ABD-Çin ticaret savaşı global kiriz çıkarır

ABD-Çin ticaret savaşı global kiriz çıkarır

ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşı global bir kriz haline dönüşmek üzere. Uzmanlar acil tedbir çağrısı yapıyor.

KARAR/FRANKFURT

ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşı zararlarını bütün dünyanın çekmek zorunda kalacağı global bir ekonomik krize doğru hızla ilerliyor. Trump’un Çin’e uygulayacağı 200 milyar dolarlık yeni gümrük vergileri ile birlikte savaş iyici kontrolden çıktı. Avrupa’da Çin hakkında yaptığı güvenilir araştırmalarda tanınan MERICS isimli kurumun uzmanlarından Max J. Zenglein Çin’e karşı uygulanacak yüksek gümrük duvarlarının ne Çin ne ABD ve ne de dünyanın menfaatine olduğunu belirterek, "Dünya ekonomisinde soğuk savaş tehdidi altındayız. Bu çatışma global bir ekonomik durgunluğu yaratma potansiyeli taşıyor’’ dedi.

ÖNCE ABD ZARAR GÖRÜR

Çin’e uygulanacak yeni gümrüklerden öncelikli olarak Amerikalı tüketicilerin zarar göreceğini belirten Zenglein, gümrüklerin tüketici fiyatlarının artmasına neden olacağını, bunun neticesinde enflasyonun artacağını ve ABD merkez bankasının muhtemelen faizleri yükselteceğini belirterek, "Trump’un iddia ettiği gibi bu ürünleri üreten fabrikalar ABD’de açılmaya başlamayacak. Çünkü ABD’de yatırım koşulları uygun değil" diye konuştu. 

Çin en son ABD’nin 200 milyar dolarlık Çin malı ürünlere koyduğu gümrüğü karşılık, 60 milar dolarlık ABD ürününe gümrük koyacak. Çin ABD’den yıllık 130 milyar dolar ithalat yapıyor ve bu ülkeye 500 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Zenglein’a göre Çin bu savaşta yaptırım olarak elindeki ABD devlet tahvillerini elden çıkarmak gibi bir yönteme başvurmayacak. Çünkü bu yöntem Çin’e zarar verecek uluslararası dalgalanmalara yol açabilir.

Kısa vadede iki ülke arasında bir uzlaşma beklemediğini belirten Zenlgein bunun her iki ülkenin taviz vermesi anlamına geleceğini bir uzlaşmanın ancak yaptırımların acı sonuçlarının yaşanmaya başlamasından sonra mümkün olabileceğini söylüyor. İki ülke arasındaki savaştan Alman ve Avrupalı şirketlerin fayda sağlayacağı beklentilerinin de yanlış olduğunu vurgulayan Zenglein, Avrupa şirketlerinin iki ülke arasındaki savaşta arada kalma tehlikesi olduğunu çünkü bu şirketlerin her iki ülke ile ticaret içinde oldukları için, ABD ve ÇİN tarafından taraf olmaya zorlanacaklarını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN