Hürrem Sultan’ın sırları bu kazıda ortaya çıkacak

Hürrem Sultan’ın sırları bu kazıda ortaya çıkacak

Hürrem Sultan’ın, Kanuni Sultan Süleyman’a olan aşkını kaleme aldığı mektuplara şahitlik eden Edirne Sarayı, gün yüzene çıkacak

Hürrem Sultan’ın Kanuni’ye yazdığı mektuplara tanıklık eden Edirne Sarayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Trakya üniversitesi ortaklığında kazılacak. Bu kazıda, Hürrem Sultan’a ait bazı eşyaların da gün yüzüne çıkması bekleniyor.Osmanlı İmparatorluğu’nun üç kadim başkentinden birisi olan ve Kanuni Sultan Süleyman Han’ın eşi Hürrem Sultan’ın da göz bebeği olduğu bilinen Saray-ı Cedid-i Amire (Edirne Yeni Sarayı), Kültür ve Turizm Bakanlığının 2018 yatırım programı kapsamına alındı.Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Sarayiçi’nin Trakya Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığında kazı gerçekleşeceğini belirterek, "Sarayiçi kazısı uzun bir aradan sonra yerli ve milli özelliğine kavuşuyor. Doç. Dr. Gülay Kurtişoğlu ve Kültür Bakanlığı ortaklığında kazılar, Ağustos sonu başlayacak. Devam eden bir Sarayiçi Örenyeri projesi var. Onun da bitme süresi yaklaşıyor. Aşağı yukarı 6 ay sonra bitecek. Bu Sarayiçi Örenyeri projesiyle beraber kazılar da bir taraftan bitecek. Kazılar da Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Cihannüma Kasrı 2018 programına girdi. Seçimler nedeniyle 2019 programına sarkacak. Sarayiçi Örenyeri projesinde saray mutfakları, Osmanlı Saray Mutfağı Müzesi olacak. Adalet Kasrı Osmanlı Medeniyetinin adalet anlayışını sergileyen bir müze olacak. Kum Kasrı Hamamı Osmanlı Sarayı Hamam Kültürü Müzesi olacak. Üniversite tarafından girişte bir annenin çocuğunu emzirme odası dahil tuvaletler, kafeler, dinlenme yerleri olacak. Böylece proje 182 dönüm bir alana yayılmış olacak” şeklinde konuştu.Öte yandan, Edirne Sarayı’nın 1876-77 Rus Savaşında düşman işgaline maruz kalarak hasar gördüğü biliniyor.

EDİRNE/İHA


(FOTOĞRAF)


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN