dükkan ve mağazaların camlarını kırdı; çevredeki araçlara zarar verdi

18.40 OBAMA'DAN SON MESAJ

Beyaz Saray'daki Oval Ofis'ten ayrılması sonrasında gazetecilerin 'hüzünlü' hissedip hissetmediği sorusunu yanıtlayan Obama, "Tabii ki" yanıtını verdi.

Obama, ABD halkına son sözlerinin ne olduğunun sorulması üzerine de "Teşekkür ederim" dedi.

18.31: CLINTON, RAKİBİNİN YEMİN TÖRENİNDE

Eski Başkan Bill Clinton ve 8 Kasım’daki seçimlerde Trump’ın rakibi olan Demokrat Partili Hillary Clinton, yemin töreninin gerçekleştirileceği alana ulaştı.

17-01/20/1-1484929475.jpg

18.24: HALEF SELEF BİRARADA

Donald ve Melania Trump, hediyeleriyle birlikte Beyaz Saray'a ulaştı.

Yeni First Lady Trump, 44. Başkan'ın eşi Michelle Obama'ya, ünlü takı markası Tiffany'nin simgesi olan bir mavi kutu hediye etti.

Melania Trump'ın hediyesi, Twitter'da gündem oldu.

18.21: TRUMP'A KIZI VE DAMADI DA EŞLİK EDİYOR 

Eşi Melania'nin yanı sıra kızı Ivanka ile damadı Jared Kushner'in de eşil ettiği Trump, Beyaz Saray yakınlarındaki St John kilisesinde ayine katılmak için yola çıktı.

Trump'ın görevi devralacağı tören öncesinde son kez Beyaz Saray'daki Oval Ofis'ten ayrılan Obama, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Durmayacağım. Bir vatandaş olarak gerçeği, adaleti, mizahı ve sevgiyi seslerinizden ilham alarak yanınızda olacağım" dedi. Obama'nın Oval Ofis'ten ayrılmadan önce halefine ‘içeriği açıklanmayan' bir mektup bıraktığı belirtildi.

17-01/20/1-1484930007.jpg

ÇAVUŞOĞLU TEMSİL EDECEK

Beyaz Saray'a gelen Donald Trump ve Melania'yı Barack Obama ve eşi Michelle Obama karşıladı. Beyaz Saray'da yapılacak törende Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek. Öte yandan Trump karşıtı protestolara ünlü isimler de katıldı. Birçok sanatçı Trump'ın aşağılayıcı söylemlerini reddettiği için yemin törenin katılmama kararı aldı.

Central Park'ın köşesindeki Uluslararası Trump Oteli'nin önünde düzenlenen organizasyona New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Minneapolis Belediye Başkanı Betsy Hodges, oyuncular Robert De Niro, Marisa Tomei, Sally Field, Alec Baldwin, Mark Ruffalo, Cynthia Nixon, yönetmen Michael Moore, müzisyenler Cher, Natalie Merchant ve binlerce New Yorklu katıldı.

"BENİM BAŞKANIM DEĞİL"

Katılımcılar, "Benim başkanım değil", "Trump/Pence faşist rejimini başlamadan durdurun", "Herkes için özgürlük ve adalet" gibi sloganlar yazılan pankartlar taşıdı.

Eylemde konuşan Michael Moore, tarihin en tehlikeli döneminde olduklarını savunarak, "Narsist bir sosyopat Oval Ofis'e gidiyor." dedi.

17-01/20/1-1484931559.jpg

Trump'ın Müslümanları kayıt altına alma projesini eleştiren Moore, "Müslümanlar kayıt altına alınacaksa ilk sıraya benim adımı yazsınlar. Hepimiz Müslümanız. Hepimiz Meksikalıyız. Hepimiz kadınız." diye konuştu.

Moore, Trump'a karşı yarından itibaren 100 günlük direniş başlatacaklarını bildirerek herkesten bu kampanyaya destek vermesini istedi.

"TRUMP'A KARŞI BİRLİK OLACAĞIZ"

Robert De Niro da Trump'ın Amerika ve New York için kötü bir örnek olduğunu anlatarak, "Her ne olursa olsun biz Amerikalılar, New Yorklular, vatanseverler tüm vatandaşların halkları için birlik olacağız." ifadesini kullandı.

De Niro, seçimlerden önce yaptığı bir konuşmada Trump'ın yüzüne yumruk atmak istediğini söylemişti.

Aktör Alec Baldwin de NBC'de yayınlanan ve Trump'ın da sık sık eleştirdiği "Saturday Night Live" programındaki Donald Trump taklitlerinden bazılarını sergiledi.

17-01/20/resimid_5732018.jpg

New Yorkluları direnmeye çağıran Baldwin, "Donald Trump, Steve Bannon ve Mike Pence, sizin teslim olacağınızı sanıyorlar. Onlar New Yorkluların asla teslim olmayacağının farkında değiller." ifadelerini kullandı.

Trump'ın görevi devralması nedeniyle bugün ve yarın da New York'ta ve ABD'nin birçok kentinde protesto gösterileri yapılacak.

HAZIRLIKLAR

Başkent Washington’da bulunan ABD Kongresi’nde düzenlecek tören için haftalardır yapılan hummalı çalışmalar, son güne kadar devam etti. Üç gün sürecek törene, görevini devredecek Obama ve ailesi başta olmak üzere ABD’nin sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda isim katılacak. Aslında Donald Trump ve yardımcısı seçilen Mike Pence için tören etkinlikleri dün başladı. İki lider, Arlington Ulusal Mezarlığı’ndaki Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bıraktı. Ardından başkentin sembollerinden Lincoln Anıtı’nda, Trump’ın seçim sloganı olan “Amerika’yı Yeniden Büyük Yapalım” temalı bir konser düzenlendi.

Konserde  bando takımlarının yanı sıra Toby Keith, 3 Doors Down gibi şarkıcı ve gruplar sahne aldı. Trump ve Pence de sahnede kalabalığa hitap etti. Trump ve ailesi, bugüne Beyaz Saray’a giderek başlayacak. Obama ailesine katılacak olan Trump ve ailesi, Beyaz Saray’da halef ve selef olarak bir araya gelecek. Trump ve Obama, kısa bir görüşmenin ardından aileleriyle Beyaz Saray yakınındaki bir kiliseye giderek kısa bir dini törene katılacak. Trump ve Obama, bunun ardından yemin töreni için ABD Kongresi’ne geçecek. Trump, 20 Ocak öğle saatlerinde ABD Yüksek Mahkemesinin başyargıcı John Roberts’ın önünde 1884’ten beri ABD Anayasası’nda yer alan şu yemini edecek: “ABD’nin başkanlık makamını sadakatle yürüteceğime ve elimden gelenin en iyisini yaparak ABD Anayasası’nı muhafaza edeceğime, koruyacağıma ve savunacağıma yemin ederim.”      

Bu yemin metninin sonunda ABD başkanları geleneksel olarak ayrıca “Tanrım bana yardım et” ifadesini de kullanıyor. Bu ifade, anayasadaki yemin metninde yer almasa da bugüne kadar ABD başkanlarının çoğu tarafından yeminin sonunda dile getirildi. Trump’ın da bu ifadeyi kullanması bekleniyor.  Ayrıca metindeki “yemin ederim” ifadesini de bugüne kadar bazı başkanlar “beyan ederim” şeklinde kullandı. Trump gibi Başkan Yardımcısı Mike Pence de törende bu yemini tekrarlayacak. Pence de Yüksek Mahkeme yargıçlarından birinin eşliğinde yemin edecek. Yemin töreninin bitmesiyle başkanlık görevi sona eren Obama ve ailesi için de Beyaz Saray’dan ayrılış töreni düzenlenecek. Daha sonra geleneksel Kongre yemeği ve geçit töreni için ABD Kongresinden Beyaz Saray’a geçilecek. Pensilvanya caddesi boyunca Kongre binasından Beyaz Saray’a gidişte yol boyunca halk yeni başkanı kutlayacak. Ancak bu sırada Trump karşıtlarının gösteriler düzenlemesi de bekliyor. Trump’ın Beyaz Saray’a kortej eşliğinde geçişinin ardından akşam ABD’de yeni dönemin başlaması onuruna başkanlık balosu verilecek. Trump, eşi Melania Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve eşinin dansıyla başlayacak balo, dans grupları ve şarkıcıların katılımıyla devam edecek. 21 Ocak’ta ise Washington Ulusal Katedrali’nde 1933’ten bu yana yapılan dini merasim düzenlenecek. Katedraldeki dini merasim sonrasında Donald Trump, Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te 45. Başkan olarak görevine başlayacak. Tören ve kutlamaların üç gün boyunca devam edeceği başkent Washington’da çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik önlemleri kapsamında başkentte yaklaşık 28 bin polisin yanı sıra Ulusal Muhafız birliklerinden 7 bin asker görev yapacak. Ayrıca kentteki birçok cadde kapatılacak, metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarına kısıtlama getirilecek. Kongre binasında düzenlenecek yemin törenini izlemek üzere 900 bin kişinin Washington’da olması öngörülüyor.

TWITTER'A 'OLGUN TRUMP' GELDİ

Donald Trump, sosyal medya platformu Twitter’ı en çok kullanan siyasetçilerden biri. Özellikle kendisini eleştiren medya kuruluşları ve kişilerle Twitter üzerinden polemiğe giren Trump, zaman zaman tepki çeken açıklamalara da imza atıyor. Trump’ın Fox News televizyonuna verdiği röportajda bu konu da gündeme geldi. Çarşamba günü yayınlanan programda Trump, “Bakın, ben tweet atmayı sevmiyorum. Yapabileceğim başka şeyler var. Ama karşımda dürüst olmayan bir medya var. Ve bu (Twitter) benim karşı koymamın tek yolu” diye konuştu. Öte yandan Twitter’da Trump adına açılan parodi hesaplarından bir tanesi, son dönemde büyük dikkat çekiyor. ‘MatureTrumpTwts’ (Olgun Trump tweet’leri) adlı hesap, müstakbel başkanın tweet’lerini, “Trump daha olgun biri olsa ne derdi?” sorusu ışığında yeniden yazıyor. Örneğin Trump’ın taraftarlarını övüp, protestocuları eleştirdiği bir tweet’ini, “Beni destekleyenlere de protesto edenlere de açığım. Amerika’yı böyle birleştireceğiz” şeklinde değiştiriyor.

OBAMA'DAN SON BASIN TOPLANTISI

ABD başkanlığı görevini yarın Donald Trump’a devredecek olan Barack Obama, Beyaz Saray’daki son basın toplantısını düzenledi. Görev süresinin bitimine günler kala verdiği kararla Chelsea Manning’in hapis cezasını hafifletmesi büyük tepki çeken Obama, bu hamlesini şu sözlerle savundu: “Cezasını çektiğini düşünüyorum. Gönlüm rahat.” ABD Başkanı Obama, basın toplantısında Ortadoğu barışı, yeni dönemde ABD-Rusya ilişkileri ve cezasını hafiflettiği Chelsea Manning ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Obama’nın görevini Trump’a devretmeden önce, Amerikan ordusuna ait Irak ve Afganistan savaşına dair gizli askeri bilgileri ve diplomatik yazışmaları WikiLeaks’e sızdırdığı gerekçesiyle 2013’te casusluktan 35 yıla mahkûm edilen eski asker Manning’in (29) cezasını hafifletmesi büyük tepki çekmişti. Basın toplantısında, Manning’in işlediği suça göre aldığı cezanın benzerlerinden fazla olduğunu savunan Obama, “Cezasını çektiğini düşünüyorum. Gönlüm rahat” dedi.  Wikileaks’e de bilgi ve belge sızdıran Manning ile ilgili kararında herhangi bir sorun yaşamadığını anlatan Obama, ceza indirim kararında adil davrandığına inandığını vurguladı.  İsrail-Filistin meselesindeki mevcut statükonun hem İsrail hem de Filistin için tehlikeli olduğunu kaydeden Obama, “Barış görüşmeleri için çok enerji harcadık ancak bu iki ülkeyi zorlayamayız” dedi.

 

200'ÜNCÜ YIL

ABD’de başkan seçilen kişinin Kongre bahçesinde yemin etmesi, bu sene  200’üncü yılına giren bir gelenek.

İşte törene dair bazı notlar:

Washington’ın ABD’nin başkenti kabul edildiği 1800 yılından bu yana başkanlar bu kentte yemin ediyor.

Yemin törenlerinin Kongre’de düzenlenmesi ise 1817 yılında başkan seçilen Thomas Jefferson’ın töreniyle başladı.

Bugüne kadar sadece altı ABD başkanı Washington dışında yemin etti.

Ülkenin kurucusu George Washington, New York ve Philadelphia kentlerinde yemin etmişti.

Yemin töreni üç gün sürecek

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN