27 milyar dolara doğru adım adım

27 milyar dolara doğru adım adım

Türkiye’nin ihracat lideri olan otomotiv sektörü 27 milyar dolarlık hedefe yaklaştı. İlk 9 aylık dönemde Tofaş 207 bin adetlik ihracat yapaken, Toyota da hibrit ile atağa kalktı.

ALİ YILDIRIM / EKONOMİ SERVİSİ

Son 11 yıldır Türkiye’nin ihracat lideri olan otomotiv, 27 milyar dolarlık hedefe neredeyse şimdiden ulaştı. Türk otomotiv sektörü ekim ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 2,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Böylece geçen mart ayındaki 2,7 milyar dolarlık ihracatın ardından aylık bazda sektör tarihinin en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşılmış oldu. Ekimde Türkiye ihracatından yüzde 19,5 pay alan otomotiv endüstrisinin, ocak-ekim dönemi 10 aylık ihracatı da yüzde 21 artışla 23,4 milyar dolar oldu. Bu yıl itibariyle aylık bazda ortalama 2,3 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan Türk otomotiv endüstrisinin mal grupları bazında binek otomobil ihracatı yüzde 31 artarak 1 milyar 85 milyon dolar oldu. Otomotiv yan sanayinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya yüzde 11 artış görüldü. Binek otomobillerde en büyük pazar olan Fransa’ya ihracat yüzde 49 artarken, İtalya’ya yüzde 5 ve Almanya’ya da yüzde 18 düşüş oldu.

Tofaş, 281 bin adet araç üreterek sektör tarihinin en yüksek üretim adedine ulaştı. 9 ayda 207 bin adetlik ihracat ile kendi rekorunu kıran marka, yılın son çeyreğine 12,4 milyar lira ciroya ulaştı. Net kârı 859 milyar lira olan şirketin dış ticaret fazlası 717 milyon euro olarak gerçekleşti.

Toyota ise en iyi ekim ayı satışlarını yakaladı. Bu adetlerin başında bin 899 adetle Corolla gelirken onu 660 ile C-HR, 431 ile Auris izledi. Şirket aynı zamanda Türkiye’deki her 100 hibrit araçtan 92’sinin de satışını gerçekleştirdi. Toyota C-HR Hybrid toplamda 2 bin 500 adede ulaşarak Toyota’nın satışlarına büyük bir katkı sağladı.

Renault Grubu’nun Türkiye ayağında ise satışlar artmaya devam ediyor. Türkiye’de yüzde 40,6 oranında artan satış rakamlarına yerli üretiminde etkisi büyük. Üçüncü çeyrekte 8 bin 402 satış adedine ulaşan Yeni Megane Sedan’ın başarısıyla, grubun Türkiye pazar payı yüzde 3,5 artarak yüzde 18,8 oldu.

TOFAŞ ÜRETİMDE REKOR KIRDI

Yılın ilk 9 ayını rekorla kapatan Tofaş, Ocak-Eylül döneminde üretimini geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artırdı. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu “Tofaş’ın ilk 9 aylık rakamları, bu büyümeyi koruduğumuzu gözler önüne seriyor. Sektör toplamında ilk 9 ayda gerçekleşen 627 bin adetlik pazarda 80 bin adetten fazla satış gerçekleştirdik ve iç pazardaki payımız yüzde 13’e yükseldi. Egea modelimiz, aynı dönemde otomobil pazarındaki yüzde 7’lik payı ile Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobili oldu. Tofaş’ın iç pazar satışlarının yüzde 97’sini Bursa fabrikamızda üretilen araçlar oluşturuyor” dedi.

TOYOTA SATIŞLARI EKİMDE PATLADI

En iyi ekim ayı satışını gerçekleştiren Toyota, 4 bin 892 adetle kendi rekorunu kırdı. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, “Hibrit modellerimize gelen vergi indirimiyle beraber, Türkiye'de satışa sunduğumuz geniş hibrit ürün gamı büyük ilgi görmeye başladı. Birçok markanın henüz farkına varmaya başladığı hibrit teknolojisini, biz Türkiye'de uzun yıllardan beri anlatıyor ve müşterilerimize sunuyoruz. 5 bininci hibriti yollara çıkarmanın gururunu yaşıyoruz. Hibrit satışlarınında markaya etkisi büyük oldu” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN