93 şirket serbest tüketiciyi haber vermeden kaptı, EPDK ceza kesti

93 şirket serbest tüketiciyi haber vermeden kaptı, EPDK ceza kesti

EPDK, sözleşme imzalatmadan abonelerine serbest tüketici hizmeti veren 93 firmaya, 3 ay boyunca yeni abone kaydetmeme cezası verdi. EPDK Başkanı Yılmaz, “Herkes hakkına razı gelecek. İştahlar artarken ‘obur’ olmalarını istemiyoruz” dedi.

GÜVEN ADALI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, aboneleri isteği dışında serbest tüketici portföyüne almaya çalışan 93 elektrik şirketinin, ikili sözleşmeler kapsamında yeni tüketici kaydetmesi, 1 Mart’tan itibaren 3 ay süreyle engellenecek. Abonelere sözleşme imzalamadan ve haber vermeden serbest tüketici yapan elektrik şirketlerinin yeni tedarikçi kaydetme yasağı 1 Mart’tan itibaren başlayacak. EPDK yetkilileri, uygulanmasına karar verilen söz konusu önlemle tüm piyasa katılımcılarının tüketicilere yönelik tedarikçi değişim süreçlerinde daha dikkatli ve hassas davranmaya teşvik edilmesinin hedeflendiğini belirtti. Yetkililer, serbest tüketicilerle ilgili işlemlerin çok büyük bir çoğunluğunda herhangi bir sıkıntı yaşanmamakla birlikte, nadiren de olsa, tedarikçilerin sözleşme imzalamadıkları bir tüketiciyi kendi portföylerine ekleme talebinde bulunmaları gibi aykırı işlemlerle karşılaşılabildiğine dikkati çekiyor.      

Konu hakkında açıklama yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, aboneleri istekleri dışında serbest tüketici portföyüne almaya çalışan tedarik şirketlerine ilişkin, “Herkes kurallara uyacak hakkına razı gelecek. Birtakım ihlallerde bulunan şirketleri hemen yolun başında cezalandırdık. Şirketlerin bunlara riayet etmesini bekliyoruz. Yaklaşık 93 şirketimize yasak getirdik, 3 ay boyunca yeni abone alamayacaklar” dedi. Yılmaz, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen, ‘Küresel Gelişmeler ve Yatırım Ortamı’ konulu ‘17. Uluslararası Enerji Arenası Konferansı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, Türkiye enerji piyasasının gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, elektrikte limitleri indirdiklerini, bunun da iştahları artırdığını söyledi. İştahlar artarken tedarik şirketlerinin ‘obur’ olmasını istemediklerini ifade eden Yılmaz, “Kurallar içinde elektrikte tüketicilerin, abonelerin ihtiyaçlarını karşılamaları lazım. Kurallara uymaları lazım. Bu kurallara uymayan bazı şirketlerimiz var. Bunlarla ilgili önemli bir karar aldık. Bazı şirketlere piyasadan geçici olarak yeni abone alma hususunda yasak getirdik” ifadelerini kullandı.      

3 bin 600 kilovatsaat elektrik tüketimi yapanlar Serbest tüketici sınırının 2 bin 400’e düşürüldüğünü belirten Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu sayede çok daha fazla vatandaşın 200’ün üzerindeki dağıtım şirketlerinden istediği kurumu seçebilme hakkını kazandığını söyledi. Fakat bu firmaları seçerken vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini daha önceden söylediğini hatırlatan Ağaoğlu, “Piyasada ruhsatlandırılmış firmaların yarısına yakını, sözleşme yapmadan serbest tüketici olarak aboneleri ile çalışmaya başlamışlar” dedi. EPDK’nın bu tür denetimleri sıklaştırarak, insanlara daha kaliteli hizmet ulaşması yolunda önemli bir adım atabileceğini vurgulayan Ağaoğlu, “Şu andaki mevzuata göre olağanüstü durumlar hariç, 12 saatten uzun süreli planlı veya plansız elektrik kesintilerinde meskenlere 50 lira, diğer abonelere 100 lira tazminat verilmesi gerekiyor. Uygulamada buna hiç rastlamadık. EPDK bu konuda da denetimlerini sıklaştırarak, tazminat vermeyen şirketlere de yaptırım uygulaması gerekiyor” diye konuştu.

HEDEF LİMİTİ SIFIRA İNDİRMEK

EPDK’nın bu yıl için serbest tüketici limitini 2 bin 400 kilovatsaat olarak belirlemesiyle aylık ortalama 82 lira ve üzeri fatura ödeyen aboneler serbest tüketici olma hakkından yararlanabiliyor. Yeni limitle 8,4 milyon abone serbest tüketici olma ve elektrik tedarikçisini seçme hakkına sahip olurken, EPDK tarafından serbest tüketici olmak isteyen abonelerin tedarik şirketleri ile imzalayacakları anlaşmalarda çok dikkatli olmaları gerektiğine her fırsatta işaret ediliyor. Konuşmasında nihai hedeflerinin, elektrikte tüm piyasanın serbestleşmesi ve limitin sıfıra inmesi olduğunu aktaran EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Benim ümidim inşallah bu yılın sonuna kadar bu altyapıyı hazırladığımız takdirde önümüzdeki yıl bu kararı alabiliriz. Bu biraz teknolojiyle, teknik altyapıyla ve insan altyapısının hazır olmasıyla ilgili. Eylül-ekim ayında elektrikte altyapının hazır olduğunu gördüğümüz takdirde, tam serbestleşme kararını almaktan imtina etmeyiz. Çünkü herkes kendi tedarikçisini seçme hakkına sahip olsun ki bu piyasa derinleşsin” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ NE YAPMALI?

Serbest tüketici olan vatandaşlara tavsiyede bulunan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, şunları söyledi:

* Vatandaş serbest tüketici olarak kendine sunulan sözleşmeyi hemen imzalamasın. Firmalar arasında fiyat ve hizmet karşılaştırması mutlaka yapılmalı.

* Firmanın SPK lisanlı olduğundan emin olmak gerekiyor. Bu nedenle sözleşme imzalamadan önce firmanın araştırılması gerekiyor.

* 1 yıldan uzun süreli aboneliklerde yeni Tüketici Kanunun 52. maddesinin 4. fıkrasına göre 1 yıldan uzun süreli aboneliklerde abonenin dilediği anda hiçbir ceza ödemeden aboneliği sonlandırmasına olanak sağlıyor. Bu kanun GSM, spor salonu gibi her türlü aboneliği kapsıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN