YPG’ye verdiğimiz silahları geri alacağız

YPG’ye verdiğimiz silahları geri alacağız

ABD’nin Rakka operasyonunu terör örgütü YPG ile yürütmesine Ankara’nın sert tepkisi sonrası Pentagon’dan önemli adım geldi. Savunma Bakanı Mattis, mevkidaşı Işık’a yazdığı mektupta “YPG yalnızca stratejik ortağımız” vurgusu yaptı. IŞİD’e karşı düzenlenen harekat için verilen silahların geri alınacağını söyledi.

Ankara’nın “Terörü bir başka terör örgütüyle temizleyemezsiniz” uyarısına rağmen IŞİD’e yönelik Rakka operasyonunda PYD’yi sahaya süren Washington’dan kritik mektup geldi. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a gönderdiği mektupta, terör örgütü YPG’ye verilen malzeme ve teçhizata ilişkin bilgi verdi. Daha önce ABD’nin, YPG’nin içinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri ile taktik ilişkilerinin bulunduğunu ve bu ilişkinin şeffaflığını sağlama arzusunda olduklarını belirttiğini hatırlatan Mattis, şeffaflığı sağlama konusundaki güvencesini bir kez daha teyit etti.

Mattis, ABD ile Türkiye’nin ilişkisinin IŞİD’in mağlup edilmesinin çok daha ötesinde stratejik ortaklık olduğunu vurguladı. Işık’ın daha önce Türkiye’nin güvenliğine ilişkin dile getirdiği endişelere yönelik yoğun tedbirler aldıklarını vurgulayan Mattis,YPG’ye verilen malzemelerin listelerinin her ay düzenli olarak Türkiye ile paylaşılacağını kaydetti. İlk envanter raporunun bu ay gönderildiğini anımsatan Mattis, mayıs sonunda YPG’ye sağlanan teçhizatla amaçlarının Rakka’nın ele geçirilmesi olduğuna işaret etti. Sağlanan bütün teçhizatın fotoğraflı kanıt ve görsel envanterinin tutulduğunu, IŞİD’in mağlup edilmesinden sonra silahların geri alınacağını bildiren Mattis, ayrıca dağıtılan silahların sadece Suriye sahasında kalmasını temin etmek için ABD’li danışmanların sahada görev yaptığını aktardı.

Türkiye ile planlı çalışma ve şeffaflık temelinde her türlü bilgi paylaşımının düzenli olarak yapılacağı garantisi veren Mattis, Rakka’yı ele geçirecek kuvvetin yüzde 80’ini Arapların oluşturacağını ve şehri elde tutacak kuvveti yine Araplardan teşkil edeceklerini kaydetti. Terör örgütü DEAŞ’ı mağlup etmek için sahada YPG ile zorunlu bir iş birliklerinin bulunduğunu aktaran Mattis, mektupta, Işık ile gelecek hafta Brüksel’de bir kez daha yüz yüze görüşmeyi çok arzuladığını ifade etti.

Geçen mayıs ayında IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, PYD’de verilecek silahların geri alınmayacağını söylemişti. O günlerde Trump’ın Pentagon’u PYD’ye silah ermesi konusunda yetkilendirmesine ilişkin bilgi veren Dorrrian “Küçük ölçekli silahların yanı sıra IŞİD’in bomba yüklü araçlarını imha edebilecek kapasitedeki silahlar da nakledilecek. Geri alınmayacak silahlar IŞİD’le savaşta kullanılmaya devam edilecek” demişti.

KAHRAMANLAR CERABLUS’TA DESTAN YAZDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana’da Şehit Burak Uçar Camii’nin açılışına Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik’in telefonundan bağlanarak vatandaşların Ramazan ayını ve Kadir gecesini kutladı. Erdoğan, mayın imha çalışması sırasında meydana gelen patlamada şehit olan İstihkam Uzman Çavuş Uçar’ın adına yapılan caminin açılışında şehide rahmet diledi. Erdoğan, “Rabbim cennetinde hepsiyle birlikte olmayı niyaz ediyorum. Cerablus’ta destan yazdılar. Onların sayesinde Cerablus, DEAŞ denilen zalimlerden kurtulmuş oldu” dedi. Erdoğan, Diyarbakır’da şehit düşen Uzman Çavuş Ramazan Bahşiş’in ailesine de taziye telgrafı gönderdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN