50 ülkeye LC Waikiki markasını giydirecek

50 ülkeye LC Waikiki markasını giydirecek

Haftada 12 milyon ziyaretçi çeken LC Waikiki, 2018’de 12 yeni dış pazarla 50 ülkeye ulaşacak. Yurtdışında 120, yurtiçinde 30 mağaza yatırımı yaparak bin satış noktasına çıkacak. Cirosunu da 16.6 milyar liraya yükselterek 8 bin ilave istihdam sağlayacak.

HAMİDE HANGÜL / EKONOMİ SERVİSİ

Hazır giyim markası LC Waikiki, yurtdışı markalaşma atağını hızlandırdı. Bu yılı 12.2 milyar lira ciro ile tamamlayacak olan firma, 2018’de 12 ülkeye daha giriş yaparak 50 ülkeye ulaşacak. Yurtdışında 120, yurtiçinde 30 yeni mağaza daha açarak toplam bin satış noktasına ve 16.6 milyar lira ciroya ulaşacak. 2018’de 8 bin kişiye daha istihdam sağlayarak çalışan sayısını 50 bine çıkartacak. 2017 yılı değerlendirmesi ve 2018 yılı hedeflerini düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, 2023 yılında Avrupa’nın en başarılı üç moda perakende markasından biri olmak için çalıştıklarını söyledi. 2023’te bin 500 mağazaya ulaşmayı, 6 milyar doları yurtdışından olmak üzere toplamda 10 milyar dolar ciro eşiğini aşmayı hedeflediklerini açıklayan Vahap Küçük, “2023’te moda perakende sektöründe global arenada vizyonumuz doğrultusunda hedeflerimize doğru adım adım ilerliyoruz” dedi. Bu yılı yurtiçinde yüzde 19, yurtdışında yüzde 60, toplamda yüzde 30 büyüyerek kapatacaklarını vurgulayan Vahap Küçük, “2017 yılında yurtdışında 96, yurtiçinde 41 olmak üzere toplam 137 yeni mağaza açtık ve 833 mağazaya ulaştık. Mağazalarımızı haftada 12 milyon müşterimiz ziyaret ediyor. Bu da Yunanistan nüfusundan fazla insanın mağazalarımızı ziyaret etmesi demek” dedi. Mağazalarında dakikada bin 724 adetle, yılda  toplam 436 milyon ürün satış gerçekleştirdiklerini vurgulayan Küçük, gelecek yıl yurtiçi ve yurtdışı hedeflerini şöyle açıkladı: “Toplam 1,5 milyon metrekarelik mağaza alanıyla 8 bin yeni kişiye daha istihdam imkanı sağlayacağız. Çalışan sayımızı böylelikle 50 bine yükselteceğiz. Bugün 469’u Türkiye’de ve 364’ü yurtdışında olmak üzere 38 ülkede 833 mağaza ile hizmet veriyoruz. 2018’de yurt dışında 120, yurtiçinde 30 yeni mağaza açarak toplam bin mağaza sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Kenya’dan Malezya’ya, Kazakistan’dan Endonezya’ya ve Fas’a kadar uzak pazarlarda faaliyet gösteriyoruz. 2018 yılında Hırvatistan, Yunanistan ve Güney Afrika gibi 12 ülkede daha faaliyete geçmek üzere hazırlıklarımızı yapıyoruz.” Gelecek yıl  yurtdışı mağazalarına 170 milyon ürün ihraç edeceklerini belirten  Küçük, “Markalı ihracatımızı 825 milyon dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde Türkiye’nin marka algısına katkı sağlamak için çalışıyoruz” dedi. Küçük, AB ülkelerinin 27’sinde 9 dil ve 5 para biriminde e-ticaret yapacaklarını da sözlerine ekledi.

SURİYELİLER OLMASA RAFLAR BOŞ KALIRDI

Konfeksiyona çok fazla yatırım yapılmadığını söyleyen LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, “Kimse çalışmak istemiyor. Bu nedenle arz talebi karşılayamadı. Suriyeliler olmasa raflarımız boş kalırdı” dedi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Küçük, kendilerine üretim yapan atölyeleri sürekli denetlediklerini, kayıtdışına izen vermediklerini belirterek, “Yakalanırsa kendisini iş verilmez” açıklamasında bulundu. En fazla satışın kadınlardan geldiğine işaret eden Vahap Küçük, oranları yüzde 40 kadın, yüzde 30 erkek ve yüzde 30 çocuk şeklinde açıkladı.

HALKA ARZ VE SATIŞ PLANIMIZ YOK

Gazetecilerin kur baskısına yönelik bir sorusu üzerine Vahap Küçük, şu karşılığı verdi: “Döviz baskısı var. Kiralar, borçlar dövizle ödeniyor. Ancak gelirlerimiz Türk Lirası. Bu da sıkıntılara neden oluyor. 2018’de etrafımızdaki ülkelerde yaşanan siyasi gerilimler var, bunlar da bir başka sıkıntı. Karlılık problemi var. Bu sürdürülebilir değil. Öngörülemeyen iklim değişikliği ise planlarımızı alt-üst ediyor. Bunların hepsinde yol sürmeye devam edeceğiz. Arabayı devirmeden yolumuza devam edeceğiz.  Halka arz ve stratejik ortaklıklara yönelik bir başka soruya Vahap Küçük, “Kısa ve orta vadede halka arz, satış ve ortaklık düşünmüyoruz” yanıtını verdi.

İRAN’LA İHRACATA REVİZE

Bu yılı 600 milyon dolar markalı ihracat rakamıyla kapatacaklarını söyleyen Vahap Küçük, gelecek yıl da yine açılan yeni mağazalarla markalı ihracatı 825 milyon dolar olarak hedeflediklerini söyledi. Ancak 1 milyar dolar olarak belirledikleri rakamı revize etmek zorunda kaldıklarını açıklayan Küçük, bunun nedenlerini şöyle sıraladı: “Örneğin İran. Bu ülkede yaklaşık 60 yeni mağaza açmayı hedeflerken 20-25’de kaldık. Oradaki ortağımız teminat veremedi, ürünlerimiz gümrükte kaldı. Mağaza açacak uygun lokasyon bulma konusunda sıkıntılar yaşadık. Kur artışı da yatırımlarımızı yavaşlattı. Bu nedenle hedefimizi revize ettik.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN