Wikileaks casusuna Obama affı

Wikileaks casusuna Obama affı

ABD Başkanı Obama, görevinin son günlerinde Wikileaks’e bilgi sızdıran Chelsea Manning’i affetti. Böylece ABD başkanları arasında af rekortmeni oldu. Daha önce Manning affedilirse teslim olacağını söyleyen Wikileaks kurucusu Assange’dan “Sözlerimin arkasındayım” mesajı geldi.

ABD Başkanlık koltuğunu bu hafta Donald Trump’a devredecek olan Başkan Barack Obama, 2013 yılında casusluk ve diğer suçlardan 35 yıla mahkum edilen Chelsea Manning için af yetkisini kullandı. Cezası hafifletilecek Manning’in 17 Mayıs’ta serbest kalacağı bildirildi. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Obama’nın farklı suçlardan ceza alan toplam 273 mahkum için “özel af” yetkisini kullandığı bildirildi. Koltuğu devretmeden önce 64 mahkumu affeden, 209 mahkumun ise cezasını hafifleten Obama’nın listesinde Wikileaks belgelerini sızdıran Manning de bulunuyor. Beyaz Saray’ın yayınladığı bildiride Manning’in 2013 yılının ağustos ayında ABD’ye ait gizli belgeleri yayınladığına vurgu yapılırken, Manning’in bu suça karşılık 35 yıla mahkum edildiğine dikkat çekildi.  Açıklamada, Obama’nın af listesine alınan Manning’in cezasının hafifletileceği ve 17 Mayıs’ta serbest kalacağı bildirildi. Obama, görev süresi içinde en fazla sayıda mahkumu affeden ABD Başkanı olarak kayıtlara geçti.

Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange’ın avukatı Melinda Taylor, müvekkilinin 2013 yılında casusluk ve diğer suçlardan 35 yıl hapis cezası alan Chelsea Manning’in affedilmesi durumunda kendisinin de İngiltere’deki Ekvador Büyükelçiliğinden çıkarak yargılanmayı kabul edeceği yönündeki açıklamasına ilişkin, “Assange, söylediği her şeyin arkasında duruyor” dedi. Assange’ın mesajında, “Chelsea Manning’in affı için kampanya yürüten herkese teşekkürler” denildi.

SNOWDEN’A İKİ YIL DAHA İZİN

ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden’in Rusya’daki oturum izni 2020 yılına kadar uzatıldı. Snowden’in avukatı Anatoliy Kuçerena, gazetecilere yaptığı açıklamada, müvekkilinin Rusya’daki oturum izninin 3 yıl daha uzatıldığını bildirdi. Kuçerena, Snowden’in Rusya’da 5 yıl ikamet etmesi durumunda yasal olarak Rus vatandaşlığı almaya hak kazanacağını kaydetti. NSA’nın ABD ile diğer ülkelerde milyonlarca kişinin telefon konuşmalarını kaydederek istihbarat topladığını ortaya koyan belgeleri sızdırarak gündeme gelen Snowden, 23 Haziran 2013’te Rus havayolu şirketi Aeroflot’a ait uçakla Hong Kong’dan Moskova’ya gitmiş, gümrük kapısından geçmeyerek havaalanının transit yolcu bölümünde kalmıştı. Snowden havaalanından çıkmak ve diğer ülkelere gidebilmek için avukatı vasıtasıyla Rusya’dan geçici sığınma hakkı almıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN