40 bin KOBİ’ye düşük faizli kredi musluğu

40 bin KOBİ’ye düşük faizli kredi musluğu

KOBİ’lere nefes aldıracak düşük faizli kredi paketinin detayları açıklandı. 13 bankanın yer aldığı yeni pakette, imalat ve ihracat sektöründeki işletmelere azami 1 milyon TL, diğer ticaret ve hizmet sektörlerindeki firmalara 500 bin TL kredi verilecek. Geri ödeme 6 ay sonra başlayacak. 36 ay vade ile 1.54 faiz uygulanacak.

Esnafın merakla beklediği kredi paketinin detayları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOBİ alacak sigortasının hemen ardından yine KOBİ’lere 13 bankanın inisiyatifiyle gerçekleştirilecek kredinin detaylarını anlattı. Tanıtımı yapılan kredi paketiyle birlikte imalatçı ve ihracatçı sektörler sisteme dahil oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Yıllık cirosu 25 milyon TL’nin altında olan mikro ve küçük ölçekli KOBİ’lere yönelik uygun şartlarda finansman desteği başlatıyoruz. Söz konusu kredi ürünüyle KOBİ’lerimizin işletme sermayesi finansmanına erişiminin kolaylaştırılması, mali yapılarıyla beraber üretim, istihdam, ticaret, ihracat imkan ve kabiliyetinin güçlendirilmesini amaçlıyoruz. 3-4 ay öncesinin yıkıcı faiz maliyetlerinin artık anlamlı şekilde düştüğünü, reel sektörün de nefes alabileceği bir ekosistemin oluşmasında önemli sacayağı oluşturacaktır” dedi. Albayrak “İşte KOBİ Değer Kredisi adını verdiğimiz bu paket ile imalat ve ihracat sektöründeki işletmelere azami 1 milyon TL, diğer ticaret ve hizmet sektörlerindeki firmalara azami 500 bin TL’lik kredi verilecek. Bu da kabaca asgari 20 ila 40 bin adet işletmemize, minimum dokunacağız demektir. 6 ay anapara ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve aylık 1,54 faiz oranı ile bu kredi katılımcı bankalarımız tarafından kullandırılacak. Toplamda 20 milyar TL’lik bu paketin tüm KOBİ’lerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. Atılan bu adımların ise bütçeye bir etkisi olmadığı aktarıldı. KOBİ Değer Kredisi 13 bankanın tamamen kendi inisiyatifleriyle gerçekleşti. Hazine’ye hiçbir etkisi yok. KGF’nin halihazırda tahsis edilen kullandırılıp ödenen limitlerin tekrar kullandırılmasıyla ortaya çıkan bir çalışma şekli. Albayrak, cari açığın azalmasından, ihracattaki artıştan ve ithalattaki düşüşten bahsederek “Özellikle 2019’da uygulayacağımız yapısal reformlarla, 2019 çok önemli yapısal reformların hayata geçtiği bir yıl olacak, şu ana kadar yaptıklarımızın yanında. Dolayısıyla bu 3 ana eleştiri konusu, Türkiye ekonomisyle ilgili 3’ü de dizginlenmiş, kontrol altına alınmış ve güçlü bir şekilde beklenenden daha hızlı şekilde pozitif bir ivme yakalayarak pozitif bir noktaya ulaşmıştır” değerlendirmesinde bulundu.        

SIKINTILI İŞLETMELERE MÜJDE NİTELİĞİNDE

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “KOBİ Değer Kredisi, finansman sıkıntısı yaşayan KOBİ’lerimiz için önemli bir müjde olmuş, reel sektörümüzün moralini artırmıştır. Hükümetimizin bu desteği sayesinde krediye ulaşma imkanı artacak, ekonomik aktivite canlanacak, istihdam, üretim ve ihracat bundan olumlu etkilenecektir. İstihdam ve enerjiden sonra hayata geçirilen bu yeni finansman desteğiyle firmalarımızı bu kritik dönemde yalnız bırakmadıklarını gösteren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a ve tüm bakanlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

DESTEKLER TAÇLANDIRILDI

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, KOBİ Destek Paketi ile bu desteklerin taçlandırıldığını kaydetti. Ekonomide yaşanan sıkıntının kısa sürede dengelenmeye döndüğünü belirten Baran “Üst üste yapılan müjdeli açıklamalarla reel sektör sadece finans olarak değil moral ve motivasyon olarak da desteklendi” dedi. Baran “Türkiye’de firmaların yaklaşık yüzde 95’ini oluşturan KOBİ’lerimiz istihdamın yüzde 65-70’ini sağlıyor. Ekonomimizin bel kemiğini oluşturan, üretimin önemli bölümünü sırtlayan KOBİ’lerin finansman ihtiyacının karşılanması, istihdam, üretim ve yatırım konularında itici güç olacaktır” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN