5 milyon dizel araca yeni yazılım yüklenecek

5 milyon dizel araca yeni yazılım yüklenecek

Berlin’de yapılan dizel zirvesinden 5 milyon araca yeni yazılım çıktı. Güncelleme yapılmasına karar verilen araçların 2,5 milyonunu Volkswagen çatısı altındaki otomobiller oluşturuyor.

KARAR/FRANKFURT 

Berlin’de otomobil üreticileri, sendikalar, federal ve eyalet bakanlarının katılımıyla gerçekleşen zirvede 5 milyon dizel araçta bulunan yazılımların yenileneceği açıklandı. Bu araçların 2,5 milyonu Volkswagen (VW) markası altındaki araçlardan oluşuyor. Yeni yazılım nedeniyle ortaya çıkan masrafları üreticiler karşılayacak, tüketiciye herhangi bir masraf yüklenmeyecek. Alman Otomobil Üreticileri Birliği tarafından yapılan açıklamada yeni yazılımla birlikte çevreye verilen zarar yüzde 30 azalırken, söz konusu oranın dizel araçlarının yasaklanması durumunda ulaşılması düşünülen oranla eş değerde olduğu bildirildi. Zirveye bazı federal hükümet bakanları ile birçok eyalet temsilcisinin yanında, VW, Daimler, Ford, Opel ve BMW yönetim kurulu temsilcileri katıldı. Emisyon miktarlarını düşürüp yazılım güncellemesinin yetmeyeceği ve dizel motorlarının yeni parçalarla donatılmasının gerekli olabileceği hala tartışma konusu.

TÜRKİYE’DE NE OLACAK?

Yazılım güncelleştirmesinin yeterli olup olmayacağı ve araçların egzoz aksamında değişiklik yapmanın gerekli olup olmadığı sorularını yanıtlamayan Almanya Ulaştırma Bakanı Aleksander Dobrindt, kontrol ünitesindeki yazılım güncelleştirmesinin emisyonu düşüreceğini söyledi. Bahsi geçen otomobil markalarının hepsini ithal ettiğimiz için ve bu konuda bir hüküm olmadığından dolayı Türkiye’de bir yaptırım söz konusu değil. Yaptırımın olmaması bu araçların Türkiye’de temiz olduğu anlamına da gelmiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN