Yemen'de tüm sınırları açın çağrısı

Yemen'de tüm sınırları açın çağrısı

BM Yemen İnsani Yardım Koordünatörü Jamie McGoldrick, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine Yemen'de başta Hudeyde Limanı olmak üzere tüm sınırların açılması çağrısında bulundu.

McGoldrick, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısına telefonla bağlanarak ülkedeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

"İNSANİ YARDIMLARI ENGELLİYOR"

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun, Yemen'deki hava, deniz ve kara olmak üzere tüm sınır geçişlerinin kapatılmasını içeren kararının ülkeye insani yardımların girişini engellediğini anımsatan McGoldrick, "Uluslararası kuruluşların Yemen'de çalışan 300 personeli de ekonomik ablukadan dolayı mahsur kaldı." dedi.

McGoldrick, Aden Limanı'nın açılmasının yeterli olmadığını, Hudeyde Limanı ve havaalanlarının da acilen açılması gerektiğini vurguladı.

Yemen'e gönderilen insani yardım malzemelerinin yüzde 75'inin Hudeyde Limanı'nından giriş yaptığını ifade eden McGoldrick, özellikle bu limanın açılmasının en önemli öncelikleri olduğunu dile getirdi.

McGoldrick, Yemen'de dünyanın en büyük insani felaketlerinden birinin yaşandığını vurgulayarak ülkede nüfusun tamamına sadece 120 gün yetecek kadar pirinç kaldığını söyledi.

Yemen'deki akaryakıtın da tükenmek üzere olduğunu aktaran McGoldrick, sağlık alanında birçok sektörün ve ana su pompalarının akaryakıt olmadan çalışamadığına dikkati çekti.

McGoldrick, binlerce kişinin koleradan hayatının kaybettiğini hatırlatarak su istasyonlarının çalışmaması durumunda kolera salgınının daha ölümcül bir hal alacağı uyarısında bulundu.

DİFTERİ 11 CAN ALDI

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, Yemen'de kasım ayının ilk haftası itibariyle 10 valilik sınırları içinde 118 difteri vakası tespit edildiğini, 8 valilikte de 11 kişinin difteri nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.

Lindmeier, difteri ve kolera ile mücadelede aşı kampanyalarının hayati öneme sahip olduğunu ve ülkeye sağlık malzemelerinin ulaştırılması için sınırların açılması gerektiğini kaydetti.

Husilerin 4 Kasım'da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a balistik füze atmasının ardından koalisyon güçleri, pazartesi günü Yemen'deki hava, deniz ve kara tüm sınır geçişlerinin kapatılmasını öngören bir karar almıştı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Suudi Arabistan'ın tüm hava ve deniz limanlarını kapatarak Yemen'e uyguladığı ablukanın devam etmesi durumunda dünyanın en büyük kıtlığının yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.

CENEVRE/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN