WikiLeaks, CIA sızıntısının 3. kısmını yayımladı: 'Bilye'den karartma operasyonları çıktı

WikiLeaks, CIA sızıntısının 3. kısmını yayımladı: 'Bilye'den karartma operasyonları çıktı

Wikileaks’in bugün yayınladığı yeni gizli belgelere göre, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), hack saldırılarının kökenini bilgisayar kodlamalarıyla gizleyerek, Rus ve Çin faaliyeti gibi görünmesini sağlıyor.

WikiLeaks CIA'in küresel çaptaki gizli hack operasyonlarını ortaya seren 'Kasa Dairesi 7' adlı sızıntısının yeni bölümünü yayınladı. 'Bilye' adı verilen sızıntı kapsamında yayınlanan 676 kaynak kodunun CIA'in 'delil karartma' operasyonlarında kullanıldığı belirtildi.

WikiLeaks 'Bilye' ya da İngilizce ismiyle 'Marble' adı verilen yapının, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) 'kötü amaçlı yazılım kütüphanesi'nin bir parçası olduğunu ve istihbarat kurumunun bunu 2016 gibi yakın bir tarihte kullandığını duyurdu.

'CIA, BİLYE SAYESİNDE VİRÜSLERİN VE KORSAN SALDIRILARIN KİM TARAFINDAN YAPILDIĞINI SAKLIYOR'

WikiLeaks'in açıklamasında Bilye'nin yazılan kötü amaçlı yazılımların sahibinin kimliğini açıklayan metin dosyaları parçalarını gizlediği ifade edildi.

WikiLeaks bu tekniğin CIA'in yurtdışındaki savaşçılara ABD yapımı silah temin ederken silahlardaki İngilizce yazıları saklamasının dijital karşılığı olduğu yorumunu yaptı.

Açıklamada "Bu kötü yazılımı belirli bir geliştiriciye bağlamak amacıyla esnek ve kolay kullanımlı bir gizleme olanağı sunmak için tasarlandı" dendi.

Yayınlanan 676 kaynak kodu arasında Çince, Rusça, Farsça, Korece ve Arapça deneme örnekleri bulunuyor.

'CIA'E ATFEDİLEN BİNLERCE HACK SALDIRISI VE VİRÜS ARTIK KURUMLA İLİŞKİLENDİRİLEBİLİR'

WikiLeaks açıklamasında Bilye programı ile delillerin karartılabileceğini vurguladı.

Buna göre örneğin İngilizce konuşan birinin yarattığı kötü amaçlı yazılım Çince konuşan biri tarafından yaratılmış olarak gösterilebilir. 

WikiLeaks açıklamasında bu gizleme işleminin tersine döndürülmesini sağlayan işlemin sızdırılan kaynak kodlarda yer aldığını, bu sayede de 'CIA'ye atfedilen binlerce virüs ve hack saldırısının artık kurumla ilişkilendirilmesinin mümkün olduğunu' vurguladı.

ASSANGE: ABD'YE AİT ŞİMDİYE KADAR EN BÜYÜK CASUSLUK DOSYALARI

Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmış halde yaşamını sürdüren WikiLeaks kurucusu Julian Assange, yayınlanan belgelerin şimdiye kadarki en detaylı ABD casusluk dosyaları olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda WikiLeaks, yine CIA’in hack sırlarını açığa çıkararak, CIA ajanlarının Whatapp ve benzeri şifreli uygulamalara, akıllı televizyon ve telefonlara sızdığını öne süren belgeler ortaya koymuştu.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN