4 Atatürk Barajı kaçak var

4 Atatürk Barajı kaçak var

Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak’ı kapsayan bölgede kullanılan 21 milyar kilovatsaat elektriğin 14 milyarı kaçak olarak tüketiliyor. Kaçak tüketilen miktarı üretmek için 4 Atatürk Barajı’na ihtiyaç var.

Elektrik faturalarının yüksek gelmesinde büyük paya sahip olan kaçak kullanım konusunda Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’den (DEDAŞ) açıklama yapıldı. Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak’ı kapsayan bölgede 1,6 milyon aboneye hizmet ettiklerini, son 3 yılda 600 milyon liranın üstünde yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan DEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, yıllık 21 milyar kilovatsaat seviyesinde elektrik taşındığını ifade etti. Atalay, bu elektriğin ancak 6-7 milyar kilovatsaatinin kayıt altında tüketildiğini belirtti.

Atalay, şöyle devam etti: “Bölgedeki yıllık kayıt dışı elektriğin maliyeti 5 milyar lira, bu miktarın da ciddi bir kısmı israfa gidiyor. Vatandaşımızın bir kısmı kullandığı elektriğin bedelini ödemediği için hassas davranmıyor ve israf ediyor. Burada özellikle kış aylarında havaların çok soğuk olduğu, ülkemizin çok ciddi doğalgaz ihtiyacı olduğu bir dönemde herkesi hassasiyet ve duyarlılığa davet ediyorum. Buradaki israf edilen, kayıt dışı kullanılan elektrik çok ciddi enerji maliyetine yol açıyor. Şöyle ki bölgede kayıt dışı kullanımı engellersek, 4 tane Atatürk Barajı kurmuş gibi oluruz. Çünkü kayıt dışı kullanılan elektriğin miktarı 4 ayrı Atatürk Barajı’nın elektrik üretiminin bile üzerine çıkıyor” dedi.

“Hedefimiz yatırımlarla alt yapıyı düzelterek halkımıza daha kaliteli elektrik sağlamak. Vatandaşlarımız da israfa dönüşen tüketimlerini kısarlarsa, elektrik hatları ve trafolara fazla yük binmez, böylece elektrik kesintileri de bölgede asgariye iner” diye konuşan Atalay, mevcut yasal düzenlemelerde kayıt dışı kullanıma etkin cezalar uygulanamadığını söyledi. Kayıt dışı kullanımın daha önce “nitelikli hırsızlık” kapsamında değerlendirildiğini, ancak 2013 yılında yapılan değişiklikle “karşılıksız kullanım” olarak düzenlendiğini anımsatan Atalay, “Kayıt dışı kullanımın engellenmesi için eski uygulamalar çerçevesinde daha caydırıcı yasal düzenlemeler yapılırsa, kanaatimiz kayıt dışı elektrik kullanımı ciddi oranda azalır” değerlendirmesinde bulundu. Atalay, 2016-2020 döneminde ise 1 milyar liranın üzerinde bir yatırım programları olduğunu sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN