26 ülke Türk ürünlerinden memnun

26 ülke Türk ürünlerinden memnun

Toplam 2 bin 520 kişiyle yüz yüze görüşerek en fazla ihracat yaptığımız 26 ülkeyi masaya yatırdıklarını söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, genel olarak Türk ürünlerinden memnun kalındığını belirtti. Büyükeşki, Türk markasının bilinirlik oranının arttığını ifade etti.

Türk ürünleri Avrupa ve tüm dünyada büyük ilgi görüyor. Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması’nda ürünler ve ülkeler arasındaki ilişkinin algıyı nasıl şekillendirdiğini incelendi. İhraç edilen ürünlerin, dış dünyada ülkelerin algısını doğrudan etkilediğini gördüklerini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Örneğin çelik denince aklımıza İsveç, makinede Almanya, puroda Küba, parfümde de Fransa geliyor. Bu algıyı oluşturan en büyük unsur, ihraç edilen ürünler ve ihracatçıların vizyonları” dedi. Büyükekşi, Türkiye’nin bugün makine halısında dünyada ikinci sırada, sentetik iplikte birinci sırada olduğunu, Türkiye’nin fındıkta dünya ticaretinin yüzde 70’ini elinde tuttuğunu ve mermerde küresel ticaretin lideri olduğunu ifade etti. Türk İhraç ürünlerinin uluslararası algısını ölçmek için bir çalışma gerçekleştirdikleri bilgisini veren Büyükekşi, ekim ayında başladıkları çalışmayı Kantar TNS firması işbirliğiyle yürüttüklerinin altını çizdi.

Büyükekşi, araştırma genelinde 6 temel sektör grubunda görüşmeler gerçekleştirdiklerine işaret ederek, “Her ülkede ortalama 3 sektörü inceledik. Ülkelerdeki sektörleri seçerken, o ülkeye ihracatımızın yapısını dikkate aldık ve en çok ihracat yaptığımız sektörleri seçtik” diye konuştu. Araştırmada en fazla ihracat yaptıkları 26 ülkeyi masaya yatırdıklarını belirten Büyükekşi, her kıtadan en az bir ülkeye yer verildiğini söyledi. Büyükekşi, firmalara Türk ihraç ürünlerinden memnun olup olmadıklarını sorduklarını belirterek, “Yüzde 88’i genel anlamda olumsuz bir yorum yapmadı. Yüzde 62’si ise özellikle memnun olduğunu söyledi” dedi. Memnun olma oranı en yüksek ülkelerin yüzde 85 ile İngiltere, yüzde 77 ile Fransa ve yüzde 74 ile Hindistan olduğunu aktaran Büyükekşi, AB genelinde ise bu oranın yüzde 59 olduğunu dile getirdi. Büyükekşi, bu oranı aşağıya çeken ülkelerin yüzde 49 ile Hollanda, yüzde 54 ile Polonya ve yüzde 57 ile de Almanya olduğunu, ihracatçıların bu ülkelere özel bir önem vermesi gerektiğini vurguladı.   

ELEKTRONİK ÜRÜNLER BAŞI ÇEKİYOR

Büyükekşi, sektör gruplarına bakıldığında en yüksek memnuniyet oranına elektrik-elektronik-makine sektörünün yüzde 65 ile başı çektiğini belirterek, kimyevi maddelerde yüzde 64, gıdada yüzde 63’lük memnuniyet oranı yakalandığını söyledi. Mehmet Büyükekşi, Türkiye genel imajının en yüksek olduğu sektör gruplarının kimyevi maddeler ile tekstil, halı ve deri gruplarının olduğunu bildirdi. Büyükekşi, “Türkiye markası bilinirlik oranının en yüksek olduğu ülkeler İtalya, Mısır ve Rusya başı çekiyor. İhraç ürünlerimizin imajı genel olarak uluslararası piyasalarda olumlu algılanıyor. Bu algıyı daha yukarılara taşımak için her platformda söylediğimiz Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarıma daha fazla yatırım yapmalıyız” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN