2016’da 21 bin yabancı tapu aldı

2016’da 21 bin yabancı tapu aldı

Yabancı yatırımcıların 2016’da tercihi Türkiye oldu. 21 bin yabancı Türkiye’de tapu sahibi olurken, en çok taşınmazı Körfez ülkeleri ve İngiltere vatandaşları aldı.

Tüm dünyanın gözdesi olan Türkiye, 2016’da da yatırımcıların en hassas olduğu bölgelerden biri oldu. Geçen yıl başta körfez ülkeleri olmak üzere 21 bin 178 yabancı uyrukluya, 19 bin 91 konut ve 1912 parsel satışı gerçekleştirildi. En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı, tapu kayıtlarına ‘3 yıl satılmaması’ şerhi koydurarak satın aldığı ilgili kurumlarca tespit edilen yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesine ilişkin kararın geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün verilerine göre, özellikle Körfez ülkeleri ve İngiltere’deki yatırımcıların tercihi olan Türkiye’de son 10 yılda 8 bin 796 parsel ve 102 bin 745 konut, 121 bin 524 yabancıya satıldı. Genel Müdürlüğün 2016 verilerine göre ise 21 bin 178 yabancı uyruklu, bin 912 parsel ve 19 bin 91 konut satışıyla Türkiye’de taşınmaz sahibi oldu. Bu kapsamda geçen yıl Iraklılara 3 bin 459, Suudi Arabistanlılara bin 642, Kuveytlilere bin 640, Afganlara bin 518, İngilizlere ise bin 298 taşınmaz satışı gerçekleştirildi. Yabancılar, geçen yıl İstanbul’dan 6 bin 411, Antalya’dan 4 bin 971, Bursa’dan bin 344, Aydın’dan bin 287, Yalova’dan ise bin 31 taşınmaz edindi. İstanbul’u en çok tercih edenlerin başında, bin 98 taşınmaz alan Afganlar gelirken, bunu 944 taşınmazla Irak ve 735 konutla Suudi Arabistan vatandaşları izledi. Iraklılar, İstanbul dışında yatırım tercihlerini Yalova ve Antalya’dan yana kullandı. Ruslar taşınmaz satın almak için Antalya, Kuveytliler Bursa, İngilizler ise Muğla ve Aydın’ı seçti.  En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı, tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı ilgili kurumlarca tespit edilen yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesine ilişkin karar gayrimenkul sektöründe heyecan yarattı.

Kararın konut satışlarına hareketlilik getirmesi, son yıllarda 5 milyar dolar düzeyinde seyreden yabancıya konut satışını da kısa sürede ikiye katlaması bekleniyor. Sektör temsilcileri, İngiltere, İspanya, Portekiz ve Macaristan gibi ülkelerde de bulunan vatandaşlık hakkı uygulamasının ülkeye doğrudan yabancı yatırım getirmek için önemli bir aksiyon olduğunu, Türkiye’ye yapılacak yatırımların başta bankacılık ve gayrimenkul olmak üzere birçok sektöre katkı sağlayacağını söylediler.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN