ABD-Çin savaşının asıl nedeni ticaret değil, teknoloji

ABD-Çin savaşının asıl nedeni ticaret değil, teknoloji

Dünyayı da krize sürükleyecek ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının altında ne var? Amerikan yönetimi kendi ayağına sıkma pahasına neden gümrük duvarları örüyor? Uzmanlara göre asıl korku buzdağının altında ve yaşananlar teknolojide soğuk savaşın ayak sesleri...

KARAR/ALMANYA 

Bir çok gözlemci ABD ile Çin arasında yaşanan esas gerilimin, kolayca halledilebilecek gümrük sorunları değil, daha önemli stratejik konular olduğunu söylüyor. Buna göre, ABD’nin asıl hedefi Çin’in ekonomik gelişmesinden ziyade askeri ve teknoloji alanda, yani yapay zekada önlenemez yükselişini engellemek.

SAVAŞIN STRATEJİK BOYUTU VAR

JP Morgan Bankası yöneticilerinden Jing Ulrich, ABD ve Çin arasındaki gümrük geriliminin uzun vadeli bir ekonomik soğuk savaşa dönmesinden endişe ediyor. Siyasal Bilimci Lan Bremmer ise gerilimin sadece ekonomik bir gerilim olarak devam etmeyeceğini; çünkü her iki ülkenin de ekonomik olarak birbirine bağlı olduğunu söyleyerek savaşın stratejik boyutuna dikkat çekiyor.

İNTERNETTE İKİ BLOK OLUŞACAK

Google’ın eski şefi Eric Schmidt de ABD-Çin gümrük savaşlarının ticaret sınırlarını aşan teknolojik boyutları olacağından emin. Schmidt özellikle internet alanında önemli ayrımların yaşanacağını belirterek "Bana göre en muhtemel senaryo internetin ABD tarafından Çin tarafından kullanılan ve Çin harici kullanılan internet olarak ikiye bölünmesi’ dedi. Schmidt’e göre Çin ve diğerleri şekilde iki bloka ayrılmış bir internet dünyası en geç 2008 sonuna kadar gerçek olacak.

ÇİN’DEKİ GELİŞMELER OLAĞANÜSTÜ

Kısa bir süre önce Çin’i ziyaret ettiğini söyleyen Schmidt bu ülkede kurulan yeni işletmelerin boyutları, sunulan hizmetlerin çeşitliliği ve elde edilen refahın olağan üstü olduğunu söylüyor. Schmidt ekonomide internet kullanımının ise ABD’den daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. Çin’in internet şirketlerin gelecekte de harika ürünler vereceğinden emin olduğunu söyleyen Schmidt, bu gelişmelerin sansür ve kontrol mekanizmaları içeren yeni bir tür devlet rejimi getirmesinden endişe etiyor. Çin’in Yeni İpek Yolu projesi ile 60 ülke üzerinde etki yapabileceği de Schmidt’in endişe duyduğu diğer bir konu.

Çin ile ABD arasındaki ticari savaş Donald Trump’un Çin’den ithal edilen 200 milyar dolarlık ürünlere yeni gümrük konulmasını onaylaması ile yeniden alevlenmişti. Trump perşembe günü televizyonlara yaptığı açıklamada, ABD’nin ticarette haksızlığa uğradığı için Çinle sert bir mücadele dönemine girdiklerini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN