Edirne’de 427 bin 880 dekar arazi sulamaya açıldı

Edirne’de 427 bin 880 dekar arazi sulamaya açıldı

Devlet Su İşleri (DSİ) 11’inci Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Murat, “Çakmak Barajı, Hamzadere Barajı, Keşan Sazlıdere Barajı, Keşan Seydiköy Barajı, Lalapaşa Dombay Barajı ve Uzunköprü Harmanlı Barajı 6 baraj ve 28 gölet inşa ettik

Edirne’de 427 bin 880 dekar araziyi sulamaya açtık. Çiftçilerimize yıllık 192 milyon TL zirai gelir artışı sağladık” dedi.DSİ 11. Bölge Müdürlüğü, Meriç Sosyal Tesisleri’nde basın mensupları ile tanışma toplantısı düzenledi. Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Murat yaptığı konuşmada “Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illeri ile Çanakkale’nin Trakya’da kalan Gelibolu kısmını kapsayan TRAGEP, bölge kalkınmasının anahtarı olacaktır. TRAGEP, sulamadan içme suyu teminine, atıksu arıtımından dere ıslahı ve taşkın erken uyarı sistemine, meteorolojiden ağaçlandırmaya kadar pek çok alanda yürütülecek dev bir bölge gelişme projesidir. TRAGEP ile 2019 yılı sonuna kadar 10 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirilecektir. Bölgede bulunan illere, 2019 yılı sonuna kadar 506 adet su işleri tesisi kurulacaktır” şeklinde konuştu.Trakya için hayati öneme sahip Ergene Nehri için 2011’de başlattıkları ‘Şafak Eylem Planı’nı da hatırlatan Murat; “Ergene Havza Koruma Eylem Planı’nda belirlenen 15 başlık tek tek uygulamaya konulmuş ve havzada dönüşüm başlamıştır. Plan dahilinde yürüttüğümüz çalışmalarla Ergene Nehrinin su kalitesinde iyileşme ciddi düzeylere ulaşmış ve kirlilik azalmaya başlamıştır” dedi.“13 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinin inşaatları tamamlandı”Ergene havzasında 13 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinin inşaatını tamamlayarak işletmeye başladığını söyleyen Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Murat, “Aslında tamamen belediyeleri kanuni yükümlülüğünde olan atıksu arıtma tesislerinin kurulması görevini DSİ üstlenmiştir. Ergene Havzası’nda son teknolojiye sahip 13 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinin inşaatları tamamlanarak işletmeye alınmıştır. Bu tesislerle her bir ilçenin 2045 yılı için öngörülen nüfusunun atıksuyu, ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra dere yatağına deşarj edilecektir” ifadelerini kullandı.“2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılandı”Murat , 2003 yılından bugüne 4 içme suyu tesisi tamamladıklarını belirterek, “Kayalıköy Barajı’ndan alınacak su, 58 bin metre uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla Edirne’ye iletilecektir. Böylece Edirne’nin 2050 yılına kadar olan, yıllık 20,05 milyon metreküp içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır” dedi.

EDİRNE/İHA



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN